|

Akaryakıt fiyatlarında tabela değişiyor: Brent petrol sert düştü! Motorine benzine indirim var mı? İşte mazot-benzin güncel fiyatı

Akaryakıt fiyatları, uluslararası petrol fiyatlarındaki değişimlere paralel olarak belirleniyor. Brent petrol fiyatlarındaki düşüş, akaryakıt fiyatlarında da bir miktar düşüşe neden olabilir. Brent petrolün 76,01 dolar seviyesini görmesi ile beraber akaryakıt fiyatlarında da indirim beklentisi oluştu. Bu noktada, "Akaryakıt fiyatlarına indirim ya da zam gelecek mi?" sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Peki benzin, motorin, akaryakıt fiyatları ne kadar, kaç TL? İşte İstanbul, Ankara İzmir güncel LPG, benzin, mazot litre fiyatları.

14:49 - 11/12/2023 Pazartesi
Güncelleme: 14:50 - 11/12/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
Güncel akaryakıt fiyatları
Güncel akaryakıt fiyatları
Akaryakıt fiyatları
na ilişkin son gelişmeler, yakın tarihlerde yaşanan indirimler ve güncel durumla ilgili detaylar ortaya çıktı. Benzin ve mazot fiyatı, brent petrol varil fiyatındaki dalgalanmayla birlikte indirim ve zam haberleriyle değişkenlik göstermeye devam ediyor. Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor.

Brent petrolün 76,01 doların altına gerilemesi ile beraber araç sahipleri tarafından akaryakıtta indirim beklentisi oluştu. Akaryakıt fiyatları, uluslararası petrol fiyatlarındaki değişimlere paralel olarak belirleniyor. Petrolün fiyatlarındaki düşüş akaryakıt fiyatlarına yansıdı. Düşüşün etkisiyle motorin fiyatlarının ardından benzine de indirim geldi. Peki bugün akaryakıt litre fiyatlarında indirim ya da zam var mı? Benzin litre fiyatı ve motorin litre fiyatı kaç para, dizel yakıt ne kadar oldu? İşte 11 Aralık 2023 İstanbul, Ankara, İzmir benzin, motorin ve LPG pompa fiyatı.

İstanbul'da güncel benzin, motorin fiyatları

İstanbul güncel akaryakıt fiyatları
  • İstanbul Avrupa Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: 32,93 TL
  • İstanbul Avrupa Yakası'nda motorin litre fiyatı: 35,41 TL
  • İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 18,65 TL

Ankara’da benzin ve motorin fiyatları

  • Ankara'da benzin litre fiyatı: 33,66 TL
  • Ankara'da motorin litre fiyatı: 39,09 TL
  • Ankara'da LPG litre fiyatı: 18,66 TL

İzmir’de benzin ve motorin fiyatları

  • İzmir'de benzin litre fiyatı: 33,8 TL
  • İzmir'de motorin litre fiyatı: 36,3 TL
  • İzmir'de LPG litre fiyatı: 18,31 TL

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor, neye göre belirleniyor?

Fiyat, 2005 yılından itibaren en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak oluşuyor. Tüm akaryakıt ürünlerinin fiyatı, ham petrol fiyatındaki değişimlerden etkilenmekle birlikte, her bir ürünün fiyatı arz-talep dengesine göre ayrı ayrı belirleniyor. Rafineri fiyatları, en yakın erişilebilir serbest dünya piyasası Akdeniz havzasında oluşan benzin ve motorin fiyatları emsal alınarak, rafineriler tarafından belli bir metodoloji çerçevesinde oluşturuluyor.

Fiyatlar neden düşüyor ya da yükseliyor?

Rafinerilerin fiyat metodolojisi çerçevesinde uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmalar yurt içi fiyatlara hemen yansımıyor. Fiyat metodolojisi gereği rafineri sahibi referans fiyat ortalaması belli bant aralığında kaldığı sürece fiyat değişikliğine gitmiyor, söz konusu fiyat bandını yukarı ya da aşağı yönde kırması durumunda kırılımın yönüne göre yeni fiyatlar oluşuyor...

Ham petrol düştüğünde veya yükseldiğinde fiyatlara aynı oranında mı yansıyor?

Petrol piyasasında dolaşımda bulunan tüm petrol türlerinin fiyatı, ham petrol fiyatındaki değişimlerden etkilenmekle birlikte, her bir ürünün fiyat oluşumu arz-talep mekanizmasına göre ayrı ayrı oluşuyor. Fiyatların oluşumuna etki eden birçok faktörün de bu süreçte rol oynadığı biliniyor. Benzin ve motorin ürün fiyatlarıyla ham petrol fiyatları arasında pozitif yönlü ve yüksek bir korelasyon bulunuyor. Geçmiş dönem verileri kullanılarak yapılan istatistiki bir çalışmada, Brent petrol fiyatı ile kurşunsuz benzin fiyatları arasındaki korelasyon yüzde 90, motorin fiyatları ile arasındaki korelasyon ise yüzde 96 olarak tespit edilmiş.

Kurdaki artış fiyatı yüzde kaç artırıyor ya da düşürüyor?

Yurtiçi fiyatların seyri uluslararası piyasalardaki ürün fiyatlarında ve Dolar/TL kurunda yaşanan dalgalanmalardan bire bir etkileniyor.



#motorin
#benzin
#akaryakıt fiyatları
4 ay önce