|

Galatasaray perdeyi açıyor

Türkiye’yi bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde temsil eden tek takım olan Galatasaray, D Grubu’ndaki ilk maçında bugün Rus ekibi Lokomotiv Moskova’yı konuk edecek. 15. kez Devler Ligi’nde sahne alacak sarı-kırmızılılar, taraftarı önündeki mücadeleyi kazanarak gruplara 3 puanla başlamak istiyor.

Umut Yılmaz
04:00 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 09:03 - 18/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Sarı-kırmızılılar Devler Ligi'nde sahneye çıkıyor.
Sarı-kırmızılılar Devler Ligi'nde sahneye çıkıyor.

Türkiye’yi, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde temsil eden Galatasaray, bugün ilk sınavına çıkıyor. D Grubu’nda mücadele edecek sarı-kırmızılılar, bugün Türk Telekom Stadı’nda Rus ekibi Lokomotiv Moskova ile karşılaşacak. Saat 22.00’de başlayacak mücadeleyi İtalyan hakem Gianluca Rocchi yönetecek.

  • Mücadelenin yayıncısı henüz belli değil.

D Grubu’nda Lokomotiv Moskova’nın yanı sıra Portekiz’den Porto ve Almanya’dan Schalke 04 de bir üst tura çıkmak için ter dökecek. Grubun diğer maçında Schalke 04, Porto’yu ağırlayacak. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 8 grupta ilk 2 sırayı alacak takımlar, adlarını ikinci tura yazdıracak. Gruplarını 3. sırada tamamlayacak ekipler ise yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam edecek. Şampiyonlar Ligi’nde takımlar, ikinci turdan itibaren iki maçlı eleme usulüyle oynanacak eşleşmelerden galip çıkarak tur atlamaya ve finale kadar yükselmeye çalışacak. Şampiyonlar Ligi’nde 2018-2019 sezonu finali, 1 Haziran 2019’da İspanya’nın başkenti Madrid’deki Metropolitano Stadı’nda oynanacak.


İki sezonluk hasret bitiyor

Galatasaray, iki sezon aradan sonra UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek. Devler Ligi’nde en son 2015-2016 sezonunda boy gösteren sarı-kırmızılı takım, 2016-2017’de cezası nedeniyle Avrupa kupalarında yer alamamıştı. Galatasaray, geçen sezon da UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda İsveç’in Östersunds ekibine elenmişti. Galatasaray, tarihinde 15. kez Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele verecek. Bugüne kadar UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele ettiği 14 sezonun 9’unda eleme turu oynamak durumunda kalan Galatasaray, ilk olarak 2002-2003 sezonunda gruplara direkt katıldı. Sarı-kırmızılı takım 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015 ve 2015-2016’nın ardından bu sezon da doğrudan gruplarda yer aldı. Sarı-kırmızılı takım, 2000-2001 sezonunda, o dönemki statüye göre iki ayrı grup etabı bulunan Şampiyonlar Ligi’nde iki gruptan da çıkarak çeyrek finale kaldı. Çeyrek finalde İspanyol devi Real Madrid’le eşleşen Galatasaray, İstanbul’da 2-0 geriye düştüğü maçı 3-2 kazanmasına karşın, deplasmanda rakibine 3-0 yenilerek yarı finale kalamadı. Galatasaray, 2012-2013’te yine çeyrek finale kalırken yine Real Madrid’e elendi.

En başarılı Türk takımı

Sarı-kırmızılı takım, Lokomotiv Moskova maçıyla birlikte Avrupa kupalarında 272. karşılaşmasına çıkacak. Sarı-kırmızılı takım, Avrupa kupalarında daha önce çıktığı 271 müsabakanın 98’inden galibiyetle ayrıldı. 102 karşılaşmada rakiplerine mağlup olan Galatasaray, 71 mücadeleyi ise beraberlikle tamamladı. Avrupa kupalarında rakip fileleri 370 kez havalandıran sarı-kırmızılar, kalesinde ise 404 gole engel olamadı. Türkiye’nin Avrupa kupalarındaki en başarılı ve tecrübeli futbol takımı olan Galatasaray, iki kez kupa kazanma başarısı gösterdi. Sarı-kırmızılı takım, Avrupa’da ilk kupasına 1999-2000 sezonunda ulaştı. Galatasaray, finalde Arsenal’ı saf dışı bırakarak UEFA Kupası’nı Türkiye’ye getirirken, 2000 yılında ise UEFA Süper Kupa’yı, Real Madrid’i 2-1 yenerek kazandı.

  • 3 KEZ ÇEYREK FİNAL YAPTIK
  • Futbolda Avrupa’nın kulüpler bazında en büyük organizasyonu Şampiyonlar Ligi’ne şimdiye kadar Türkiye’den 5 takım katıldı. 1992-1993’den beri düzenlenen organizasyonda G.Saray 14, Beşiktaş 7, F.Bahçe 6, Bursa ile Trabzon ise 1’er kez mücadele etti. G.Saray 104, Beşiktaş 44, F.Bahçe 40, Bursa ve Trabzon da 6’şar kez Devler Ligi’nde sahaya çıktı. Türk takımlarının Şampiyonlar Ligi’nde şimdiye kadar en büyük başarısı çeyrek final oldu. G.Saray, 2000-01 ve 2012-13 sezonlarında, F.Bahçe de 2007-08 sezonunda çeyrek final oynama başarısı gösterdi. Beşiktaş ise geçen sezon grubunu 14 puanla tamamlayarak en fazla puan elde eden, gruptan namağlup ve lider olarak üst tura çıkan ve grup aşamasında en fazla gol atan ilk Türk ekibi oldu.
14 milyar Euro’luk resital

