|

B Grubu'nda bol gole hazır olun!

İspanya ve Hollanda liderlik için yarışır; Şili bu ikilinin arasına girmek isteyecek. Tabi işin içinde çarpraz eşleşme hesapları da olacak

Alper Tunga Albayrak
00:00 - 4/06/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:56 - 3/06/2014 Salı
Yeni Şafak
B Grubu'nda bol gole hazır olun!
B Grubu'nda bol gole hazır olun!

2010 Dünya Kupası'nın iki finalisti İspanya ve Hollanda'yı daha ilk turda buluşturan B Grubu, en zevkli, en gollü karşılaşmalara sahne olmaya aday. Futbol ekolleri hücum üstüne olan İspanya ve Hollanda'nın yanına, golcü kimliği olan Şili ve zayıf Avustralya eklenince ortaya çıkan tablo bunu gösteriyor.

İspanya ve Hollanda'nın ilk ikide kalmak kadar liderliği kaptırmamak için de mücadele edecek. Çünkü çapraz eşleşmede Brezilya'nın İspanya'dan kaçmak istediği gibi, Hollanda ve İspanya da ev sahibinden kaçmak isteyecek. Şili, bu ikilinin arasına girmek isteyecek ama bu zor bir ihtimal gibi duruyor. İspanya-Hollanda ve Hollanda-Şili karşılaşmaları grubun rengini belli edecek.

İspanya yine favori hep favori Tek handikapları yorgunluk

İspanya, futbolun zirvesini yıllardır işgal ediyor. Kulüp futbolunda UEFA liderliğini, milli takımlar bazında FIFA liderliğini kimseye kaptırmıyor. Katıldıkları son üç büyük turnuvada (2008, 2012 Avrupa, 2010 Dünya) şampiyon oldular, dünyanın en iyi beş takımından üçü İspanyol kulübü, bunun yanında Avrupa'nın en önemli liglerine etki eden futbolculara sahipler.

İspanya öyle bir oyuncu havuzuna sahip ki, son süzgeçte Negredo, Jesus Navas, Llorente gibi futbolcular 23 kişilik kadronun dışında kalıyorlar. Kadronun zengin orta sahasında, yedek kalacak her oyuncuya yazık olacak. Muhtemelen Del Bosque de yıldızlarına kıyamayıp on kişilik, kalabalık bir orta sahayla turnuvaya geliyor.

İspanyollar son 10 yılda ortaya çıkardıkları Barcelona temelli futbol ekolüyle; topa sahip olan, hızlı pas trafiğiyle rakibin başını döndüren, çok pozisyon üreten bir ekip. Yakın tarihte gol atamadan bitirdikleri çok az maç var.

Mükemmel bir hücum takımı olmanın yanında zor gol yiyorlar. İspanya'yı yıllardır zirvede tutan futbol anlayışlarında bir değişiklik olmayacak. Mükemmel orta saha oyuncularıyla yine topa sahip olacaklar, izlemekten sıkılacak kadar pas yapacaklar. Torres'in 9 numaradaki yetersizliğini 2012 Avrupa Şampiyonası'nda yaptıkları gibi forvetsiz oynayarak değil, Brezilyalı Diego Costa'yı devşirerek çözmeye çalıştılar. Sakatlıktan çıkan Costa, fiziksel olarak hazır hale gelirse bu görevi başarabilecek bir futbolcu.

İspanya eşi olmayan kadro genişliğiyle, oturmuş oyun anlayışıyla, kupa kazanma alışkanlığına sahip yıldızlarıyla 2014'ün de favorisi. Kadronun tek handikapı yorgunluk ve bıkkınlık olabilir. Çünkü İspanya kadrosundaki hemen hemen her futbolcunun yıllık maç ortalaması 60 civarında.

Nasıl geldiler?

İspanya: Avrupa elemeleri grubunu lider tamamladı.

Hollanda: Türkiye'nin de yer aldığı Avrupa elemeleri grubunu lider tamamladı.

Şili: CONMEBOL (Güney Amerika Futbol Konfederasyonu) elemelerini üçüncü tamamladı.

Avustralya: Asya elemeleri grubunda ikinci oldu.

