|

Son depremler: Türkiye beşik gibi sallanıyor

Son depremler korkutuyor. Ülkemizde özellikle Ege ve Marmara bölgelerindeki depremler vatandaşları korkutuyor. Yetkililerin 2030 yılına kadar büyük bir depremin olacağını açıklamaları sonrasında başlayan Ayvacık merkezli Çanakkale depremi çok sayıda vatandaşı mağdur etti. Artçı depremlerle 200 üzerinde depremler meydana geldi. Bu haberimizde Türkiye'de meydana gelen son depremler ile ilgili ayrıntıları sizlere sunduk. İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
19:59 - 12/02/2017 Pazar
Güncelleme: 20:22 - 12/02/2017 Pazar
Diğer
Son depremler: Türkiye'de meydana gelen son depremler tüm vatandaşları korkutuyor.
Son depremler: Türkiye'de meydana gelen son depremler tüm vatandaşları korkutuyor.

Türkiye'deki son depremler vatandaşları korkutuyor. Çanakkale'de 5.3 şiddetinden meydana gelen büyük deprem, Bursa ve Tekirdağ'dan İzmir ve Muğla'ya kadar geniş bir alanda hissedildi. Deprem sonrası zarar gören evlerde oturamayacak vatandaşlar için prefabrik evler kuruldu. Ülkenin birçok yerinden Çanakkale'ye her türlü yardım gönderiliyor. Ayrıca Malatya'da da depremler artış gösteriyor. Malatya'da meydana gelen son depremler vatandaşları kaygılandırıyor. Malatya'da meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki son deprem sonrası çürük olduğu için bine yakın bina hasar gördü. İşte Türkiye'de meydana gelen son depremler ile ilgili ayrıntılar...



Çanakkale beşik gibi


Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi pazartesi sabahından bu yana depremlerle sallanırken, bugün akşam saatlerinde Richter ölçeğine göre 5.4 büyüklüğünde bir depremle daha sarsıldı. 6 Şubat'tan bu yana meydana gelen depremlerin en büyüğü olan bu deprem, halkın paniğe kapılmasına neden oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü'nün merkez üssünü Ayvacık İlçesi olarak saptadığı deprem saat 16.48'de yerin 8.2 kilometre derinliğinde meydana geldi. Pazartesi sabahı Ayvacık köylerinde yıkıma neden olan 5.3 büyüklüğündeki ilk depremden daha büyük olan deprem, Bursa ve Tekirdağ'dan İzmir ve Muğla'ya kadar geniş bir alanda hissedildi. Günlerdir depremlerle sarsılan Ayvacık İlçesi başta olmak üzere Çanakkale'de de halkın paniğe kapılmasına neden olan deprem, ilk bilgilere göre hasarlı bazı binaların yıkılmasına, sağlam binalarda hasara neden oldu.



Deprem bölgesine yardım yağıyor


Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'nde meydana gelen depremlerde en çok hasarın meydana geldiği Yukarıköy Köyü'ndeki depremzedelere Türkiye'nin farklı noktalarından yardım geldi. Depremin yaşandığı 6 Şubat Pazartesi sabahından bu yana Yukarıköy Köyü ve çevre yerleşimlere adeta yardım yağdı. Depremin en çok hasara yol açtığı Yukarıköy'de, vatandaşlar ise yapılan yardımlardan dolayı zor günlerde kendilerine sahip çıkıldığı için mutluluk yaşadı. Köy halkı, depremin ilk gününden itibaren AFAD, Kızılay, Ayvacık Belediyesi, çevre belediyelerin yanı sıra birçok dernek ve kurumun gönderdiği yiyecek, giyecek, barınma, ev eşyalarını teslim almayı sürdürdü. Depremin 6'ncı gününde de bölgeye gelen yardımlar kesilmedi. Köy kadınları, yardım malzemelerini alıp götürdükleri konteynerlde kullanmaya başladı. Vatandaşlar, yardımların kendilerine fazla bile geldiğini ifade edip , tüm kurumlara teşekkür etti. Tuzla köyünde oturan Ahmet Can, "Allah razı olsun. Her şeyimiz geldi. Ne istersen var. Kıyafet yardımı bile yapılıyor. Başka bir ihtiyacımız yok. Her şeyden memnunuz" dedi. Yukarıköy Muhtarlığı Azası Ahmet Kurt ise "Konteynerlerimiz yerleştirildi. Elektrik döşenerek sobalarımız da kuruldu. Çanak antenlerimiz kuruldu. Herkesin durumu şu an iyi. Vatandaşlarımız da normal yaşantılarına geri döndü. İnşallah bir daha böyle bir deprem afeti yaşamayız" dedi. Yukarıköy'de yaşayan 14 yaşındaki Mehmet Demir ise çadır, giysi, ayakkabı ve yiyecek yardımlarının yapıldığını ifade ederek, yardım yapanlara teşekkür etti.