Avrupa’nın kulüpler bazındaki en büyük futbol organizasyonu Şampiyonlar Ligi’nde 2018-2019 sezonu, bugün ve yarın oynanacak maçlarla başlıyor. Grup aşamasında birçok heyecanlı karşılaşmaya sahne olacak organizasyon sayesinde ekonomik yönden dünya futbolunun üst sıralarında yer alan kulüplerin yanı sıra UEFA’nın son yıllarda uygulamaya koyduğu eleme sistemiyle daha az bütçeli takımlar da futbolseverlerin karşısına çıkacak. Bu sezon gruplarda mücadele edecek 32 takımın futbolcularının toplam piyasa değeri 13 milyar 816 milyon Euro’yu (yaklaşık 99 milyar lira) buluyor. Şampiyonlar Ligi grup aşamasında mücadele edecek 32 takım içinde en değerlisi ise İspanyol ekibi Barcelona. Katalan temsilcisinde forma giyen futbolcuların toplam piyasa değeri, 1 milyar 140 milyon Euro’yu buluyor. Barcelona’yı, 1 milyar 60 milyon Euro’luk bütçesiyle İngiliz kulübü Manchester City takip ediyor. Şampiyonlar Ligi kupasını üst üste 3, son 5 sezonda ise 4 kez müzesine götüren Real Madrid ise 969 milyon Euro ile üçüncü sırada yer alıyor. Çekya’nın Viktoria Plzen takımı, 30.35 milyon Euro’yla Şampiyonlar Ligi’nde yer alan takımlar arasında futbolcu değeri en düşük takım olarak öne çıkıyor. Temsilcimiz Galatasaray 96.65 milyon Euro’luk kadro değeriyle 32 takım içinde 26. sırada yer alıyor. Sarı-kırmızılıların D Grubu’ndaki rakiplerinden Schalke, 256.4 milyon Euro ile 18,; Porto, 239 milyon Euro’yla 20., Lokomotiv Moskova ise 110 milyon Euro’yla 24. sırada bulunuyor.

Muslera: Evimize dönmek çok güzel

UEFA Şampiyonlar Ligi D Grubu ilk haftasında bugün Rusya’nın Lokomotiv Moskova ekibini konuk edecek Galatasaray’da Uruguaylı kaleci Fernando Muslera, “Tekrardan evimiz olan Şampiyonlar Ligi’ne döndüğümüz için çok mutluyum” dedi. Florya Metin Oktay Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamada bulunan Muslera, daha önce Şampiyonlar Ligi’nde başarılı neticeler elde ettiklerini belirterek, “Tekrardan evimiz olan Şampiyonlar Ligi’ne döndüğümüz için çok mutluyum. Arkadaşlarımızla beraber yarınki (bugünkü) karşılaşmaya en iyi şekilde hazırlanıyoruz. Teknik ekibimizle birlikte Şampiyonlar Ligi’nde çok başarılı olmak istiyoruz” diye konuştu. Uruguaylı kaleci, Şampiyonlar Ligi’nde ilk hedeflerinin gruptan çıkmak olduğunu da dile getirerek, “Grup maçlarının olduğu turnuvalarda her zaman için ilk hedef gruplardan çıkmak olur. İlk hedefimiz gruptan çıkmak. Gruptan çıktıktan sonra her maç ayrı değerlendirilir” ifadelerini kullandı.



Fernandes: Kazanmak istiyoruz

Bir dönem Beşiktaş’ta oynayan Lokomotiv Moskova’nın Portekizli futbolcusu Manuel Fernandes ise, “Buradan kazanarak dönmek en çok istediğimiz şey. Alacağımız puanlar önümüze bakmak için çok önemli” diye konuştu. Türkiye’deki futbol atmosferini iyi bildiğini belirten Fernandes, “G.Saray maçına iyi hazırlandık” dedi.

Yuri Semin: Taraftar baskısına hazırlıklıyız

Lokomotiv Moskova Teknik Direktörü Yuri Semin, dengeli bir grupta mücadele edeceklerini ve çıkmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Grupta denk takımların olduğunu belirten 71 yaşındaki çalıştırıcı, “Maçlarımız bizim için zor olacak ama kazanabilmek için var gücümüzü sarf ederek şansımızı deneyeceğiz” dedi. G.Saray ile daha önce 2002-03 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde karşılaştıklarını hatırlatan Rus teknik adam, “Taraftar baskısına hazırlıklıyız. G.Saray ile son maçımızı eski statta oynamıştık. Orada tribünler yakın olduğu için baskı hissedildi. Maçta taraftar baskısını çok önemsemiyoruz. Sadece maçı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Yeni transferlerden golcü oyuncu Fedor Smolov’un cezalı olmasının kendilerini etkileyebileceğine değinen Semin, “Smolov’un cezalı olması bizim için önemli ama yerine oynatabileceğimiz futbolcuları hazırladık” değerlendirmesini yaptı.

#Galatasaray
#Şampiyonlar Ligi
6 yıl önce