|

Bitmeyen dayanışma hikayemiz

Türk Kızılayın 153 yıllık merhamet ve iyilik tarihine ışık tutan “Bitmeyen Dayanışma Hikayemiz: Kızılay” sergisi sanatseverlerle buluştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Kızılay iş birliği kapsamında, Tarık Zafer Tunaya Sanat Galerisi’nde açılan sergide, Haluk Perk koleksiyonundan seçkin eserler ve materyaller yer alıyor.

04:00 - 17/01/2021 Pazar
Güncelleme: 21:51 - 16/01/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Koleksiyoner Haluk Perk’in metaryanlerinden yola çıkılarak hazırlanan “Bitmeyen Dayanışma Hikayemiz: Kızılay” sergisi 27 Şubat’a kadar Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gezilebilir.
Koleksiyoner Haluk Perk’in metaryanlerinden yola çıkılarak hazırlanan “Bitmeyen Dayanışma Hikayemiz: Kızılay” sergisi 27 Şubat’a kadar Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gezilebilir.

Türk Kızılayın 153 yıllık merhamet ve iyilik tarihine ışık tutan “Bitmeyen Dayanışma Hikayemiz: Kızılay” sergisi sanatseverlerle buluştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Kızılay iş birliği kapsamında, Tarık Zafer Tunaya Sanat Galerisi’nde açılan sergide, Haluk Perk koleksiyonundan seçkin eserler ve materyaller yer alıyor. Küratörlüğünü Kızılay Sanat Direktörü Mehmet Lütfi Şen’in üstlendiği sergide, 103 yıl önce Cihan Harbi devam Galatasaray Lisesi’nde açılan Hilal-i Ahmer Sergisi için basılmış sergi nizamnamesinin transkripsiyonu tıpkıbasım kitapçığı, Kızılay’ın duyuru ve yardım kampanyalarının yer aldığı afişler, kanla ve ilk yardımla ilgili duyuru afişleri ve kitaplar, farklı dönemlerden yayınlar, 71 yıl önce açılan Milletlerarası Bebek Sergisi ile ilgili dokümanlar, Hilal-i Ahmer dönemine ait fotoğraf, kartpostal, pul ve gravürler gibi pek çok materyal izleyiciyle buluştu.



GIDA KADAR SANATA DA İHTİYAÇ VAR

Sergi hakkında Kızılay Genel Müdürü Kerem Kınık şu bilgiyi veriyor: “Kızılay olarak insan bedeninin ihtiyacı olan gıdayı vermek, ihtiyacı olan insanlara ulaştırmak gibi bir sorumluluğumuz var. Ancak bir taraftan da insanın sanata ve kültüre olan açlığını da bir şekilde gidermek gerekir. Çünkü insan beden ruhla beraber sağlıklı bir bütün. Sanat olmazsa olmaz.”



GEÇMİŞE BİR YOLCULUK

Kızılay Sanat Direktörü ve sergi küratörü Mehmet Lütfi Şen ise Kızılay tarihinin aynı zamanda bu milletin tarihi olduğunu vurgulayarak, «Kızılay milletin gönüllü destekleri ve dayanışmasıyla varlığını kazanmış bir kurum ve biz İstiklal Savaşı verdiğimiz zaman da, Kıbrıs Barış Harekatı’nda da, bugün memleketimizde 4 milyondan fazla mülteciyi ağırlarken de Kızılay var. Aslında Kızılay bizim kendi hikayemiz” diyor. Şen, sergide bu tarihsel hafızayı canlandırmak ve farklı dönemlerine işaret etmek adına yola çıkıldığının altını çiziyor sözlerine şöyle devam ediyor: “Sergiyi izleyen sanatseverler Kızılay’ın kronolojik tarihinin içinden geçecekler. Bunların dönemin dillerine, grafiklerine ve objelere yansıyan hallerini görecekler. Kızılay’ın 150 yıllık hikayesini anlattığımız tek bölümden oluşan muhteşem bir Kızılay filmi burada izleyebilecekler. Dinamik bir sergi olacak ve değişecek. Bu kendi yolculuğumuz, kendi hikayemiz ve kendi dayanışmamız. Bunun içinden geçmek hepimize iyi gelecek diye düşünüyorum. Ben bu dönemde pandemi şartlarına uygun olarak sanatla buluşmanın bize çok iyi geleceğini düşünüyorum. Haluk Perk koleksiyonu çok farklı alanları kapsayan bir koleksiyon, biz burada özerk bir sergi hazırladık. Her döneme ilişkin az örnekle bir yolculuk yapalım istiyoruz. Çok değerli bir koleksiyon ve sergi ileride büyüyerek Kızılay’ın hikayesini anlatan bir müzeye dönüşebilecek. Onu da hep beraber görebileceğiz.”


Kızılay tarihi ve güncel etkinlikleri temalı videoları, Kızılay’ın güncel sanat projesi, Hilal-i Ahmer Koleksiyondan Hüsamettin Koçan, Ergin İnan, Bahri Genç, Günseli Kato, Devrim Erbil ve Tomur Atagök’ün çalışmaları, birbirini takip eden haftalık periyodlarla sergilenecek. “Bitmeyen Dayanışma Hikayemiz: Kızılay” sergisi, 27 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek.

#Kızılay
3 yıl önce