|

Savulun zararlı bakteriler geliyor!

Yemek yedikten bir süre sonra hızla karnınız şişiyor ve pantolonunuzun düğmesini dahi kapatamaz hale geliyorsunuz, sabah ise dümdüz bir karınla uyanıp akşam 6 aylık hamile gibi mi görünüyorsunuz? İşte tüm bunların sebebi, ince bağırsaktaki bakteri artışı yani SIBO olabilir.

Aybike Eroğlu
01:01 - 12/09/2021 Pazar
Güncelleme: 01:04 - 12/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Uzman Diyetisyen Yeşim Temel Özcan, bağırsak florası bozulduğunda faydalı bakterilerin azaldığına dikkat çekerek, “Bu süreç genellikle yüksek oranda basit şeker ve basit karbonhidrat tüketimiyle ilerler ve SIBO denilen tabloyu oluşturur. SIBO’da bağırsaktaki zararlı bakteriler; basit şeker ve karbonhidratı parçalarken hidrojen ve metan gazlarını açığa çıkar. Bu da karın bölgesinde aşırı gaz ve şişlik olarak kendini gösterir. SIBO tablosunda başka bir zararlı bakteri grubu ise safra tuzlarını parçalayarak yağ sindirimini sekteye uğratır. Sonuç olarak kişilerde kronik ishal görülmeye başlarken, başka bakteri grubu ise bağırsak bariyerini tahrip ederek sızdıran bağırsağa neden olabilir” dedi.

Hekimlerin SIBO tedavisinde antibiyotik kullandığını kaydeden Özcan, altın mühür, kırk kilit otu gibi iltihap baskılayıcı bitkilerden faydalanabileceğini söyledi.


#Yeşim Temel Özcan
#SIBO
#Bakteri
3 yıl önce