|

Kolesterol tartışmasına uzmanı noktayı koydu!

Çağımızın en riskli hastalıklarından biri olan kötü huylu LDL kolesterolünü düşürmek adına kullanılan ilaçlar hakkında süren tartışmalara bilim dünyasında yer olmadığı belirtildi.

İha
00:00 - 13/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:20 - 13/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kolesterol tartışmasına uzmanı noktayı koydu!
Kolesterol tartışmasına uzmanı noktayı koydu!

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuna Katırcıbaşı, bu tür ilaçların uygun kişilere, uygun dozlarda verilmesinin sağladığı fayda ile ilgili sayılmayacak kadar çok örnek olduğunu hatırlatarak 'Bilim camiasında bu tür tartışmalara yer yok' dedi.

Kolesterol ilaçlarının doğru dozlarda uygun kişilere verilmesi halinde, hastalara fayda sağladığını belirten Dr. Katırcıbaşı, "Hem ülkemizde hem de uluslararası bilim camiasında yapılan çalışmalar statin ön adıyla başlayan ilaçların kötü huylu kolesterole fayda sağladığını göstermektedir. Ülkemizde ve uluslararası bilim camiasında, ilaçların uygun kişiye uygun dozda verilmesinin fayda sağladığını kanıtlayan yüzlerce çalışma ve bu çalışmalara konu olmuş on binlerce hasta vardır. Tartışmaları ortaya atanlar sözüm ona araştırmacılar, herbalistler ve hatta aktarlardır. Bu tür fırsatçılara kulak verilmemelidir" dedi.

Bu tip ilaçların kullanımı ile ilgi bazı detaylara dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuna Katırcıbaşı, hangi hastaların ilaç kullanımında çekinmemeleri gerektiğini de açıkladı. Katırcıbaşı, bu hastaları "Kalp hastaları, kalp krizi geçirmiş olanlar, bypass, balon veya stent işlemi yapılmış hastalar, şeker hastaları ve inme geçirmiş hastalar" olarak açıkladı ve 'Bu hastalar doktorların önerisine uymalı ve bu kolesterol ilacını kullanmakta tereddüt etmemelidirler' diye konuştu. Bu risk faktörlerini taşımayan bireyler için ilaç kullanımının kişiselleştirilmiş risk skalasına göre, uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini belirten Katırcıbaşı şunları söyledi: "Son olarak, ilaç kullanımı ve tedaviler kişiseldir, yani komşunuza, akrabanıza uygulanan tedavi yöntemleri sizde fayda göstermeyebilir, hatta geri dönülmez sonuçlar çıkarabilir. Bu sebepten, eş-dostunuzun değil doktorunuzun tavsiyelerine kulak verin. Çünkü sağlıkla ilgili bir problem yaşadığınızda ilk başvuracağınız kişi odur."


9 yıl önce