|

Cumhurbaşkanı: Elimizdeki hazinenin kıymetini bilmiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Yeditepe Bienali açılış töreninde konuştu. Türkiye'deki kültürel mirasların önemine dikkati çeken Cumhurbaşkanı, "Topkapı Sarayı'ndaki eserlerin benzerini dünyada bulamazsınız. Ama biz elimizdeki hazinenin kıymetini bilmiyoruz" diye konuştu.

Yeni Şafak
12:55 - 31/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 17:43 - 31/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Yeditepe Bienali açılış töreninde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Önümüzdeki 45 gün boyunca düzenlenecek sergi, seminer, panel ve konferansların ev sahipliğini yapacak bu önemli Bienal'in açılışında sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Sanat, Allah'ın insana bahşettiği güzellikleri arama, bu güzelliklere ulaşma yolculuğunun adıdır.

Merhum Ahmed Hamdi Tanpınar, 'Cetlerimiz inşa etmiyor, iman ediyor' cümlesiyle bu yapılanların adeta bir iman olduğunu vurguluyordu.

İslam Medeniyeti'nde ihtişam ile sadelik, yeni ile eski, dünya ile ahiret iç içedir. Bizim geleneğimizde sanatkar Allah'ın güzelliğini gören ve bu güzelliği elindeki işe işleyendir.

Topkapı'da eserlerin benzerini dünyanın hiçbir müzesinde bulamazsınız. Ancak burada elimizdeki hazinenin kıymetini bilmiyoruz.

Tarihi camilerin bir kısmı müzeye, bir kısmı depoya, bir kısmı da ahıra çevrilmiştir. Sadece Fatih sur içinde tek parti döneminde 300'ü aşkın mescit yok edilmiştir.

"Bunlar modern bedevi"

Bu tepeden inmeci, baskıcı anlayışın bugün de bazı sözüm ona sanat çevrelerinde devam ettiğini görüyoruz. Gezi'de yaptıklarını Zeytin Dalı Harekatı'na destek için giden sanatçılarımızı da yaptılar.

Yerli ve milli bir duruş sergilediler diye, askerlerimize moral verdiler diye o sanatçılarımıza etmedik hakaret bırakmadılar. Bunlar zihniyet itibariyle modern bedevilerdir.

Ülkemizde son 15 yılda kültür ve sanat alanında da tabuları yıktık.

Atatürk Kültür Merkezi'nin Türkiye'nin bir numaralı opera binası yapıyoruz. Demediklerini brakmadılar, sürekli bağırdılar. İstediğin kadar bağırın. Çatlayın, patlayın. İnşallah kısa zamanda orada muhteşem bir opera binasını çok amaçlı olarak yapıyoruz. Proje zaten çoktan bitti."



#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#İstanbul
6 yıl önce