|

İki komşu ilin gündemi: Bu kebap bizim!

"Tokat kebabı mı Sivas kebabı mı" tartışmasında, herkes kendi kebabını tescil ettirsin teklifi sunuldu. Bir televizyon programından sonra çıkan tartışmayı bitirmek isteyen Sivaslılar, "Biz 'Sivas kebabı' diyoruz, onlar da 'Tokat kebabı' deyip tescilini alabilirler. Gerekirse biz de kendi tescilimizi alırız" önerisinde bulundu. İki il arasındaki tek fark ise kebaba patates konulup konulmaması.

Cihan
00:00 - 24/11/2012 Cumartesi
Güncelleme: 12:02 - 24/11/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
İki komşu ilin gündemi: Bu kebap bizim!
İki komşu ilin gündemi: Bu kebap bizim!

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Tokat kebabının hangi yöreye ait olduğu tartışmalarına ilişkin, 'Biz buna 'Sivas kebabı' diyoruz, onlar da kendi kebaplarına 'Tokat kebabı' diyebilirler. Tescilini de alabilirler, onda bir problem yok. Biz de kendi kebabımızın gerekiyorsa tescilini yaptırırız' dedi.

Ürgüp, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat'ın, sebzeli kebap olarak da bilinen yemeğin Tokat'a ait olduğu açıklamalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bir televizyon kanalının yapımcılarının kente geldiğini ve belediye tesislerinde Sivas kebabının yapılışını görüntülediğini, kendisinin de çekimlerde yemek hakkında sunum yaptığını anlatan Ürgüp, programın televizyon kanalında yayınlanmasının ardından tartışmanın başladığını söyledi.

Bu durumun iki şehir arasında polemik konusu yapılmasını yanlış bulduğunu ifade eden Ürgüp, 'Tokat veya Sivas kebabı adının olması önemli değil. Bu, aramızda polemik konusu yapılacak bir şey değil. Aynı kültürün insanlarıyız, aynı coğrafyayız. Dolayısıyla lezzetlerimizin, ağız tatlarımızın birbirine yakın olması çok fark yaratacak bir durum değildir. Benim de bir tarafım Tokatlı. Yani Sivas'ta her ailenin, her sülalenin içerisinde mutlaka Tokat'tan ya kız alınmıştır ya kız verilmiştir. Böyle bir yakınlık mutlaka vardır' diye konuştu.

Sivas'ta ciddi manada Tokatlı bulunduğunu, Tokat'ta da Sivaslıların ve yatırımcıların olduğunu vurgulayan Ürgüp, 'Dolayısıyla Ticaret Odası başkanımızın veya bir başka Tokatlı yöneticinin böyle düşünmemesini onlardan rica ediyorum' dedi.

Ürgüp, şunları söyledi:

'Biz buna 'Sivas kebabı' diyoruz, onlar da kendi kebaplarına 'Tokat kebabı' diyebilirler. Tescilini de alabilirler, onda bir problem yok. Biz de kendi kebabımızın gerekiyorsa tescilini yaptırırız. Ticaret Odamız köftemize almıştı, kebabımıza da alırlar. Yani önemli olan bu lezzeti Sivas'a gelen, Tokat'a gelen misafirlere tattırmaktır. Tokat'a gittiğimizde Tokat kebabı da yiyoruz. Onlar da Sivas'a teşrif ettiklerinde biz de onlara Sivas kebabı ikram ederiz. Bu bir polemik konusu olmaz diye düşünüyorum. Bu yanlış olur, başka konuşulacak meseleler var. Biz kardeşiz ve aramızda bu polemik konusu olmaz.'

Toklatlılar patates koyuyor

Sivas Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Nazım Yiğit ise 'Tokat'ın sebzeli kebabı, kendine has biberi, domatesi, patlıcanı orada yetişen, kendi yöresine ait bir kebap türü. Tabii bizim Sivas kebabıyla ayırdığımız zaman, onlar Tokat kebabına patates falan kullanıyorlar, biz burada kullanmıyoruz' diye konuştu.

Sivas kebabının kuzu etinden yapıldığını ve genellikle Temmuz-Eylül ayları arasında tüketildiğini anlatan Yiğit, 'Kendine has olarak, bu kebap Tokat'ın. Çünkü sebzesi, her şeyi orada yetişen, kendine has bir yemek. Bir de orada, şu anda bile gitseniz sebzeli Tokat kebabını her zaman, kışın ortasında bile bulabilirsiniz. Tokat'ta 50 lokanta sebzeli kebap yapıyorsa, Sivas'ta 2-3 lokantamız yapıyor Sivas kebabı

olarak' ifadelerini kullandı.

Sivas kebabının beğeniyle tüketildiğini vurgulayan Yiğit, 'Genellikle gurbetçilerin tercih ettiği bir kebap. Bana sorarsanız biz onlardan daha güzel yapıyoruz ama sebzeli Tokat kebabı olarak da ben Tokat'ın olduğunu düşünüyorum' dedi.

'Tokat kebabı' ile 'Sebzeli Sivas kebabı' arasında fazla bir fark olmadığını dile getiren Yiğit, şöyle konuştu:

'Bizim madımağımız var, burada yetişen. Madımağımıza bir Tokatlı sahip çıksa ne deriz, kabul etmeyiz. Onların da tabii ki kebaplarına sahip çıkmaları lazım. Bizim de kendimize has bir Sivas kebabımız var. Ona sahip çıkmamız lazım. Orada domates, biber daha çok olduğu için 5-6 ay yapılıyorsa, Sivas'ta da 2 ay yapılıyor. Niye? Çünkü sebzeyi istediğiniz gibi bulamıyorsunuz. Domatesinizi, patlıcanınızı, biberinizi ayarlayamıyorsunuz. Aradaki fark, aynı kebaba patates koyuyorlar. Onlar bazen kuşbaşı koyun etinden yapıyorlar, biz sadece kuzunun lop etinden yapıyoruz. Patatesle ette olan ayrım var, başka bir fark yoktur.' 

11 yıl önce