|

Altın adam Enes

Karatede dün 6 sporcuyla çıktığımız madalya yolculuğundan 5 madalya elde ettik. Dünya ve Avrupa Şampiyonu unvanlı karatecimiz Enes Erkan, finalde Alman rakibini yenerek Türk bayrağını göndere çektirdi. Enes ile gelen altın madalya dışında, 1 gümüş, 3 bronz alan Milli karateciler, Türkiye’nin gururu oldu

Yeni Şafak
04:00 - 15/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 08:32 - 15/06/2015 Pazartesi
Diğer

İlk kez düzenlenen Avrupa Oyunları'nda (Bakü 2015) karatede 5 madalya birden geldi. Önceki gün karatede 2 altın, 1 gümüş, 1 bronz olmak üzere 4 madalya elde eden Milliler, dün de hız kesmedi. Türkiye adına +84 kiloda mücadele eden Dünya ve Avrupa şampiyonu apoletli Enes Erkan, finalde Alman rakibi Jonathan Horne'yi 2-1 mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu. Grup mücadelelerinde ilk olarak Azerbaycanlı Şahin Atamov'u 10-1, Yunan Spyridon Margaritopoulos'u 8-0, Makedon Martin Nestorovski'yi 3-0 ile geçen Enes Erkan, bu sonuçların ardından B Grubu'nu 6 puanla lider tamamlayarak yarı finale yükseldi. Zorlu geçen yarı finalde Sırp rakibi Slobodan Bitevic'i 2-1 mağlup eden Enes, finalde de Alman rakibine boyun eğmedi ve Azerbaycan'da milli marşımızı çaldırmayı başardı.


HOCAOĞLU'NDAN GÜMÜŞ MADALYA

Bayanlarda ise Meltem Hocaoğlu, gümüş madalyanın sahibi oldu. Bayanlar +68 kiloda altın madalya maçına çıkan Hocaoğlu, Hırvat rakibi Masa Martinovic'e 5-0 yenilerek gümüşte kaldı. Milli karatecimiz, B Grubu'nda Bulgar Borislava Ganeva'yı 5-1, Fin sporcu Helena Kuusisto'yu 1-0 mağlup etti. Rus Ivanna Zaytseva ile 0-0 berabere kalan milli karateci, grubunu 5 puanla zirvede bitirerek adını yarı finale yazdırdı. Hocaoğlu, yarı finalde de İsveç rakibi Hana Antunovic'i 3-2 ile geçti.


KATADA İKİ BRONZ MADALYA

Kata kategorisinde de erkekler ve bayanlarda iki bronz madalya çıktı. Erkekler kata kategorisinde Türkiye'yi temsil eden Mehmet Yakan, Fransız Minh Dack'ı 4-1 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu. Yakan, Fransız rakibi karşısında sergilediği performansla 5 hakemden 4'ünün oyunu alarak bronz madalyayı boynuna taktı.


Kadınlarda ise Dilara Bozan, Alman rakibi Jasmin Bleul'ü 5-0 mağlup ederek bronz madalyayı elde etti. Bozan, 3'üncülük maçında Alman rakibi karşısında 5 hakemin de oyunu alarak kürsünün 3. sırasına çıktı.


UĞUR AKTAŞ BRONZ ALDI

Kumite -84 kiloda Uğur Aktaş, bronz madalya maçında Kosovalı rakibi Alvin Karaqi'yi 4-3 yenerek karatede günün 3. bronz madalyasını Türkiye'ye kazandırdı. 3.'lük maçındaki rakibi karşısında grup maçını 3-1 kaybeden Aktaş, rövanşı alarak madalya elde etti. Bayanlar -68 kiloda mücadele eden Hafsa Burucu ise grup maçlarını geçemeyerek elendi.



ŞAMPİYON RIZA KAYAALP

Avrupa Oyunları'nda erkekler grekoromen stil 130 kiloda mücadele eden milli güreşçi Rıza Kayaalp, altın madalyanın sahibi oldu. Dünya ve Avrupa şampiyonu güreşçi Rıza Kayaalp, finalde Azerbaycanlı Sabahi Şariati'yi 3-1 mağlup ederek güreşte oyunlarda güreşte ilk altın madalyamızı kazandırdı. İlk turda Macar Balint Lam'ı 5-0 yenerek çeyrek finale çıkan milli güreşçi, çeyrek finalde Rus Sergey Semenov'u, yarı finalde de Estonyalı Heiki Nabi'yi 3-0'lık skorlarla mağlup ederek adını finale yazdırmıştı.


Kariyerinde iki Akdeniz Oyunları şampiyonluğu, 4 Avrupa Güreş şampiyonluğu, bir Dünya Güreş şampiyonluğu bulunan Rıza Kayaalp, altın madalyalarına Avrupa Oyunları'nı da ekledi.


METEHAN BAŞAR'DAN BRONZ MADALYA

Grekoromen stil 85 kiloda mücadele eden milli güreşçimiz Metehan Başar da oyunları bronz madalyayla tamamladı. Başar, repesaj maçında karşılaştığı Ermeni rakibi Maksim Manukyan'ı 3-0 yenerek kürsünün 3. basamağına çıktı. Başar, böylece Cenk İldem'in ardından Türkiye'ye ikinci bronz madalyasını kazandırmış oldu. Türkiye, böylece grekoromen güreşte toplamda 1 altın, 2 bronz madalya elde etti.


Oyunlarda 75 kiloda mücadele eden Emrah Kuş, eleme turunda Letonyalı Jevgenijs Kolcovs'u 4-1'lik skorla geçti. Milli güreşçi, ilk turda Gürcü Zurabi Datunashvili'ye 3-1 mağlup olarak elendi. 66 kilo güreşçimiz Abdulsamet Uğurlu da bilincini kaybettiği çeyrek final maçında yenilerek oyunlara madalyasız veda etti.



