|

Mimar Sinan'ın zeka izleri yıllara meydan okuyor

Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olan Süleymaniye Camisi, ısıtma sisteminden, kandillerin isini toplamaya kadar çok sayıda mühendislik harikasını bünyesinde barındırıyor.

00:00 - 16/10/2021 Cumartesi
Güncelleme: 03:50 - 16/10/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli örneklerinden birisi ve Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olan Süleymaniye Camisi, alt tarafındaki tünellerle yazları serin, kışları sıcak olurken, o dönem kandillerden çıkan islerin toplandığı mühendislik harikası is odası ile 464 yıldır ihtişamını koruyor. Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Şube Müdürü Emre Öztürk, Süleymaniye Külliyesi’nin 63 bin 500 metrekarelik bir alana kurulduğunu ve yapımına 1550 yılında dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın talimatıyla Mimar Sinan tarafından başlandığını söyledi.

MÜHENDİSLİK DETAYLARI

Camide toplam 10 adet şerefe bulunduğunu ve bu şerefelerin Kanuni Sultan Süleyman’ın 10. Osmanlı padişahı olduğunu simgelediğini ifade eden Öztürk, “Mimar Sinan, Süleymaniye Külliyesini yaparken başka teknikler de kullanmıştır. Mimar Sinan, caminin alt tarafında doğal havalandırma kısımları inşa ettirmiştir. Mimar Sinan bununla caminin yazları çok sıcak olmasının, kışları da çok soğuk olmasının önüne geçmek istemiştir ve başarılı olmuştur. Aynı zamanda Mimar Sinan o dönemde camilerin kandillerle aydınlatılmasından dolayı camide farklı bir teknik kullanmış ve camiye is odası inşa etmiştir. Çünkü kandiller is biriktirmekte ve etrafı karartmaktaydı. Mimar Sinan yaptığı sistemle tüm isleri bu odaya toplamayı başarmıştır. Bu da bir mühendislik harikasıdır” bilgisini paylaştı.

#Mimar Sinan
#süleymaniye cami
#Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü
#Emre Öztürk
3 yıl önce