|

Said Nursi Kürt Meselesine ışık tutuyor

Kürt meselesine Cumhuriyet'in ilan edildiği dönemde de fikri planlarıyla ışık tutan Bediüzzaman Said Nursi'nin görüşünü kitabında toplayan Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Said Nursi'nin asla ayrılıktan yana olmadığını belirtti. Akgündüz, 'Özerkliği savunan Prens Sebahattin'e, Bediüzzaman, özerkliğin her yerde olabileceğini ama Anadolu topraklarında olamayacağını söylemiştir' dedi.

Kübra Kara
00:00 - 24/06/2014 Salı
Güncelleme: 16:54 - 24/06/2014 Salı
Yeni Şafak
Said Nursi Kürt Meselesine ışık tutuyor
Said Nursi Kürt Meselesine ışık tutuyor

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, 'Arşiv Belgeleri Işığında Bediüzzaman Said Nursi ve İlmi Şahsiyeti' adlı eserinin ikinci cildini yazdı. Akgündüz, kitabında 1918-1934 tarihleri arasındaki Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine tanıklık eden önemli belge ve bilgilere yer verdi. Akgündüz, "Tarihte hiç bir şey gizli kalmasın parolasıyla, biz mevcut belge ve kaynakların tamamını konuşturduk ve kararı okuyuculara, tarihe bıraktık. Gaye, kimseye hakaret etmek değil, belgeleri konuşturarak gerçekleri ortaya çıkarmak ve tabuları yıkmaktır" ifadelerini kullandı.

HER YERDE OLUR AMA TÜRKİYE'DE OLMAZ

Yakın tarihe ışık tutan kitapta, Said Nursi ve Kürt meselesine bakış açısı hakkında da bilgi bulunuyor. Doğunun sorunları için de fikirler üreten Said Nursi'nin, bu konu hakkında mücadele verdiğini belirten Akgündüz, 'Kürt meselesi 1860'lı yıllardan beri devam ediyor. Ademi-i merkeziyeti savunan, 'özerklik verelim' diyen Prens Sebahattin'in o meşhur teorisine Bediüzzaman harika bir cevap vermiştir. Diyor ki, 'Prens Sebahattin, dikkatli dinle. Her yerde olabilir, Almanya'da da olabilir ama Türkiye'de, -o zaman Osmanlı idi- Adem-i Merkeziyet olmaz. Eğer Adem-i merkeziyet, özerklik verirseniz cahiliye dönemine döneriz. Anadolu beylikleri dönemine döneriz.' Asla ayrılıktan yana değildi Bediüzzaman' şeklinde konuştu.

KARDEŞİ KARDEŞE KIRDIRMAYIN

Bağımsız bir Kürt devleti kurulması amacı güden Kürt Teali Cemiyeti'ne Said Nursi'nin bakış açısını aktaran Akgündüz, 'Bediüzzaman, 1919'da faaliyete geçen Kürt Teali cemiyetinin reisi Seyyid Abdülkadir'e de kardeşi kardeşi kırdırmayın demiştir. Çünkü bizim milletimiz bir vücuttur. Ruh-u İslamiyet ve Kur'an'dır. Türkler ve Kürtler ikimiz birer iyi insan oluruz, şeklinde Abdülkadir'e cevap vermiştir' dedi.

10 yıl önce