|

Erdoğan: Trump 'Halk Bank' için talimat vereceğini söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin detayları paylaştı. Erdoğan, Paris'teki uluslararası toplantıda ABD Başkanı Trump ile bir araya geleceğini belirtti. Yaptırımlar konusunun çözüldüğünü ifade eden Erdoğan, "Trump 'Halk Bank' konusunda talimat vereceğim dedi" bilgisini paylaştı.

Yeni Şafak
18:16 - 3/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 19:49 - 3/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye - Ukrayna YDSK Toplantısı sonrası imza töreni ve sonrasında basın toplantısında konuştu.

Erdoğan, "10-11 Kasım'da Paris'te bir uluslararası toplantı var. Bu toplantıda Sayın Trump'la da bir görüşmeyi, daha farklı konular olmak üzere ruberu, yüz yüze yapma imkanımız olacak" ifadelerini kullandı.

Masada kritik konular var

Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la yaptığı telefon görüşmesine ilişkin soru üzerine, görüşmede masada olan çok önemli konuların bulunduğunu anlatarak, bunlardan birinin kuzey Suriye'deki gelişmeler olduğunu söyledi.

Münbiç için çalışmalar başladı

Bunun başını da Münbiç'in çektiğini dile getiren Erdoğan, Münbiç'te devriye çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Erdoğan, görüşmeyi yaptıkları günde bu çalışmalarla ilgili hareketin başladığını ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

  • "Eğitim çalışmaları Gaziantep'te yapıldı. Türk ve Amerikan askerleri birlikte bunu yaptılar ve ardından da bu devriye çalışmaları planlandığı şekilde devam etti, devam ediyor. Bizim hedefimiz, bir an önce Münbiç'ten bu terör örgütleri PYD/YPG'nin çıkmasıdır. Bunların orayı terk etmesidir"
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Ukrayna ile ilişkilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Ukrayna'dan ülkemize gelen turist sayısı 2018 yılında 1 milyonu aşmıştır. Bölgesel sorunları da ele alma fırsatımız oldu. Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması tutumunu yeniledik. Ülkemiz ister Kırım'da yaşayan isterse işgal sonrası bölgeden ayrılan Kırım Tatarı vatandaşlarının hakkını korumaya devam edecektir. Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık.

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korunmasını destekliyoruz"

  • Ülkemiz, Ukrayna'daki reform sürecini gönülden desteklemektedir. Reformların başarıya ulaşması, tüm bölgenin yararına olacaktır. İkili ve heyetler arası görüşmelerimizde bölgesel sorunları da ele alma fırsatımız oldu. Bu vesileyle Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına dair tutumu güçlü bir şekilde yineledik.

Ukrayna'daki FETÖ varlığı

Ülkemiz, Ukrayna'daki reform sürecini gönülden desteklemektedir. Reformların başarıya ulaşması, tüm bölgenin yararına olacaktır. İkili ve heyetler arası görüşmelerimizde bölgesel sorunları da ele alma fırsatımız oldu. Bu vesileyle Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına dair tutumu güçlü bir şekilde yineledik. Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların da bir an evvel barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz. 15 Temmuz'un ardından Ukrayna makamları, dostluğumuzun gereğini yaparak desteklerini göstermişlerdir Önümüzdeki dönemde de Ukrayna'daki FETÖ varlığının tümüyle ortadan kaldırılması için iş birliğimizin devam edeceğine inanıyorum.

Trump ile telefon görüşmesi

Trump ile yaptığımız görüşmede masada çok önemli bazı konular var. Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler ve bunun başını Münbiç çekiyor. Münbiç'te devriye faaliyetleri devam ediyor. Görüşmeyi yaptığımız günde bu çalışmayı yaptığımız hareket başladı. Önce Gaziantep'te eğitim çalışmaları yapıldı. Devriye çalışmaları planlandığı şekilde devam ediyor. Bir an önce amacımız Münbiç'ten bu terör örgütlerinin çıkmasıdır. Bununla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı ile yol haritamız vardı. 90 günlük yol haritası vardı. Bu uygulanmadı. Bu süreç ise şimdilik devam ediyor.

"Halk Bank konusunda talimat vereceğini söyledi"

Görüşmemizdeki bir diğer mesele, finans meselesi ile ilgili Halk Bankası'na yönelik adımlardı. Bu konularla ilgili kendisi ile görüştük. Trump 'bakan arkadaşlarıma hemen talimat vereceğim' dedi. Münbiç ile ilgili olarak, onların savunma bakanı verdiği talimat doğrultusunda bizi aradı. Hazine ve Maliye Bakanı talimat verildikten sonra arandı. Bu konularda adımların atılması önemli.

"Paris'te bir araya geleceğiz"

İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanımız olarak eş zamanlı yaptırımı kaldırma kararı almıştık. Bu da eş zamanlı olarak yaptırımlar kaldırıldı. Şimdi aramızda böyle bir şey yok.

Süreci karşılıklı takip ediyoruz. 10-12 Kasım'da Paris'te bir araya geleceğiz.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Ukrayna
5 yıl önce