|

Açelya'nın organları 2 kişiye hayat verdi

Balıkesir'de karnesini aldıktan sonra rahatsızlanarak yaşamını yitiren 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi Açelya Ergin'in böbrekleri, Bursa'da biri üniversite diğeri lise öğrencisi 2 kişiye nakledildi.Ergin'in bir böbreğinin verileceği Çanakkaleli lise öğrencisi Ahmet Çınar, nakil için Bursa'ya gelirken geçirdiği trafik kazasında yaralanınca ambulansla hastaneye ulaştırılarak ameliyata alındı.

Yeni Şafak
11:19 - 26/01/2016 Salı
Güncelleme: 09:23 - 26/01/2016 Salı
AA

Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki Hasan Atlı Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Açelya Ergin'in karnesini aldıktan sonra rahatsızlanarak hayatını kaybetmesinin ardından ailesi organlarının bağışlanmasına karar verdi. Yapılan çalışmalarda, Ergin'in böbreklerinin Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Çanakkaleli üniversite öğrencisi Mustafa Onur Sertbaş (17) ile lise öğrencisi Ahmet Çınar'a (16) uyduğu belirlendi.



Hastanenin Organ Nakil Koordinatörlüğünden bir ekip, özel araçla Balıkesir'e giderek Açelya Ergin'in böbreklerini aldı. Üniversitede sabah saatlerine kadar devam eden ameliyatla iki böbrekten biri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü öğrencisi Sertbaş'a, diğeri de Çanakkale'de açık öğretim lisesine devam eden Çınar'a nakledildi.



Operasyon çok başarılı geçti


UÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel, organları bağışlanan Ergin'e Allah'tan rahmet dilediklerini belirterek, organlarıyla iki gence hayat verdiğini söyledi.Gürel, organ naklinin çok önemli olduğunu ifade ederek, nakil yapılan hastalardan Sertbaş'ın tek kurtuluş yolunun böbrek nakli olduğuna dikkati çekti.



Operasyonu gerçekleştiren ekibin başında bulunan UÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Dönmez de ameliyatın başarılı geçtiğini vurgulayarak, hastalardan Sertbaş'ın 8 yıldır, Ahmet Çınar'ın da 12 yıldır böbrek beklediğini dile getirdi.



Organ nakline gelirken trafik kazası geçirdiler


Doku uyumunun kendilerine iletilmesinden sonra büyük bir heyecanla oğlu Ahmet Çınar'ı nakil için Bursa'ya ulaştırmaya çalışan baba Tahsin Çınar'ın kullandığı otomobil, bariyerlere çarptı.Kazada yaralanan Ahmet ile babası Tahsin Çınar, ambulansla organ naklinin yapılacağı UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Yüzünden ve kafasından yaralanan Ahmet Çınar, yapılan müdahalenin ardından vakit kaybedilmeden böbrek nakli operasyonuna alındı.



Ayakta tedavi edilen baba Çınar, tüm sıkıntılara rağmen oğluna böbrek nakli yapıldığını belirterek, "Allah Açelya'ya rahmet eylesin, ailesine sabır versin. Allah tüm doktorlarımızdan razı olsun" dedi. Başarılı bir operasyonla nakil yapılan Ahmet Çınar ise çok mutlu olduğunu anlatarak, "Doktorlara çok teşekkür ediyorum. Kendimi iyi hissediyorum" diye konuştu.



Erdek İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Bahadır Ergin'in kızı Açelya Ergin (13), 22 Ocak'ta karne aldıktan sonra rahatsızlanmış, 112 acil servis ekiplerince kaldırıldığı Bandırma Devlet Hastanesi'nde tüm müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.

#- Küçük Açelya'nın böbrekleri 2 çocuğa nakledildi
#Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi
#UÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Osman Dönmez
8 yıl önce