|

Münbiç tiyatrosu: YPG ve Rejim güçleri başrolde

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı operasyon için geri sayım devam ederken, ABD'nin 'eve dönüyoruz' açıklamasının ardından sahadaki denklem sürekli değişiyor. Kendisine yeni bir 'koruyucu' arayan PYG-YPG'li teröristler ise rejimle yeni bir süreç kurmaya çalışıyor. Uzmanlara göre 'YPG-PYD'nin Münbiç'i rejim güçlerine bıraktığı ve rejim güçlerinin orada bayrak diktiği ' açıklaması, Türkiye ile Rusya'nın gerçekleştireceği toplantının öncesinde göstermelik bir adım. Uzmanlar, rejim askerlerinin Münbiç'e girebilmesi için ABD askerlerinin bölgeden çıkması gerektiğini görüşünde.

Sertaç Aksan
14:40 - 28/12/2018 Friday
Güncelleme: 14:49 - 28/12/2018 Friday
Yeni Şafak
Münbiç'teki YPG unsurlarına bağlı teröristler.
Münbiç'teki YPG unsurlarına bağlı teröristler.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Suriye'de işimiz bitti, eve dönüyoruz' açıklamasının ardından Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı operasyonun sonuçları da farklı bir önem kazanmaya başladı.

Bölgede herhangi bir dış destek olmadan hayat şansı bulamayacağını bilen YPG-PYD unsurlarıysa ABD'nin İngiltere, Fransa, İsrail gibi ülkelerden 'doğrudan destek' isterken, bir yandan da rejim güçleriyle bağlantılarını da güçlendirmenin peşinde.

Kasıtlı olarak sahte haber üretiyorlar

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre geçtiğimiz günlerde 'Rejim Münbiç'e giriyor' haberinde olduğu gibi, 'PYG, Münbiç'i rejim güçlerine bırakmak üzere davette bulundu' haberi de aslında gerçeği yansıtmıyor.

  • Türkiye'nin kararlılığını gören güçlerin bu tür yalan haberlerle algıya yönelik adımlar attıklarına vurgu yapan uzmanlar, son dönemlerde rejim ile YPG-PYD güçleri arasında adeta bir tiyatronun sergilendiği görüşünde.

Türkiye-Rusya zirvesi öncesine bilerek mi yapılıyor?

ABD'nin çekilme kararının ardından bölgede doğacak boşluk ve Türkiye'nin operasyonunun hangi çapta olacağına dair konuları Türkiye, Rusya ve İran yakından görüşüyor.

Öyle ki, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Moskova'da katılacağı heyetler arası görüşmesi öncesinde Münbiç'e yönelik haberlerin artmasının kasıtlı olduğu üzerinde duruluyor.

ABD askerleri var bölgede

Münbiç merkezinde bugüne dair bir video ya da fotoğraf gerekli. Bölgede ABD askerleri var. Rejimin Münbiç merkeze girmesi için ABD askerlerinin çekilmesi lazım. Suriye rejimine dayandırılan haberlerin şuan için bir geçerliliği yok. Türkiye resmi olarak açıklamadıkça, ya da bölgede bulanan ABD tarafından bir açıklama yapılmadığı sürece bir gerçekliği yok.

#Suriye
#Münbiç
#Türkiye
5 years ago