Başarıları

İspanya: Şampiyon (2010)

Hollanda: Finalist (1974, 1978, 2010 Dünya Kupası)

Şili: Üçüncülük (1962)

Avustralya: Son 16 turu (2006)

İSPANYA

FUTBOLCU KULÜBÜ YAŞI

KALECİLER:

Iker Casillas Real Madrid 33

Pepe Reina Napoli 32

David de Gea M.United 24

DEFANS:

Juanfran A.Madrid 29

C.Azpilicueta Chelsea 25

Jordi Alba Barcelona 25

Sergio Ramos Real Madrid 28

Gerard Pique Barcelona 27

Raul Albiol Napoli 29

ORTA SAHA:

S.Busquets Barcelona 26

Xabi Alonso R.Madrid 33

Xavi Hernandez Barcelona 34

Koke A.Madrid 22

Javi Martinez B.Munih 26

David Silva M.City 28

Andres Iniesta Barcelona 30

Santi Cazorla Arsenal 30

Juan Mata M.United 6

Cesc Fabregas Barcelona 27

FORVET:

P. Rodriguez Barcelona 27

Diego Costa A.Madrid 26

David Villa A.Madrid 33

F.Torres Chelsea 30

Yeniden ayağa kalkmak için büyük fırsat

Hollanda 2012 Avrupa Şampiyonası'nda 3 mağlubiyetle dönmüş ve büyük bir çöküş yaşamıştı. Öyle ki toplam 2 kere Dünya Kupası'na katılabilmiş olan bir ülke olarak, biz bile eleme grubunda Portakalları gözümüze kestirmiştik. Fakat, Eylül 2012'de hem Hollanda hem de bizim için dönüm noktası olan karşılaşmada, 10 yıl sonra milli takıma dönen Louis Van Gaal'ın seçtiği genç kadro galip gelerek yeni döneme moralle ve ivmeyle başlamıştı. Sonrasında da grafiği hiç düşmeyen Hollanda, 10 maçta 34 golle grup liderliğini kolayca elde etmişti. Hollanda futbolu Bert Van Marwijk'in 4 sene ara verdiği hücum odaklı futbola Van Gaal yönetiminde dönüş yaptı. Futbolcu yetiştirme konusunda 70'lerden beri sıkıntı yaşamayan Hollanda'nın yeni jenerasyonunun ayak seslerini bu turnuvada görebiliriz. Bunun yanında yetenekli, zeki ve muhteşem kariyerli hücum hattı büyük turnuvalara, finallere çok alışmış isimlerden oluşuyor. Robben, Van Persie ve Sneijder her seviyede, her maçı değiştirebilecek isimler.

'Dünya Kupası kazanamamış' en iyi futbol ülkesi olan Hollanda bu turnuvada da kupadan uzak duruyor. Van Persie, Robben ve Sneijder iyi bir turnuva geçirirlerse, genç futbolcular da tecrübeli yıldızlara uyum sağlarsa senaryo biraz daha iyileşebilir.

HOLLANDA

FUTBOLCU KULÜBÜ YAŞI

KALECİLER:

Michel Vorm S.City 31

Tim Krul N.United 26

J.Cillessen Ajax 25

Defans:

Ron Vlaar Aston Villa 29

Daryl Janmaat Feyenoord 25

BMartins Indi Feyenoord 22

Stefan de Vrij Feyenoord 22

Paul Verhaegh Augsburg 31

Joel Veltman Ajax 22

T. Kongolo Feyenoord 20

Orta Saha:

Daley Blind Ajax 24

Nigel de Jong AC Milan 30

J. de Guzman S. City 27

Jordy Clasie Feyenoord 23

Leroy Fer Norwich City 24

G. Wijnaldum PSV 24

Wesley Sneijder G.Saray 30

Forvetler:

Jeremain Lens 27

Dirk Kuyt F.Bahçe 34

R.van Persie M.United 31

Arjen Robben B. Munich 30

K.Jan Huntelaar Schalke 04 31

Memphis Depay PSV 20

Devlerin arasında zayıf ve çaresizler

2006 ve 2010'dan sonra üst üste 3. kez Dünya Kupası finallerine katılan Avustralya için yakın gelecek pek parlak görünmüyor. Şanssız bir kurayla en zorlu gruplardan birine düştüler. İspanya, Hollanda ve hatta Şili karşısında ayakta kalmaları imkansıza yakın. Sezon başında Fransa ve Brezilya karşısında aldıkları 6-0'lık bozgunlarla üst düzey takımlara karşı çok kötü sınavlar verdiler. Bu karşılaşmalar onları Dünya Kupası'na götüren Holger Osieck'in sonu, yeni dönemin başlangıcı oldu. Fakat Ange Postecoglou yönetiminde de umut veren bir görüntüleri olmadı. Kadroda geçmiş yıllardaki Premier Lig etkisi yok. Avustralya Ligi'nin gelişmesi oyuncuların yerli kulüplerde kalmasına yol açmış gibi görünüyor. En büyük umutları büyük tecrübe Tim Cahill olacak. En iyi ihtimaller bile Avustralya'nın ileri gitmesine yetecek gibi durmuyor.

