|

Yaşı bilinmeyen 'Ulu Çınar' heybeti ile ilgi odağı

Afyonkarahisar'ın Kızılören ilçesindeki cami avlusunda yer alan, 700 ya da 800 yaşında olduğu tahmin edilen anıt ağaç, heybetli görüntüsü ile dikkati çekiyor. Kızılören Belediye Başkanı Ali Erol, "Ulu çınarın yaşıyla ilgili 700-800 yıllık olduğuna dair görüş bildiriliyor ancak net tespitin bilimsel yöntemlerle yapılması gerekiyor. Ayrıca, ağacımızın gövde kısmında hastalık gibi bulgular görünüyor. İnşallah bu vesileyle hem yaşı tespit edilir hem de varsa hastalığı tedavi edilir" dedi.

Yeni Şafak
13:28 - 12/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 15:11 - 12/09/2018 Çarşamba
AA
Kızılören'deki çınar ağacı, ihtişamıyla dikkati çekiyor.
Kızılören'deki çınar ağacı, ihtişamıyla dikkati çekiyor.

Afyonkarahisar Kızılören'de Ulu Cami bahçesinde bulunan, kesin yaşı bilinmese de 700-800 yıllık olduğu tahmin edilen ve 1995 yılında "anıt ağaç" olarak tescillenen 6 metre 50 santimetre çapındaki "Ulu Çınar", heybetli görüntüsüyle ilgi odağı oluyor.

Yaşı, ilçede yaşayanlar tarafından da merak konusu olan ağacın çevresi, önemli törenlerin ve bayramların yapıldığı mekan olarak kullanılıyor.

İlçenin sembolü olan "Ulu Çınar", yaz aylarında sıcaktan bunalan insanları gölgesinde ağırlıyor.

Kızılören Belediye Başkanı Ali Erol, Osmanlı Devleti'nin her gittiği yerleşim noktasına bir çınar ağacı diktiğini ve o ağacın Türk yurdu edinilmesindeki en önemli semboller arasında olduğunu söyledi.

  • İlçedeki "Ulu Çınar"ın Osmanlı'nın ilk dönemine tarihlendiğini tahmin ettiklerini dile getiren Erol, "Çınar ağacımız, eski Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'nun ilçemizdeki bir bayramlaşma töreninde dikkatini çekti. Daha sonra ağacın yaşının tespit edilmesi için bir talimatı oldu. Herhangi bir net tespit şu ana kadar yok. Ulu Çınar ağacımızın yaşıyla ilgili 700-800 yıllık olduğuna dair görüş bildiriliyor ancak net tespitin bilimsel yöntemlerle yapılması gerekiyor. Ayrıca, ağacımızın gövde kısmında hastalık gibi bulgular görünüyor. İnşallah bu vesileyle hem yaşı tespit edilir hem de varsa hastalığı tedavi edilir" diye konuştu.


"Hareketli bir nokta"

Ali Erol, ağacın görüntü itibarıyla sağlam olduğunu, güçlü dallarıyla kendini muhafaza ettiğini vurguladı.

Ağacın bulunduğu mekanın ilçenin en güzel yerlerinden birisi olduğunu anlatan Erol, şunları kaydetti:

  • "Çınar ağacının bulunduğu meydan, günün her saatinde insanların bir araya geldiği hareketli bir noktadır. Özellikle bayramlarda törenlerimizin yapıldığı yerdir. 1995 yılında Anıtlar Kuruluna müracaat ettik. Yapılan incelemenin ardındın ağacın anıt olduğu tescillenerek koruma altına alındı. Anıt statüsünde olduğu için izinsiz budaması ve bakımı yapılamıyor. Hem cami derneğimiz hem de belediyemiz belli periyotlarda ağacın sulamasını ve çevre düzenlemesini yapıyor. Ağacımızı tüm ilçe olarak hep beraber koruyoruz. 'Aman bir dalı kırılmasın, zarar gelmesin' diye insanlarımız ağacımızın üzerine titriyor."

"Henüz bir kimlik gelmedi"

İlçe sakinlerinden 69 yaşındaki Fehmi Çetin de ağacın yaşıyla ilgili çeşitli rivayetler olsa da net bir tarihin belirtilmediğini aktardı.

Gölgesinde çocukluğunun geçtiği Ulu Çınar'ın ilçenin adeta göz bebeği olduğuna işaret eden Çetin, "Yaklaşık bir yıl önce 3 orman mühendisi geldi. Ağacın yaşı için gövdesinden numune aldı. Tahlil edilerek ağacın yaşı, cinsi ve çapının belli olacağını söylediler. Akabinde de ağaca bir kimlik gönderileceği ifade edildi ancak henüz bir kimlik gelmedi" şeklinde konuştu.


#Anıt ağaç
#Kızılören
#Ulu Çınar
6 yıl önce
default-profile-img