|

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’a Ankara’da suikast! Son dakika haber

Son dakika haberleri: Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’a Ankara’da suikast düzenlendi ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Büyükelçi, hayatını kaybetti. Saldırıyı ise çevik kuvvet polisi Mevlüt Mert Altıntaş’ın gerçekleştirdiği ve daha önce FETÖ bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Saldırının ardından liderlerden ise ortak açıklamalar geldi. İşte son dakika haberleri ve Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un Ankara’da suikaste uğramasının ayrıntıları.

Yeni Şafak
08:37 - 20/12/2016 Salı
Güncelleme: 08:54 - 20/12/2016 Salı
Diğer
Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’a suikast!
Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’a suikast!
Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov

Ankara'da suikaste uğrayarak öldürüldü. Alınan son dakika haberlerine göre saldırıyı gerçekleştirilen kişi, Mevlüt Mert Altıntaş. Büyükelçi'nin konuşması sırasında arkadan gelerek kurşun sıkan Mevlüt Mert Altıntaş'ın ise

FETÖ

ile bağlantısı ortaya çıktı. Hain saldırının ardından ise hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan hem de Putin'den ortak açıklama geldi. İki lider de “Bu bir terör saldırısıdır ve ilişkilerimiz zedelenmeyecektir" açıklaması yaptı. İşte

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov

'un

Ankara

'da suikaste uğramasının ayrıntıları.



Bilgileri katile kim verdi?


İzmir Rüştü Ünsal Polis Okulu'ndan mezun olan saldırganı okul arkadaşları 'FETÖ'cü olarak' tanımlıyor. Altuntaş'ın bağlantılarının araştırılması için polis ve MİT tarafından özel ekip kuruldu. Büyükelçi'nin sanatsal faaliyetlerde koruma kullanmadığı belirtilirken, Altıntaş'a bu bilginin kim tarafından sızdırıldığı araştırıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen ve nöbetçi savcı saldırınan ardından olay yerine geldi. Olayın meydana geldiği yerin en dikkat çekici noktası ise olayın meydana geldiği yer Ankara'nın en dikkatli korunduğu bölge. Zira Kültür merkezinin hemen yanı başında Ankara Sanayi Odası merkezi yer alırken 60 metre yakınında ABD'nin Ankara Büyükelçiliği binası ve aynı hizada İtalya, Mısır, Bulgaristan gibi ülkelerin elçilikleri bulunuyordu. Diğer bir ifade ile Ankara'nın en işlek caddesinin hemen yanı başında yer alan bir bölge. Olayda gözlerden kaçan bir başka nokta ise, organizasyonu düzenleyenlerin organizasyon ile ilgili hiçbir güvenlik birimine ve valiliğe bir bildirimde bulunmadığı öğrenildi. Zira birçok ülkenin temsilcisinin davet edildiği bu organizasyon için polisten ekstra bir tedbir alınmadığı kaydedildi. Altıntaş'ın kültür merkezine girerken Polis 'PİN'li rozet taktığı ifade edilirken, kültür merkezinin özel güvenlik ekiplerine polis kimliğini gösterdiği ve Büyükelçinin koruması olduğunu söylereyken içeri girdiği öğrenildi. Burada dikkat çekici nokta ise Büyükelçinin koruma kullanmadan organizasyona geldiği ve Suikastçi Altıntaş'ın bu istihbari bilgiye nasıl ulaştığı şimdi araştırılıyor.





15 DAKİKA ÇATIŞTI


Suikasti düzenleyen şahıs, ardından tekbir getirerek “Halep'i unutmayın, Suriye'yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler de güvende olamayacaksınız. Bu zulümde payı olan kim varsa hepsi tek tek hesabını verecek" diye bağırdı. Görüntülerde üzerine doğru geldiği tahmin edilen kişilere silahını doğrultan terörist, “Geri çekil, beni buradan ancak ölüm alır" şeklinde bağırdı. Elçi Karlov olay yerinde hayatını kaybetti, 3 kişi de seken kurşunlardan hafif şekilde yaralandı.


Saldırıdan kısa bir süre sonra polis olay yerine intikal etti. Özel harekat polisleri binanın ikinci katında bulunan saldırgana teslim ol çağrısı ateşle karşılık verince çatışma çıktı. Yaklaşık 15 dakika süren çatışmanın ardından saldırgan etkisiz hale getirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da olay yerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.





O hain 3 gün önce yazmış


Firari FETÖ'cü Abdullah Bozkurt'un saldırıdan iki gün önce 17 Aralık'ta Twitter'dan “Türkiye'deki elçilikler artık güvende değil" şeklinde bir paylaşımda bulunduğu ortaya çıktı. Twitter'dan 3 gün önce yapılan paylaşım, FETÖ'nün saldırıdan haberdar olduğunun delillerinden birisi olarak değerlendiriliyor. Bozkurt'un bu konuda yazdığı ve linkini paylaştığı haber FETÖ'ye ait olduğu bilinen “Türkishminute" sitesinde 16 Aralık'ta yayınlanmış. Bozkurt yazıda önümüzdeki Türkiye'deki yabancı diplomatik misyonlara saldırı olabileceğinden bahsediyor.



SORULARI ALAN EKİPTEN


Saldırgan Altıntaş, 2012 yılında polislik sınavına girdi. İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu mezun oldu. 2014'te göreve başladı. 2012 polislik sınavıyla ilgili soruşturma devam ediyor. FETÖ'nün saldırgan Altıntaş'a polislik sınav sorularını verdiği öğrenildi. Ayrıca saldırgan Çevik Kuvvet'te nizamiye girişinde araç altı arama ekibinde görevli olduğu ifade ediliyor.



DARBE SONRASI İZİN ALMIŞ


Saldırgan Altıntaş'ın 15 Temmuz günü Diyarbakır'da görevli olduğu 16 ve 17 Temmuz günleri için izin aldığı ve Ankara'ya gittiği ortaya çıktı. Altıntaş'ın darbe girişimi nedeniyle izin iptal edilince geri dönmüş. Katile izin veren polis müdürü Kahraman Sezer'in de FETÖ'den tutuklu olduğu ortaya çıktı.



ARKADAŞI DA GÖZALTINDA


Altıntaş'ın Ankara Yenimahalle'deki evinde arama yapıldı, aynı evi paylaştığı polis memuru S.B. ise Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde gözaltına alındı.



İlişkilerimiz etkilenmez


ARKASINDAKİNİ ÖĞRENMEK ZORUNDAYIZ


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin saldırının iki ülkenin ilişkilerini bozma yönünde bir provokasyon olduğunun açık olduğunu söyledi. Rus Büyükelçiye yapılan saldırıya verilecek cevabın, terörizme karşı savaşı güçlendirmekten geçtiğini vurgulayan Putin, "Söz konusu saldırı, Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de ilerlettiği iyi ilişkilere ve çözüm sürecine yönelik bir provokasyondur. Türkiye ile bu cinayetin arkasında kimlerin olduğunu araştıracağız. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede anlaşmaya vardık. Rusya olarak bu saldırının arkasında kimin olduğunu öğrenmek zorundayız" dedi.




#Andrey Karlov
#Rusya Büyükelçisi
#Son dakika
7 yıl önce