|

Kiralarda %25 zam sınırı devam edecek mi?

Kiracı ve ev sahipleri için kritik tarih yaklaşıyor. Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25'le sınırlandırılmıştı. Ev sahibi ve kiracılar kira artışı uygulamasında süreyi merak ediyordu. Kira artışına yüzde 25 zam sınırında süre uzatılırken, kira uyuşmazlıklarında 1 Eylül'den bu yana arabuluculuğun zorunlu hale geldi. Peki kiralarda yüzde 25 sınırında süre ne kadar uzatıldı? Kira zam oranı nasıl, neye göre belirleniyor?

17:29 - 19/12/2023 Salı
Güncelleme: 17:29 - 19/12/2023 Salı
Yeni Şafak
Kiralarda yüzde 25 artış oranı ne zaman sona erecek?
Kiralarda yüzde 25 artış oranı ne zaman sona erecek?

Konutlardaki kira artış oranı yüzdesini yüzde yirmi beş ile sınırlayan düzenleme Resmî Gazete ’de yayımlandı ve yürürlüğe girmiş, uygulamaya göre, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında yenilenen kira sözleşmelerinde artış oranı yüzde 25’i geçmeyecekti. Kirada yüzde 25 artış sınırı süresinin uzatılacağına ilişkin yetkililereden açıklama gelmişti.

Kiralara yüzde 25 zam sınırı getiren düzenlemenin uzatılıp uzatılmayacağı merak ediliyordu. Bu konuda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bir açıklama yaptı. Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Beklenen açıklama geldi. Kira artışına yüzde 25 zam sınırında süre uzatıldı.

Kirada yüzde 25 sınırı ne zamana kadar uzatıldı?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "2 Temmuz 2023'ten itibaren 1 yıl süreyle konutlarda kira artışı üst sınırı yüzde 25 olarak uygulanacak." dedi.

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu mu?

Adalet Bakanı Tunç, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın kira fiyatlarına ilişkin basına yansıyan sözlerinin hatırlatılması üzerine, kira uyuşmazlıklarında 1 Eylül'den bu yana arabuluculuğun zorunlu hale getirildiğini söyledi.

"Kiracıyla kiralayanın barışçıl bir şekilde sonuca ulaştığını da görüyoruz." ifadelerini kullanan Tunç, tarafların arabuluculuk kapsamında anlaştığı için yeni bir ev arayışının da doğmaması nedeniyle bunun kiraların da düşmesine katkı sağladığını belirtti.

Ev sahiplerinin sözleşme yenileme döneminde ‘evimden çık’ deme hakkı var mı?

Ev sahipleri istediği zaman ‘evimden çık’ diyemez. Ancak kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa kiracının tahliyesini isteyebilir. İhtiyacım var dedikten sonra, evi bir başkasına 3 yıl süreyle kiralayamaz.

Kiralarsa eski kiracıya tazminat ödemek durumunda kalır. 10 yıl sözleşme uzama süresi dolan kiracı için herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye istenebilir. Bunun yanında evin satılması durumunda, mülkü alan kişi eğer kendi yaşayacaksa kiracının tahliyesini talep eder. Bu durumda ya 6 ay, ya da bir sonraki sözleşme dönemine kadar zaman verilir. Tarafların anlaşamaması halinde tahliye davaları ortalama 2-2.5 yıl sürebilir.

Kiralarda 25 zam sınırı ne zaman sona erecek?

15 Temmuz 2023 tarihinde ve 32249 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili değişiklikler uyarınca, 02.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6098 sayılı Borçlar Kanunu’na konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının sınırlı olduğuna dair eklenen Geçici Madde 2 hükümleri doğrultusunda %25’lik kira artış oranı 1 Temmuz 2024’e kadar devam edecektir.

Yüzde 25 kira artışı kimleri kapsıyor?

Değişiklik, en az bir yıl için imzalanmış konut kira sözleşmelerini kapsıyor. Bir yıl veya daha uzun süre içinimzalanmış kira sözleşmeleri, sözleşmede kararlaştırılan sürenin sona ermesiyle birlikte kanun gereği birer yıllık sürelerle yenilenmiş sayılıyor.

Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Bir taşınmazın kiralanması sırasında mülk sahibi ile kiralayan kişi arasında yazılı veya sözlü şekilde yapılan anlaşmalara kira sözleşmesi adı verilmektedir. Borçlar Kanunu’nun 299. Hükmü uyarınca düzenlenen kira sözleşmeleri kiralayan ve kiracının mağdur olmaması, yaşanabilecek sorunların çözülebilmesi için önem taşımakta.

#kira artış oranı
#nurettin nebati
#konut kira artış oranı yüzde 25
3 ay önce