Malatya'daki son deprem korkutuyor


Malatya'da son bir hafta içerisinde artan depremler halkı kaygılandırıyor. Prof. Dr. Mehmet Önal, “Malatya'nın bu kırsal kesimindeki yapı stoku çok çürük olduğu için 5.1 büyüklüğündeki deprem yaklaşık bin civarında binanın hasar görmesine neden oldu” dedi.



Malatya'nın Hekimhan ilçesinde art arda meydana gelen depremlerin sebebini Malatya-Ovacık fay hattının aktif olmasına bağlayan İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, "Bu deprem fırtınası sırasında 1.5 ile 5.1 arasında yüzlerce deprem oluştu. Malatya'nın bu kırsal kesimindeki yapı stoku çok çürük olduğu için 5.1 büyüklüğündeki deprem yaklaşık bin civarında binanın hasar görmesine neden oldu. Bu bin binadan büyük kısmı şu anda oturulamayacak durumda olduğu için büyük hasar oluşturdu" diye konuştu. Prof. Dr. Önal, son günlerde Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremin bölgeden geçen Kuzey Anadolu Fay hattından kaynaklandığını dile getirerek, "Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Çanakkale civarından çok sayıda sekmeleri ve parçaları var. O parçalar da zaman zaman enerji boşaltıp deprem oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Önal, gelişmiş ülkelerde çok büyük depremler yaşanmasına rağmen kayıp ve zararların az yaşandığına dikkat çekerek, Türkiye'de de son yıllarda TOKİ vasıtasıyla uygulanan kentsel dönüşüm projeleriyle binaların yenilendiğini belirtti. Türkiye'de depremlerin devam edeceğini belirten Prof. Dr. Önal, "Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu faylarımız aktif halde. Aktif hal demek, sürekli deprem üreten fay demek. Onun için gelecekte de mutlaka büyük depremler olacak. Biz bunun zamanını bilemiyoruz. Zamanı bildiren herhangi bir mekanizma, bir fiziksel veri yoktur" şeklinde konuştu.


Önal, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın ortalama 250, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın ise ortalama 230 yılda büyük bir deprem ürettiğini kaydederek, "Şu anda ülkemizde büyük deprem beklenen yerlerden birisi Malatya-Hatay arasıdır. Diğeri de İstanbul Marmara Denizi'nden Çanakkale'ye doğru olan bölgede büyük deprem bekleniyor ama bunun zamanını kimse söyleyemiyor" dedi.


Büyük depremlerin önceden tahmin edilmesine yarayacak verilerden birinin öncü depremler olduğuna değinen Prof. Dr. Önal, şunları kaydetti:



"Son günlerde Çanakkale civarındaki 5-5.5 büyüklüğündeki depremlerde bilim insanlarına göre büyük depremin öncüsü olarak kabul edilebiliyor. İkinci veri ülkemiz çok sayıda sensörle izleniyor. Metan gazı çıkışları yine bu deprem bölgesindeki radon gazı çıkışları depremin öncüsü olarak kabul ediliyor. Malatya birinci derece deprem bölgesi. Ayrıca binanızın içinde yaşarken deprem öncesi yapılması gerekenleri bileceksiniz. Binanızda çürüklük varsa bunu destekleyeceksiniz. Yine işte TOKİ yoluyla eski binalar yıkılıp yenileniyor. Bu konuda devletimiz öncülük yapıyor. Bu Malatya'da, Elazığ'da yoğun biçimde uygulanıyor. Devletimizin haberi olmadan kaçak yapılardan kaçınacağız. Mutlaka ruhsatlı yapıları oluşturacağız."



#Son depremler
#Çanakkale depremi
#Malatya depremi
#Deprem
#Son deprem
7 yıl önce