|

Net yanıt: Kan aldırmak ve kan vermek orucu bozar mı?

Kan aldırmak veya kan vermek orucu bozar mı? Diyanet tarafından yapılan açıklamada orucu bozan durumlar net bir şekilde açıklandı. Vatandaşlar ise kan vermenin ve kan aldırmanın orucu bozup bozmadığını merak ediyordu. Bilgi kirliliğinin önüne geçmek isteyen Diyanet, resmi siteden açıklama yaptı ve ayrıntıları paylaştı. Peki kan aldırmak ve kan vermek orucu bozar mı?

09:03 - 3/05/2019 Cuma
Güncelleme: 09:12 - 3/05/2019 Cuma
Diğer
Kan vermek orucu bozar mı? Diyanet açıkladı.
Kan vermek orucu bozar mı? Diyanet açıkladı.

Kan vermek ve kan aldırmak orucu bozar mı? Diyanet sıkça sorulan soruların cevaplarını resmi siteden açıkladı. Vatandaşlar ise merak ettiği sonuçlara ulaştı. Peki kan vermek ve kan aldırmak orucu bozar mı?


Kan aldırmak orucu bozar mı?

Kan aldırmak orucu bozmaz. Nitekim Hz. Peygamber, ihramlı iken ve oruçlu bulunduğu sırada kan aldırmıştır (Buharî, "Tıb", 11, "Sayd", 11, "Savm", 22). Ayrıca Hz. Peygamber: "Üç şey vardır orucu bozmaz: Kan aldırmak, kusmak, ihtilam olmak" (Tirmizi, "Savm", 24) buyurmuştur.


Tokluk İçin Tam Tahıllı Ekmek, Susuzluk İçin Şekersiz Komposto

Kayseri Acıbadem Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula, Ramazan'da açlık hissetmemek için sahurda tahıldan zengin besinler, susuzluğu hissetmemek için de şekersiz komposto içilmesini önerdi.

Ramazan'da sahur ve iftar beslenmesi ile ilgili bilgi veren Diyetisyen Esra Kula, doğru beslenme yöntemleri ile açlık ve susuzluk hissinin azaltılabileceğini ifade etti. Susuzlukla mücadele etmek için uygulanacak en önemli yöntemin, iftar ile sahur arasında, vücudu suya doyurmak olduğunu belirten Diyetisyen Esra Kula, “Her yarım saatte ya da saat başında su içmeyi alışkanlık haline getirmek bu sorunu çözebilir. Bununla birlikte sahurda su içeriği yüksek bazı meyveler veya şekersiz kaynatılmış kompostolar susuzluğu hissetmemizi geciktirecektir. Ama uzun süre susuz kalmanın etkilerini mutlaka iftara yakın zamanlarda hissedeceğiz. Ama hissiyatı azaltmak oruç tutmayı kolaylaştırmak için sahur öğününde şekersiz kaynatılmış kompostolarla destek sağlanabilir" diye konuştu. Diyetisyen Esra Kula, açlık hissiyatının azalması için de, özellikle sahurda, beyaz un ile yapılmış ekmek ya da diğer gıdalardan uzak durulmasını, tam tahıldan zengin ekmek eşliğinde, yumurta, peynir ve zeytinin bulunduğu hafif kahvaltıların ideal olacağını belirtti.

"İFTARDAN İKİ SAAT SONRA ARA ÖĞÜN ALINMALI"

İftardan iki saat sonra ara öğün alınmasını da öneren Kula, “Çünkü gün boyu yiyemediğimiz meyve, süt, yoğurt gibi kalsiyum, vitamin ve mineral kaynaklarını vücuda sağlamak için en önemli saatler iftardan iki saat sonra koyacağımız ufak bir ara öğünle sağlanabilir. Ara öğünde, meyve, yoğurt ya da kaliteli yağlar içeren fındık, badem gibi yemişler bulunabilir" dedi.

"DOĞRU BESLENME İLE RAMAZAN'DA KİLO VERMEK MÜMKÜN"

Ramazan'da doğru beslenme ile kilo da verilebileceğine dikkat çeken Kula, “Aslında kilo vermenin mekaniği alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki orantıda saklıdır. Ramazan'da iftarda ve sahurda dengeli dağılım yaptığınızda hem kilo kaybı sağlayabilirsiniz hem de Ramazan'da olan yükümlülüğünüzü yerine getirebilirsiniz. Bunun için özellikle sahura dikkat etmek gerekir. Kaliteli protein ile tam tahılları içeren bir öğün düzenlediğinizde ve iftarda da yine vücudun ihtiyacı olduğu kadar protein, tam tahıllı gıdalar ve sebzelerle desteklediğinizde kilo kaybı olacaktır" ifadelerini kullandı.

#Kan vermek
#Kan aldırmak
#orucu bozan şeyler
5 yıl önce
default-profile-img