|

Avrasya Maratonu 28 Ekim'de

Aa
00:00 - 18/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 16:57 - 18/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Avrasya Maratonu 28 Ekim'de
Avrasya Maratonu 28 Ekim'de

29. Kıtalararası Avrasya Maratonu, 28 Ekim Pazar günü İstanbul'da koşulacak. "Sağlıklı çevre, sağlıklı nesiller ve yaşanabilir bir kent" sloganıyla, İstanbul'un Anadolu yakasında Boğaz Köprüsü girişi gerisinde başlayacak organizasyonda her yıl olduğu gibi, maraton, 15 kilometrelik koşu ve halk koşusu yapılacak.




Maratonda, zaman zaman görülen katılım düşüklüğünü ortadan kaldırmak, dereceleri daha iyi bir noktaya taşımak ve daha çok sayıda ünlü atletin katılımını sağlamak amacıyla, dağıtılacak toplam ikramiyede büyük bir artış yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan düzenlemelerle ödül toplam 572 bin dolardan, 1 milyon bin dolara çıkarıldı.




Maratonda yapılan değişikliklerden birisi de bitiş noktasının Dolmabahçe Sarayı önü olarak belirlenmesi oldu. Daha önce, BJK İnönü Stadı içinde sona eren maratonun bitiş noktasında yapılan değişiklikle, atletler finişi saray girişi önünde görecek.




MARATON, 15 KİLOMETRELİK KOŞU VE HALK KOŞUSU

Avrasya Maratonu 28 Ekim Pazar günü, Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 800 metre yukarısında oluşturulacak start alanında saat 09. 00'da başlayacak.




42 kilometre 195 metrelik parkur, Boğaziçi Köprüsü, Mecidiyeköy, Şişli, Osmanbey, Harbiye, Taksim, Tepebaşı, Şişhane, Unkapanı Köprüsü, Saraçhane, Haşim İşcan Geçidi altı, Aksaray, Yenikapı, sahil yolundan Ataköy, Ataköy Demir Motel karşısında alt geçitten geriye dönülüp sahil yolu takip edilerek Yedikule, Yenikapı, Kumkapı, Sarayburnu, Eminönü, Karaköy, Fındıklı, Kabataş ve Dolmabahçe Sarayı güzergahında tamamlanacak.




Bu yıl 2. kez çipli sistemle koşulacak maratona 5 binin üzerinde atletin katılması bekleniyor. Geçen yıl start ve bitişte kullanılmak üzere atletlerin ayakkabılarına takılan çipler, bu yıl parkur üzerindekibelirli noktalarda da kontrol edilerek atletlerin durumu belirlenecek.




15 kilometrelik koşu ise maraton startının verildiği yerden başlayıp,Mecidiyeköy, Şişli, Osmanbey, Harbiye, Taksim, Tepebaşı, Şişhane,Perşembe Pazarı, Karaköy, Fındıklı, Kabataş ve Dolmabahçe Valide SultanCamii güzergahında gerçekleştirilecek.

Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Halk Koşusu, saat 09. 30'da AcıbademKöprüsü altında başlayıp, Boğaziçi Köprüsü, Mecidiyeköy, Şişli,Osmanbey, Harbiye ve Taksim güzergahında yapılacak.


BİRİNCİYE 60 BİN DOLAR

Genel sıralamada erkeklerde ve bayanlarda maratonu birinci olarak tamamlayacak atlet 60 bin dolar kazanacak. Dereceye giren Türk atletler, geçen yıl olduğu gibi belirlenen ödüllerin iki katına sahip olacaklar.


Dünya ve parkur rekorunu kıracak atlet ise 170 bin dolar kazanacak.



Organizasyon nedeniyle 07. 30 ile 14. 00 saatleri arasında Boğaziçi Köprüsü ve ana arterler trafiğe kapatılacak.




Maratona katılacak en iyi atletler arasında erkeklerde, 2006 Paris Maratonu 5. 'si Kenyalı David Langat, İsrail'de yarıştığı için Bahreyn vatandaşlığından çıkarılan ve sonra geri alınan Kenya asıllı atlet Mushir Salem Jawher, Kenyalı atletler Philip Serem, Philip Chirchir, 1997, 1998, 1999 Avrasya Maratonlarının şampiyonu Etiyopyalı Taye Moges Mamo, geçen yılın Avrasya Maratonu Şampiyonu Litvanyalı Pukstas Mindaguas gibi isimler yer alıyor.




Bayanlarda ise 2004 Olimpiyat Oyunları 6. 'sı, 2006 Avrupa 2. 'si Sırp Olivera Jevtic, 2006 Paris Maratonu 2. 'si Rus Natalya Volgina, 2006 Avrasya Maratonu'nda Türkler tasnifinde ilk sırayı alan Mehtap Doğan, 2006 Stockholm Maratonu 5. 'si Etiyopyalı Tafa Woynishet Girma, Bu yıl 14Ekim'de yapılan Dünya Yol Koşusu Şampiyonası'nın 10. 'su Romanyalı AlinaGherasim, mart ayında Barcelona Maratonu'nu kazanan Hollandalı KristijnaLoonen, bu yıl Ottawa Maratonu'nda 3. olan Etiyopyalı Yeshi Esayias gibiatletler en iyiler arasında bulunuyor.