Devletimizden Allah razı olsun

Altın madalya kazanan Enes Erkan, mücadele sonrası duyguların şöyle aktardı: “Buraya çok iyi hazırlandık. Devletimizden, milletimizden, Spor Bakanımızdan, herkesten Allah razı olsun. Türk halkına söz vermiştim. Ülkemde gümüş madalya almıştım, bu sefer altın sözü vermiştim. Sözümü tuttuğum için ayrıca mutluyum. Tüm Türkiye, Rize, Sakarya, en önemlisi ailem ve çocuklarıma adıyorum bu madalyayı."



Enes kırık burunla final oynadı

Yarı final mücadelesinde agresif mücadele sergileyen Sırp Slobodan Bitevic tarafından burnuna darbe alan Enes Erkan, mücadeleyi kanlar içinde tamamlarken finalde de burnundaki sakatlığın dezavantajıyla tatamide yer aldı. Enes'in burnunda kırık ya da en iyi ihtimalle çatlak olduğu öğrenildi.



Koleksiyona bir altın daha

Bakü'de altın madalyayı boynuna takan Avrupa ve Dünya şampiyonası unvanlı karatecimiz Enes Erkan, 2012 Dünya Karate Şampiyonası'nda Paris'te dünya şampiyonluğu elde etti. 2014'te de Almanya'da Dünya Şampiyonu olan Enes, 49. Avrupa Karate Şampiyonası'nda da altına uzanarak üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonluğu unvanını kazanmıştı. Enes, bir altın madalya da Avrupa Oyunları'nda almış oldu.



Filenin Efeleri Sırbistan'ı devirdi

Avrupa Oyunları'nda mücadele eden Türkiye Erkek Voleybol Milli Takımı, A Grubu'ndaki ilk karşılaşmasında Sırbistan'ı 3-1 mağlup etmeyi başardı. Setler, 25-21, 21-25, 25-20 ve 25-18'lik skorlarla sonuçlandı. Takımımızda İzzet Ünver 16 sayı üretirken, Burutay Subaşı da 15 sayıyla katkı verdi. Türkiye gruptaki 2. maçında yarın Polonya ile karşılaşacak.



Sutopunda yine direnemedik

Erkekler sutopunda Türkiye, C Grubu'nda Yunanistan'a 11-3 yenilerek grubundaki 2. maçtan da mağlubiyetle ayrıldı. Türkiye, gruptaki ilk maçında Hırvatistan'a 17-6 mağlup olmuştu. Milliler, bugün Karadağ ile karşılaşacak.



Abdulsamet Uğurlu korkuttu

66 kilo güreşçimiz Abdulsamet Uğurlu, Sırp rakibine yenildiği maçta korkuttu. Çeyrek finalde Maksimovic'e tuş olan Uğurlu, bu sırada boynu rakibiyle minder arasında kaldı. Bu sırada bilinci kapanan Uğurlu'ya müdahale edildi. Ayağa kalktıktan sonra yine daha yere düşen Uğurlu, doktorların müdahalesi sonrası bilinci yerine geldi ve soyunma odasının yolunu tuttu.



Kanoda iki final vizesi

1. Avrupa Oyunları'nda kanoda Türkiye'yi temsil eden Lasma Liepa kadınlar K1 500 metrede finale kaldı. Liepa. 1.56.007'lik derecesiyle 7. oldu ve finalde yarışma hakkı kazandı. K2 500'de ise ülkemiz adına Ines Esteves-E.Bates çifti, yarı finalde 1.46.903 ile sonuncu gelerek elendi. Erkeklerde de K1 1000 metrede Gabor Bozsik, 3.26.322'lik derecesiyle 4. olarak finale kaldı. C1 1000 metrede de Kerim Tenha, diskalifiye olarak elendi. Finaller bugün yapılacak.



Havuzdan üç final birden çıktı

Defne Bakırcı yüzme solo kategorisinde 146.7 puanla 12. olarak finallere kaldı. Düet kategorisinde ise Defne Bakırcı ve Mısra Gündeş ikilisi, 144.8 puana ulaşarak genel klasmanda 11'likle finale yükseldi. Takımlar kategorisinde Türkiye Senkronize Yüzme Takımı, genel klasmanda 142.2 puanla 11. olarak finallere çıktı. Düet ve takımlar kategorisinin finalleri bugün, solonun ise yarın düzenlenecek.



İbrahim Çolak son 8'e kaldı

Artistik jimnastikte elemelerinde yapılan ilk yarışların ardından erkeklerde İbrahim Çolak, halkada finale çıktı. Çolak, halka disiplininde elde ettiği 14.833'lük dereceyle 5'inci olarak finallere kaldı. Kadınlarda ise Tutya Yılmaz, atlama masasında 8. oldu. Bu arada triatlonda Türkiye adına yarışan Jonas Schomburg 1.49.34 ile 48 sporcu arasında 6. sırayı aldı.



Cenk İldem: Bu madalya oğlum için

Grekoromen Güreş 98 kiloda bronz madalyanın sahibi olan Cenk İldem, elde ettiği madalyayı 6 aylık oğlu için kazandığını söyledi. Hedefinin bu bronzu, Dünya Şampiyonası'nda altına çevirmek olduğunu kaydeden milli güreşçi, "6 aylık oğlum için mücadele ettim. Bu benim 4. bronz madalyam ancak bronz benim için yeterli değil. Yine de ülkeme madalyayla döneceğim için mutluyum" dedi.







#Enes Erkan
#Rıza Kayaalp
#madalya
9 yıl önce