|

44 yıldır soğuk suyla çay demliyor

Erzurum'da 80 yıllık dede mesleği çaycılık yapan 54 yaşındaki TRT sanatçısı Yener Temelli, 44 yıldır soğuk suyla çay demleyerek müşterilerine farklı bir lezzet sunuyor. Soğuk suyla çay demlenen kıraathane, kendine öz kültür etkinlikleriyle Kıyasettin Temelli Kıraathanesi Kültür ve Sanat Merkezi ismiyle hizmet veriyor.

Yeni Şafak
09:54 - 31/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 10:03 - 31/03/2016 Perşembe
IHA

Erzurum'da bilindik çay demleme yöntemlerinin aksine kendine has soğuk suyla çay demleyen ve 44 yıldır çaycılık yapan TRT ritim sanatçısı Yener Temelli, dede mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Çay demlerken sıcak su yerine soğuk suyu tercih eden üçüncü kuşak kıraathane işletmecisi Temelli, soğuk suyla demlenen çayın daha lezzetli olduğunu belirtti. Hiçbir çayın renginin 'soğuk çay'a erişemeyeceğini söyleyen 54 yaşındaki Yener Temelli, amacının güzel çay demlemek olduğunu kaydetti.



Çayı ıslatmamak önemli


Yener Temelli, kendilerine has mazisi olan 'soğuk çay' demleme tekniğini, "Önceliğimiz temiz kaliteli bir çay. Çayı direkt demliğe koymadan önce sallayarak tozunu aldırırız. 3 çay bardağı çay koyduktan sonra çayı ıslatmadan soğuk suyu demliğin tek noktasından doldurmak gerekli. Islattığınız zaman çayın tozu demliğin içerisine karışır o zaman da çay bulanır. Suyu özenle doldurduktan sonra sonra demliği ateşin üzerinde en az 20 dakika bekletiyoruz. Çay tam oturmadan sıcak su semaverinin üzerinde en az yarım saat bekleyerek demliyoruz" diye anlattı.



Soğuk suyla yapılan çay 2 saat taze


Yener Temelli, soğuk suyla demlenen çayın ömrünün daha uzun olduğunu ifade edek, "Soğuk suyla demlenen çay daha lezzetli oluyor. Diğer şekilde yapılan çay yarım saat içerisinde bozulmaya başlıyor. Kötü bir koku oluşmaya başlıyor. Ama soğuk suyla demlenen çayda böyle bir durum olmuyor ve soğuk suyla demlenen çay en az 2 saat taze kalıyor" dedi.




Her gün çay duası ediyor


Erzurum'da birçok kişi tarafından bilindiklerini söyleyen Temelli, "Müşterilerimiz soğuk suyla demlenen çayımızı seviyorlar. Güzel tepkiler almaya devam ediyoruz. Bizler de onlara iyi hizmet vermenin gayreti içerisindeyiz" diye konuştu.



Çay demlemenin ayrı bir maneviyatı olduğunu ifade eden soğuk çay ustası Temelli, "Her gün teheccüd namazından önce, 'Resullalah efendimizin hatrına, kahvecilerin piri Şirazi Hazretleri hatrına, Seyid Hacı Ahmet Baba, Seyit Hacı Mevlüt Baba Hazretleri hatrına çaylarımızın renkleri tatları cennet ırmaklarından eyle, içenlerin lezzet bulup tekrar içmesini, hastaların bu çaydan şifa bulmasını nasip eyle' diye dua ederek çayın yaratıcısı Allah'a havale ediyorum" ifadelerini kaydetti.



Kendilerinin üçüncü kuşak olduğunu aktaran Yener Temelli, "Biz üç kardeş bu dede mesleğini 80 senedir yapıyoruz. Kahvecilik kültüründe 44 senedir soğuk suyla çay demliyorum. Şuan dünyada bizden başka soğuk suyla çay demleyen bir kahvehane yoktur" diye konuştu.



Oyun oynamak yok satranç var


Kıraathanecilikte kendilerinin farkının sadece soğuk çayla olmadığını sözlerine ekleyen Kıyasettin Temelli Kıraathanesi Kültür ve Sanat Merkezi işletmecisi Yener Temelli, "Kıraathane kültürü Osmanlı'dan gelen bir kültürdür. Biz Temelli Kıraathanesi olarak bu kültürü hakkıyla yaşatmaya çalışıyoruz. Burada kütüphane, kültür köşesi oluşturduk. Gençlerimiz burada çaylarını içerken derslerine çalışabilirler. Bir Aşık Reyhani'nin hayatını, beyitleri çalışırlar. Bizim kıraathanemizde oyun oynamak yoktur. Sadece satranç oynanır. Başka günlerde de aşıkların atışması yapılır. Buna benzer halk müziği ve sanat müziği çalışmalarımız da sürüyor. Bize destek veren Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum" dedi.

#Kıyasettin Temelli Kıraathanesi Kültür ve Sanat
#Yener Temelli
8 yıl önce