AVUSTRALYA

FUTBOLCU KULÜBÜ YAŞI

Kaleciler:

E.Galekovic A.United 33

M.Langerak B.Dortmund 26

Mat Ryan Club Brugge 22

Defans:

J. Davidson SC Heracles 23

Ivan Franjic Brisbane Roar 27

Curtis Good N.United 21

R. McGowan S. Luneng 21

M.Spiranovic Sydney 26

Luke Wilkshire D. Moscow 33

Bailey Wright P. North End 22

Orta Saha:

O.Bozanic FC Luzern 25

M. Bresciano Al Gharafa 34

J.Holland A.Wien 25

Mile Jedinak C. Palace 30

Tommy Oar FC Utrecht 23

Tommy Rogic Melbourne 22

Adam Sarota FC Utrecht 26

James Troisi Melbourne 26

Dario Vidosic FC Sion),27

Forvetler:

Tim Cahill NY Red Bulls 35

Ben Halloran Duesseldorf 22

M.Leckie Frankfurt 23

2014 Dünya Kupası'nın en talihsiz takımı...

Şili, Dünya Kupası'nın kura açısından en şanssız ülkesi belki de. İleri turlara yükselme potansiyeline sahip Şili, 2010'un finalistleriyle aynı gruba düştü. Şu anda kinci tur bile onlar için hayal gibi görünüyor. Futbol dehası Marcelo Bielsa'yla benimsenen hücum futbolunu bugün de sahaya yansıtıyorlar. Çok gol atmalarına rağmen kolay gol yemeleri onların sınıf atlamasına engel oluyor. Oynadıkları futbol kupaya renk katacaklar ama 3 maçtan fazlası düşük bir ihtimal.

ŞİLİ

FUTBOLCU KULÜBÜ YAŞI

Kaleciler:

Claudio Bravo R.Sociedad 31

J. Herrera U. de Chile 33

C.Toselli U. Catolica 26

Defans:

Gary Medel Cardiff 27

Gonzalo Jara N. Forest 29

Eugenio Mena Santos 26

Enzo Andia U. Catolica 22

Jose Rojas U. Chile 31

Orta Saha:

Mauricio Isla Juventus 26

Arturo Vidal Juventus 27

Marcelo Diaz Basel 28

Felipe Gutierrez FC Twente 24

P. P. Hernandez O'Higgins 28

M.Fernandez Fiorentina 28

Francisco Silva Osasuna 28

Charles Aranguiz Internacional 25

Carlos Carmona Atalanta 27

FORVET:

Alexis Sanchez Barcelona 26

Eduardo Vargas Valencia 25

G.Canales Espanola 32

Mauricio Pinilla Cagliari 30

Fabian Orellana Celta 28

B Grubu maç programı

13 HAZİRAN CUMA:

22.00 İspanya-Hollanda

(Arena Fonte Nova Salvador)

01.00 Şili-Avustralya

(Arena Pantanal Cuiaba)

18 HAZİRAN ÇARŞAMBA:

19.00 Avustralya-Hollanda

(Rio Porto Alegre)

22.00 İspanya-Şili

(Maracana-Rio de Janeiro)

23 HAZİRAN PAZARTESİ:

19.00 Avustralya-İspanya

(Arena da Baixada Curitiba)

19.00 Hollanda-Şili

(Arena de Sao Paulo)

Katar için soruşturma Karar anı yaklaşıyor

İngiliz The Sunday Times gazetesinin ortaya çıkardığı rüşvet skandalının soruşturması genişliyor. Katar'ın Dünya Kupası'na evsahipliği yapabilmek için bazı FIFA yetkililerine 5 milyon dolar rüşvet verdiği iddiası üzerine Katar'a ilişkin 2 yıl boyunca hazırlanan soruşturma raporlarında sunum aşamasına gelindiği kaydedildi. Birçok tanığın dinlendiği ve bilgilerin toplandığı raporlar 9 Haziran'da tamamlanacak; ardından 6 haftalık hukuksal bir değerlendirmeye tabi tutulacak. Raporlarda yolsuzluk iddialarına ilişkin bilgiler de yer alacak.

Rüşvette oklar Platini'ye çevrildi

2022'yi rüşvetle aldığı iddia edilen Katar için UEFA Başkanı Michel Platini'nin arabuluculuk yaptığı kaydedildi. Platini'nin, Katarlı eski Asya Futbol Konfederasyonu Başkanı Muhammed Bin Hammam ve Katar Başbakanı ile gizli görüştüğü ortaya çıkartıldı.

Falcao bu yaz evde kaldı

Dizindeki sakatlık süren Monacolu forvet Radamel Falcao, Kolombiya'nın Dünya Kupası kadrosunda yer almadı. Bir dönem G.Saray forması giyen kaleci Mondragon ve Trabzonspor'un eski forveti Gutierrez ise Dünya Kupası'nda yer alacak.


10 yıl önce