|

Akbalık Yağlı Güreşleri yeniden başlıyor

Türk yağlı güreşinin en önemli organizasyonlarından biri olan ancak bir süredir yapılamayan Akbalık Yağlı Güreşleri, Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan''ın himayesinde yeniden canlanıyor. Güreşlerin 52.''si 30 Ağustos''ta gerçekleşecek.

YENİSAFAK.COM.TR / SPOR
00:00 - 6/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:14 - 6/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Akbalık Yağlı Güreşleri yeniden başlıyor
Akbalık Yağlı Güreşleri yeniden başlıyor

Sakarya''nın Akyazı ilçesine bağlı Akbalık Köyü''ndeki güreş alanında 30 Ağustos Cumartesi günü yapılacak olan güreşler sabah saatlerinde başlarken, Türkiye''nin önde gelen başpehlivanları kispet giyecek.

1956 yılında, Kırkpınar''ın üç altın kemerli unutulmaz şampiyonu Ordulu Mustafa Bük ve Kırkpınar Ağası Zülküf Karabulut''un girişimleriyle başlatılan güreşler 1978''de zamanın kaymakamı Ahmet Karabilgin''in girişimleriyle Güreş Federasyonu''nun resmi organizasyon listesine alınmıştı. Güreşler bir ara, aslen Akyazılı olan dönemin popüler çocuk yıldızı Zeynep Değirmencioğlu''nun canlandırdığı meşhur karaktere ithafen ''Ayşecik Yağlı Güreşleri'' olarak düzenlenmiş, Değirmencioğlu da bizzat güreşlerde bulunmuştu. 1996''ya kadar düzenli devam eden güreşlere maddi sıkıntılar nedeniyle ara verilirken yalnızca 2006 yılında bir kereye mahsus olmak üzere düzenlendi.

Akcan: Hazırlıklar sürüyor

Son yerel seçimler sonrası Akyazı Belediye Başkanlığı''na seçilen Hasan Akcan güreşlerin yeniden başlaması kararını verirken belirlenen organizasyon komitesi Akbalık Güreş Alanı''nda incelemelerde bulundu ve eksikleri belirledi. Yoğun bir şekilde çalışan Akyazı Belediyesi''nin güreşlere kadar eksikleri gidereceği açıklandı. Belediye Başkanı Hasan Akcan, "Bu yıl 52.'' sini düzenleyeceğimiz Akbalık Yağlı Güreşleri''nin tekrar geleneksel hale gelmesini istiyoruz. Hem minderde, hem yağlı güreşlerde sporcularımızın başarıların devamı için Akyazı Belediyesi olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Akbalık güreş alanında ekiplerimiz çalışmalarını hızlandırdı. Biz de titizlikle bu çalışmaları takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ünlü başpehlivanlar geliyor

Akyazılı pehlivanlar Adem Altun ve Abdülhamit Altun''un organizatörlüğünü yaptığı güreşlere Türkiye''nin en ünlü başpehlivanlarının geleceği belirtildi. Daha önceki yıllarda Kırkpınar''dan önce gerçekleşen Akbalık Güreşleri''nin bu yıla mahsus ağustosta yapılacağı, gelecek yıldan itibaren eskisi gibi Kırkpınar öncesi yapılacağı öğrenildi.

10 yıl önce