|

Gece kaşıntılarına dikkat

Egzamanın çocuklarda en sık görülen deri hastalıklarından biri olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Şerafettin Saraçoğlu, 'Egzama Hastalığın en önemli belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntı gün içinde aralıklı olarak ortaya çıkabilir, akşamları ve geceleri ise daha da artar. Bu nedenle çocukların normal uyku düzeni tamamen alt üst olabilir. Şiddetli kaşıntı egzamaya özgü cilt yaralarının ortaya çıkmasına sebep olur." dedi.

Yeni Şafak
11:37 - 15/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 11:49 - 15/07/2015 Çarşamba
IHA

Dermatoloji Uzmanı Şerafettin Saraçoğlu, çocuklarda egzama hastalığına dikkat çekerek tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.



Egzamanın alerjik hastalıklar grubuna girdiğini belirten Saraçoğlu, şöyle konuştu: “Hastalığın ağırlığı arttıkça alerji riski de artar. Egzama çocukluk çağının en sık görülen deri hastalıklarından bir tanesidir. Orta ve ağır şiddette egzamalı çocukların fazlasında bir alerji vardır. Bu nedenle bu çocukların mutlaka alerji yönünden değerlendirilmesi önemlidir. En sık rastlanan alerji besin alerjisidir. Türkiye'de çocukluk çağında ki besin alerjilerinin süt, yumurta akı, buğday, fındık ve daha seyrek olarak soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri ve yer fıstığı mesuldür. Besinlerin yanı sıra ev tozu akarlarına, hayvan tüy ve döküntülerine ve polenlere karşı alerjiler de egzamada rol oynarlar. Özellikle akar ve hayvan alerjilerinde korunma önlemleri tedavinin bir parçası olmalıdır. Özellikle son 10 yıl içinde egzamanın sıklığında belirgin bir artış meydana gelmiştir. Bu artışın nedeni tam olarak bilinmemekle beraber modern yaşam koşulları ile ilgili olduğu düşünülmektedir.



Egzama sık görülen hastalık

Egzama sık görülen bir hastalık olduğu için hem çocuk hem de aile için büyük bir mutsuzluk ve huzursuzluk nedenidir. Ailenin sosyal yaşantısını etkileyen önemli bir problem haline gelebilir. Uygun tedavi ile hastalığın yakınmaları önemli ölçüde giderilebilir. Buna bağlı olarak da hastalığın neden olduğu sosyal rahatsızlıklarda engellenebilir. Hastalığın en önemli belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntı gün içinde aralıklı olarak ortaya çıkabilir, akşamları ve geceleri ise daha da artar. Bu nedenle çocukların normal uyku düzeni tamamen alt üst olabilir. Şiddetli kaşıntı egzamaya özgü cilt yaralarının ortaya çıkmasına sebep olur. Ortaya çıkan yaralar ise daha fazla kaşıntıya yol açar. Böylece kaşıntı-yara ortaya çıkması-kaşıntı şeklinde bir kısır döngü ortaya çıkar. Kaşıntı terlemeyle, deriyi tahriş edici maddelerle temas veya hastanın duyarlı olduğu allerjenle karşılaşması sonucu artar. Duygusal stresler de alevlenmelere neden olur. Egzamanın diğer belirtileri ise şunlardır; tekrarlayan döküntü; deride kuru, düzensiz veya pullu alanlar, bebeklerde ve küçük çocuklarda egzama genellikle yüzü, dirsekleri veya dizleri tutar ancak vücudun diğer alanlarına yayılabilir, çocuklarda ve yetişkinlerde, egzama genellikle elleri, boynu, dirseklerin iç yüzeyini, dizlerin arkasını ve ayak bileğini tutar, kronik olgularda deride kalınlaşma olabilir, El ve ayak tabanı çizgilerinin belirginleşme görülebilir, Göz altında koyu gölgeler meydana gelebilir ve Yanak, sırt, kol , bacakta sınırları belirgin soluk renkli bölgeler oluşabilir. Hastalığın ilk belirtilerinde hemen doktora gidilmelidir. Çünkü özellikle hastalığın hafif formlarında bazı koruyucu önlemler ve cildin nemlendirilmesi hastalık belirtilerinin önlenmesi için yeterli olabilir"

#kaşıntı
#gece kaşıntısı
#Dermatoloji Uzmanı Şerafettin Saraçoğlu
9 yıl önce