|

Marmaray'dan en büyük Batık Gemi Müzesi'ne

Marmaray ve Metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı'da bulunan 36 batık gemiden 35'inin araziden taşınma işlemi tamamlandı. Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen batık gemiler sayesinde İstanbul'da dünyanın en büyük batık gemi müzesi kurulacak. Son geminin Ocak ayında araziden kaldırılması bekleniyor

Aa
00:00 - 21/09/2011 الأربعاء
Güncelleme: 22:52 - 20/09/2011 الثلاثاء
Yeni Şafak
Marmaray'dan en büyük Batık Gemi Müzesi'ne
Marmaray'dan en büyük Batık Gemi Müzesi'ne

Marmaray ve Metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı'da bulunan 36 batık gemiden 35'inin araziden taşınma işlemi tamamlandı. Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen batık gemiler sayesinde İstanbul'da dünyanın en büyük batık gemi müzesi kurulacak. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı Başkanı ve İÜ Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, kazılarda dünyanın en büyük batık gemi repertuvarına ulaşıldığını belirtti. Kocabaş, söz konusu gemiler üzerinde 6 seneden beri çalıştıklarını, araziden alınan gemileri kurdukları laboratuvarda incelediklerini kaydetti.

İŞLEMLER 10 YIL SÜRER

Üniversitenin bu projeyi sürdürmek için bir ana bilim dalı kurduğunu, bu alanda yüksek lisans eğitimi, doktora eğitimi verdiklerini anlatan Kocabaş, 2015 yılında lisans eğitimi vermeyi planladıklarını vurguladı. Kocabaş, bu işi çok önemsediklerini, ciddiye aldıklarını, projenin devam edebilmesi ve tamamlanması için ikinci jenerasyonu yetiştirdiklerini belirtti.

Müzenin oluşmasının gemi projesinin bitmesine bağlı olduğunu bildiren Kocabaş, 'Şu anda bir müze kurulmuş olsa bile müzeye koyacak malzeme elimizde yok. Çünkü suya doymuş ahşap konservasyonu uzun bir süreç. Yurt dışında bunun örnekleri var. Minimum 10 seneden önce bu gemilerin konservasyon işleri bitmiyor. Ayrıca burada 36 gemi var. Aynı anda birden fazla geminin hem incelemesini yapabiliyoruz, hem de konservasyonuna başlayabiliyoruz. Gemi sayısının çok olması 2025, 2030 yılından önce son geminin konservasyonunun bitmeyeceğini gösteriyor' dedi. Kocabaş, dünyada konservasyonu 20 sene devam eden gemilerin bulunduğunu, İngiltere bulunan 'Mary Rose' gemisinin kütle olarak kaldırılmış çok büyük ve güzel bir gemi olduğunu kaydetti.

Bu arada, Marmaray ve Metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı'da bulunan 36 batık gemiden 35'inin araziden taşınma işlemi tamamlandı. Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen batık gemiler sayesinde İstanbul'da dünyanın en büyük batık gemi müzesi kurulacak. Son geminin Ocak ayında araziden kaldırılması bekleniyor.



٪d سنوات قبل