|

Siyasete spor karıştı!

30 Mart'taki yerel seçimlerde eski futbolcular Saffet Sancaklı ve Tanju Çolak da seçmenden oy bekleyecek... Sancaklı ve Çolak bu konuda ilk örnek değiller...

Aa
00:00 - 28/03/2014 Cuma
Güncelleme: 12:08 - 28/03/2014 Cuma
Yeni Şafak
Siyasete spor karıştı!
Siyasete spor karıştı!

İsimlerini profesyonel spor arenasında duyuran birçok sporcu, kariyerinin bir sonraki basamağında politikayı tercih etti. Türkiye'de yapılacak yerel seçimlerde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için mücadele edecek MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Sancaklı, seçim tarihi 30 Mart'a günler kalması sebebiyle akla gelen ilk örnekler arasında.

Sancaklı daha önce de aday oldu

2007 genel seçimlerinde MHP'den aday adayı olan Saffet Sancaklı, 2011 genel seçimlerinde de İstanbul'dan milletvekili adayı olan ancak meclise giremedi. Sancaklı, 1991-1994 yıllarında oynadığı Kocaelispor'dan sonra ikinci Kocaeli deneyimini de Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak yaşamak istiyor.

Çolak meclise girme amacında

30 Mart'ı heyecanla bekleyen bir diğer eski milli futbolcu ise Tanju Çolak. A milli takımda 55 kez forma giyen Çolak, 1998-2000 yıllarında Siirtspor ile yaşadığı kısa teknik direktörlük tecrübesinin ardından bu kez de şansını, yerel seçimlerinde deneyecek. AK Parti'ye Urla Belediye Başkan aday adaylığı için başvuran eski milli futbolcu, AK Parti'nin belediye meclis üyeliği kontenjan adayı olarak gösterdiği isimler arasında yer aldı.

Sancaklı ve Çolak gibi kariyerlerine politikada devam eden diğer ünlü sporculardan birkaçı şöyle:

Yeşil saha ve minderden meclise uzanan yol

Seçilmesi halinde gol yollarında olduğu kadar belediyecilikte de başarılı olup olamayacağı merak konusu olan Çolak'tan önce siyasette boy gösteren diğer milli sporculardan ilk akla gelenler, Hakan Şükür ve Hamza Yerlikaya.

Kariyeri boyunca kaydettiği 249 golle "Süper Lig tarihinin en fazla gol atan oyuncusu" unvanını elinde bulunduran Hakan Şükür, 2011 genel seçimlerinde AK Parti İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girdi. 2013'ün aralık ayında partisinden istifa eden Şükür şu anda görevini bağımsız milletvekili olarak sürdürüyor.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya da spordan sonra TBMM'nin yolunu tutan bir diğer şampiyon sporcu. Kazandığı sayısız madalyadan sonra 2007'de yaşadığı boyun sakatlığı nedeniyle güreşi bırakan milli sporcu, 2007 genel seçimlerinde AK Parti Sivas Milletvekili olarak TBMM'nin 23. Dönemi'nde görev aldı.

Seçimlerde de 'nakavt' etmek istiyor

Ukrayna'nın AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamasını askıya almasının ardından ülkede meydana gelen siyasi krizde öne çıkan siyasi figürlerden biri olan eski ağırsıklet boks şampiyonu Vitali Kliçko, 25 Mayıs'taki seçimlerde Ukrayna Devlet Başkanı olmak için yarışacak.

Ukrayna Meclisi'nde (Verkhovna Rada) 42 milletvekili bulunan "darbe" anlamına gelen Ukrayna Reformist Demokrat İttifakı'nın (UDAR) lideri 42 yaşındaki Klitschko, doktora yapan ilk profesyonel boksör özelliğinden dolayı "Doktor demir yumruk" diye anılıyor.

2013'ün aralık ayında sonlandırdığı kariyerinde çıktığı 47 maçtan 41'i nakavtla 45'ini kazanan boksürün, başkanlık seçimlerinde, Anavatan (Batkivshchyna) Partisi'nin adayı eski Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko, Svoboda Partisi lideri Oleh Tiahnibok, Ukrayna Komünist Partisi Genel Sekreteri Petr Simonenko ve bağımsız aday olan işadamı Petr Poroşenko ile yarışması bekleniyor.

File bekçiliğinden başbakanlığa

Atlas Okyanusu'nda İzlanda, Büyük Britanya ve Norveç'in ortasında yer alan yaklaşık 50 bin nüfuslu Faroe Adaları'nın 49 yaşındaki Başbakanı Kaj Leo Johannesen, profesyonel olarak hem hentbol hem de futbol oynadı.

Faroe Adaları Milli Takımı'nın kalesini, 1988-1994 yıllarında oynanan 4'ü resmi 7 maçta koruyan Johannesen, 1984-2000 yıllarında ülkesinin Havnar Boltfelag takımının kalecisiydi. Johannesen, futbola devam ederken 1988'de Faroe Birlik Partisi'nin üyesi oldu.

