|

Üç yıldır cesedi bulunamadı: Soruşturma katilleri ortaya çıkardı

Orta Doğu’nun en etkin gazetecilerinden biri olarak nitelendirilen Cemal Kaşıkçı’nın, ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’nda Suudi Arabistan’dan özel uçakla gelen 15 kişilik infaz timince katledilmesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler, hafızalardaki tazeliğini koruyor.

00:00 - 3/10/2021 Pazar
Güncelleme: 07:07 - 3/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Cemal Kaşıkçı
Cemal Kaşıkçı

Orta Doğu’nun en etkin gazetecilerinden biri olarak nitelendirilen Cemal Kaşıkçı’nın, ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’nda Suudi Arabistan’dan özel uçakla gelen 15 kişilik infaz timince katledilmesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler, hafızalardaki tazeliğini koruyor. Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğu sorusunun yanısıra ölüm emrini kim ya da kimlerin ne zaman verdiği, Suudi Arabistan’daki yargılamada tam olarak neler yaşandığı da bilinmiyor.


  • İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmanın sonucunda, “Kaşıkçı’nın boğularak öldürüldüğü, öncesinde yapılan plan doğrultusunda cesedinin parçalanarak yok edildiği” bilgisi paylaşıldı.

CESEDİ PARÇALANDI

Suudi Arabistan Başsavcı Sözcüsü Şelan eş-Şelan da başkent Riyad’da 15 Kasım’da düzenlediği basın toplantısında, yürüttükleri soruşturmanın sonuçlarını paylaştı.

  • Sözcü Şelan eş-Şelan, zanlılardan birinin konsolosluktaki kameraları bozduğunu, Kaşıkçı’nın cesedinin konsoloslukta parçalanarak dışarı çıkarıldığını, cesedi teslim alan yerel işbirlikçinin robot resmine ulaşıldığı ve 21 şüpheliden 11’ine suç isnat edilerek dava dosyasının mahkemeye gönderildiğini açıklamıştı.

Kaşıkçı’nın öldürülüp cesedinin parçalar halinde konsolosluğun rezidansına taşındığını gösterdiği iddia edilen anların yer aldığı görüntüler, 30 Aralık’ta bazı medya organlarınca yayınlandı.

İDAM HÜKÜMLERİ HAFİFLETİLDİ

Riyad Ceza Mahkemesi’nde 23 Aralık 2019’da gerçekleştirilen duruşmada, sanıklar hakkında verilen karar açıklandı.

  • Buna göre sanıklar Mahir Abdulaziz M. Mutrib, Türki Müşerref M. eş-Şehri, Velid Abdullah M. eş-Şehri, Salah Muhammed et-Tubeyki, Fahd Şebib el-Belevi’ye idam cezası verildi. Sanıklar Mansur Osman M. Ebu Hüseyin 10 yıl, Mustafa Muhammed el Medeni 7 yıl, Seyf Saad el-Kahtani de 7 yıl hapse çarptırıldı.

Sanık Ahmed Asiri, Muflih Ş. el-Muslih ve Muhammed Saad H. ez-Zehrani hakkında isnat edilen suçları işlediklerine dair yeterli delil olmaması nedeniyle sadece yurt dışına çıkış yasağı verildi.

Haklarında hapis cezası verilen 8 sanıkla ilgili 7 Eylül’de açıklanan nihai kararda bu sanıklardan 5’ine yirmişer, 1’ine 10, diğer 2’sine yedişer yıl hapis cezası verildi.

#Cemal Kaşıkçı
#Türkiye
#Suudi Arabistan
3 yıl önce