29. Kıtalararası Avrasya Maratonu'nun tanıtım toplantısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapıldı.




Toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A. Ş Genel Müdürü ve yarışın direktörü İlker Astarcı, Atletizm Federasyonu Asbaşkanı Hüseyin Yıldırım ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Tamer Taşpınar'ın yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi ve Atletizm Federasyonu yetkilileri hazır bulundu.




Genel müdür Astarcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın maddi ve manevi desteğiyle bu yıl çok daha farklı ve canlı bir konseptle organizasyonu gerçekleştireceklerini belirtti.




Toplam ödüllerin ciddi anlamda artırıldığını ifade eden Astarcı, şöyle konuştu:



"Geçen yılki 572 bin dolar ödül 1 milyon bin dolara çıkarıldı. Bu artış Avrasya Maratonu'nun kıymetini değerini, sınıfını, ciddi anlamdaartırmaktadır. Bizler de kaliteyi, sınıfı yükseltmek adına ilk defa buyıl 57 ülkede turizm acenteleri vasıtasıyla kayıtlarımıza aylar önce başlamış bulunuyoruz. Ödüllerin artması, çok sayıda profesyonel atletin yer alması demektir. Bu atletleri bizzat kendimiz arayıp irtibat kurdukve davet ettik. İnşallah bu sene güzel, seviyeli, sürpriz isimlerle buluşacağız. Bu yıl yapılan yenilikler ve çok sayıda profesyonel atletin katılımıyla önümüzdeki yıllara inşallah ciddi anlamda bir yatırım yapmışolacağız. "Astarcı, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun da organizasyona katılacağını bildirdi.





Organizasyonun sadece bir maraton değil, İstanbul ve Türkiye'nin kendisini dünyaya tanıtma fırsatı olduğunu kaydeden Astarcı, TRT'nin naklen yayınlayacağı maratonda 3 helikopter ile havadan çekimler yapılacağı, parkur boyunca da kameraların olacağını ve birinci sınıf görüntü elde edecek teknolojilerin kullanılacağını ifade etti.



Astarcı, maratonun koşulacağı gün İstanbul'da yağış beklenmediğini, bununda etkisiyle 100 bine yakın katılımcı beklediklerini belirterek,"Avrasya Maratonu'na değerini veren İstanbul halkının göstereceği ilgidir" dedi.


YILDIRIM'DAN BAYRAKLI ÇAĞRI

Atletizm Federasyonu Asbaşkanı Hüseyin Yıldırım, organizasyona katılacak vatandaşlara Türk bayraklarıyla gelme çağrısı yaptı.



Bu yılki maratonun Dolmabahçe Sarayı önünde sona ermesinin kendilerini her bakımdan duygulandırdığını ifade eden Yıldırım, "Bugünlerde birlik, beraberlik ve bütünlüğe ihtiyacımız var. Mümkünse sporcu ve vatandaşlar Türk bayraklarıyla iştirak etsin. Dünyanın gündeminde olan bir yarış" dedi.




Gençlik ve Spor İl Müdürü Taşpınar ise İstanbul ve Türkiye'nintanıtımına katkı sağlayan bu dev organizasyona herkesin sahip çıkmasıgerektiğini ifade etti.




Toplantının ardından yöneltilen "(Şehitler için koşmak) gibi bir şey düşünüldü mü?" sorusuna Genel Müdür Astarcı, "Her yıl bir slogan düşünülüyor, bu yıl da sağlıklı çevre ve sağlıklı nesiller adı altında belirledik. Ülkemizin yaşadığı bu acı olayı hep beraber yaşıyoruz.



Ölenlere rahmet, kalanlara başsağlığı diliyoruz. Bayrakla koşma fikrini saygıyla karşılıyorum. Ama şunu söylemek istiyorum. Türk toplumu olarak bayrağımızı gönlümüzde taşıyoruz. Şehitlere olan aşkımızı gönlümüzde taşıyoruz. Bunu oraya gelecek toplumun sayısıyla, coşkusuyla ifade ediyoruz. Çok fazla gösterişe gerek yok. Bizim vatan, bayrak aşkımız gönlümüzdedir" şeklinde yanıt verdi.





Toplantının ardından, Astarcı, Yıldırım ve Taşpınar, maraton kayıt formlarını imzaladı. Astarcı'ya, göğüs numarası olarak maratonun 29. kez düzenlenmesini sembolize eden 29, Yıldırım'a Türkiye Cumhuriyeti'nin 84.

yılını sembolize eden 84, Taşpınar'a da Tükiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği tarih olan 1923 göğüs numaraları verildi.


HERKESİN FOTOĞRAFI ÇEKİLECEK

Bu arada Astarcı, bu yıl bir İngiliz firmasıyla yapılan anlaşmayla organizasyona katılan herkesin fotoğraflarının çekileceğini ve katılımcıların dilediklerinde bu fotoğrafları temin edebileceğini bildirdi.


17 yıl önce