|

Mahkemeden Hürriyet’e gazetecilik dersi

17 Aralık sürecinde FETÖ’yle hareket ederek gazetemize Rıza Zarrab’tan “rüşvet istediler” iftirası atan, ses kaydının ortaya çıkması üzerine özür dilediği haberi bile çarpıtan Hürriyet, dün bir kez daha yalan haber tarihine geçti. İstanbul 4.Sulh Ceza Hakimliği, Hürriyet’in yalan haberine erişimi engelledi. Hürriyet bu bu kararı bile “Yeni Şafak kendi haberini engelledi” yalanıyla verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 07:44 - 7/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Hürriyet, dün bir kez daha yalan haber tarihine geçti.
Hürriyet, dün bir kez daha yalan haber tarihine geçti.

17-25 Aralık darbe girişimi sürecinde FETÖ’’yle birlikte hareket ederek gazetemize ve eski ekonomi şefimiz Yakup Kocaman’a Rıza Zarrab’tan “rüşvet istedi” diyerek iftira haberi yapan, ses kaydının ortaya çıkması üzerine özür dilemek zorunda kalan Hürriyet, dün yaptığı yalan ve çarpıtma haberle gazetecilik tarihine geçti. Yeni Şafak’ın ortaya çıkardığı ve sağır sultanın dinlediği Zarrab ve Kocaman arasındaki ses kaydını “sesler anlaşılmıyor” yalanıyla çarpıtarak gazetemize attığı iftirayı örtmeye çabalayan Hürriyet’in yalancılığı ve çarpıtması mahkeme tarafından da tescillendi.

FETÖ FİRARİSİNİ GİZLEDİ

Mahkeme belgelere ve ses kaydına dayanarak söz konusu çarpıtma haberin kaldırılmasına karar verince Hürriyet tarihe geçecek bir skandala daha imza attı. Gazetenin Okur Sözcüsü Faruk Bildirici, “Yeni Şafak, kendi haberini kaldırttı” yazarak yalan haber tarihinde yeni bir çığır açtı. Oda Tv gibi siteler de Hürriyet’in yalan dizisine çanak tuttu. Kamuoyuna ilk kez Yeni Şafak tarafından duyurulan eski Ekonomi Şefimiz Yakup Kocaman ve Rıza Sarraf arasındaki telefon görüşmesinin ses kaydını haberleştirirken kasıtlı bir çarpıtmaya imza atan Hürriyet Gazetesi’nin gazetemize ve eski ekonomi şefimize yönelik itibar suikastı girişimi bir kez daha yargıdan döndü.


YALAN OLDUĞUNU BİLEREK MANŞET YAPTI

Hürriyet, haberinde, internet sitemizde de erişime açık olan ve herkes tarafından dinlenebilen ses kaydının kendisini yayınlamak yerine, yazılı bir dökümünü büyük ölçüde eksilterek vermek suretiyle okurların konuşmanın tam dökümüne erişmesini engelledi. Ancak, Hürriyet’in, gazetemize ve çalışanımıza rüşvet iftirası atarak töhmet altında bırakma çabası, yargı engeline takıldı. Hürriyet’in yalan dizisinin ilki, Rıza Zarrab’ın 17 Aralık sürecinde İstanbul’da çıkarıldığı mahkemede verdiği ifadeyi çarpıtmasıyla gerçekleşti. Zarrab, mahkemede FETÖ’nün yayın organı Bugün gazetesinden bir muhabirin haber yapmama karşılığında 1 milyon dolar rüşvet istediğini söyledi. Aynı ifadesinde Yeni Şafak’tan bir muhabirle konuştuğunu da anlatan Zarrab’ın ifadesini çarpıtan Hürrriyet, 1 milyon doları Yeni Şafak’tan bir gazetecinin istediğini yalanını uydurdu. Henüz gazeteler baskıya gitmeden olayın doğrusu ortaya çıkmasına ve Hürriyet’in eski Genel Yayın Yönetmeni Enis Berbereoğlu’na olayın doğrusu iletilmesine rağmen gazete ertesi günü yalan manşetle çıktı.

YALAN HABERE ERİŞİM ENGELİ

Hürriyet'in yalanı yatsıya kadar bile yanmadı. Muhabirimizin Zarrab'la şirketlerinin vergi kaçırmasıyla ilgili yaptığı ve Yeni Şafak'ta Türkleaks başlığıyla manşet olan görüşmesinin ses kaydı Zarrab'ın telefonundan çıktı. Eski ekonomi şefimiz ile Zarrab'ın bu görüşmesi Yeni Şafak'ın internet sitesinde olduğu gibi yayınlandı. Ancak yalanının ortaya çıkmasını hazmedemeyen Hürriyet, bu kez ses kaydının sadece dökümünü vererek itibar suikastine ve yalan haberciliğe devam etti. Yakup Kocaman'ın başvurusu üzerine bu çarpıtma haber de mahkeme tarafından erişime engellendi.

  • Mahkeme: Yayın gerçek olmalı
  • Mahkeme, Hürriyet'in çarpıtma haberinin erişime engellenmesini kararında Hürriyet'e gazetecilik dersi vererek "yayının gerçek olması ve özle biçim arasındaki dengenin korunması gerektiğine" hükmetti. Ancak yalancılığını tescilleyen bu kararı hazmedemeyen Hürriyet, bir çarpıtma habere daha imza attı. Gazetenin Okur temsilcisi Faruk Bildirici, "Yeni Şafak kendi haberini kaldırttı" diyerek konuyu çarpıtmayı tercih etti. Hürriyet'in "anlaşılmıyor" diyerek çarpıttığı ses kaydı haberinin altındaki "sağır mısınız, hepsi duyuluyor" şeklindeki okur yorumları ise dikkat çekti.
#Medya
#Hüriiyet
#Yeni Şafak
6 yıl önce