Futbolu bıraktıktan sonra 2002'de milletvekili seçildi. 2004'te partisinin başkanlığına getirildi. 26 Eylül 2008'de Faroe Adaları Başbakanı olan Johannesen, 29 Ekim 2011'deki seçimlerde aldığı rekor oyla yeniden başbakanlık koltuğuna oturdu.

NBA'den belediye başkanlığına

Phoenix Suns formasıyla 11 yıl oynadığı Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) 3 kez all-star ve 1988-1989 sezonunda "en iyi gelişme gösteren oyuncu" seçilen Kevin Johnson, 2008'de ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Sacramento kentine belediye başkanı seçilen ilk Afrika asıllı ABD'li oldu ve görevine devam ediyor.

2012'de ikinci kez belediye başkanlığına layık görülen 48 yaşındaki eski basketbolcu, yönetimi boyunca çetelerin şiddetini önlemek, evsizliğin önüne geçmek ve sanatı teşvik etmek adına birçok icraatta bulundu. Johnson kendisini demokrat olarak konumlandırıyor.

Sosyalist gol makinesi

Kariyeri boyunca oynadığı tüm maçlarda 1000 gol barajına ulaşan nadir futbolculardan olan Romario, yaklaşık 30 yıllık futbol serüvenine nokta koyduktan bir yıl sonra 2010'da Brezilya'daki genel seçimlerde yarıştı. Brezilya Sosyalist Partisi'nin adayı Romario, Rio de Janerio'da en fazla oy alan 6. isim olarak milletvekili seçildi.

Şu an 48 yaşındaki eski forvet, göreve geldiğinden beri yolsuzluk ve kara para aklama vasıtası olarak gördüğü için bu yaz ülkesinde düzenlenecek 2014 FIFA Dünya Kupası'na başından beri karşı çıktı.

Sayısız bireysel ödül ve farklı (İspanya, Hollanda, Brezilya, Katar) liglerdeki şampiyonlukların yanı sıra 1994 FIFA Dünya Kupası'nda da şampiyonluk sevinci yaşayan Romario, futbol tarihinin en büyük gölcülerinden biri olarak gösteriliyor.

Hem boksör hem milletvekili

Forbes dergisinin her yıl açıkladığı 'dünyanın en güçlü 100 ünlüsü' listesine göre, Mayıs 2011 ile Mayıs 2012 arasında elde ettiği 67 milyon dolar gelirle "dünyanın en çok kazanan sporcusu" olan Filipinli boksör Manny Pacquiao, "8 farklı sıklette dünya şampiyonu olmayı başaran tek boksör" unvanının da sahibi.

Amerikan Boks Yazarları Birliği (BWAA) tarafından 'On Yılın En İyi Dövüşçüsü' olarak adlandırılan 35 yaşında Pacquiao, 2010'un mayıs ayında ülkesinde yapılan seçimlerde Sarangani Eyaleti milletvekili seçilerek, spordaki başarısını politikaya da taşıdı. Pacquiao, 2013'ün mayıs ayında yapılan yerel ve ara seçimlerde, yeniden Sarangani Eyaleti milletvekili olarak Filipinler'in 292 sandalyeli meclisine girdi.

Seçimlerde "gol" atamadı

Milan, Monaco ve Paris Saint Germain'in unutulmaz forveti Liberyalı George Weah, 2005'te devlet başkanlığına aday oldu. 14 yıl süren iç savaşın harabeye çevirdiği ülkesinin devlet başkanı olmak için seçim kampanyasına başlayan Weah, ilk turda en fazla oyu alan iki adaydan biri olunca ikinci tura kaldı ancak ikinci turda oyların yüzde 59,4'ünü alan Ellen Johnson Sirleaf, devlet başkanı seçildi.

Weah, Sirleaf'in 2011 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesinin ardından yaptığı açıklamada, Sirleaf'in bu ödülü kazanmasına tepki göstererek, "O bunu hak etmedi. Ödülü kazandı ama niçin kazandığını bilmiyorum" diye konuşmuştu.

2005'teki seçimi kazanamamasına rağmen siyaset sahnesinden inmeyen Weah, 2011'deki devlet başkanlığı seçiminde de Demokratik Değişim Kongresi'nin (CDC) başkan adayı Winston Tubman'ın yardımcısı olarak yarıştı ancak yine başarılı olamadı.

'Vali' Schwarzenegger

Şöhret olmasını sağlayan "Terminatör" filmi ve Kaliforniya Valiliği nedeniyle "Governatör" lakabı takılan aktör Arnold Schwarzenegger, sinema öncesi kariyerinde vücut geliştirme sporuyla uğraştı.

Avusturya doğumlu ABD'li Schwarzenegger, 1970 yılında 23 yaşındayken dünyanın en büyük vücut geliştirmecisine verilen "Bay Olympia" unvanını kazanan en genç sporcu oldu.

Hollywood'daki sayısız filminden sonra 8 Ekim 2003'te ABD'nin Kaliforniya eyaletinin valisi seçilen Schwarzenegger, 3 yıl sonraki seçimlerde halk tarafından tekrar aynı göreve layık görüldü. Yasalar gereği üçüncü dönem valilik yapamayan Cumhuriyetçi "Governatör", 2011 yılında görevini Jerry Brown'a devretti.

Amerikan güreşçisi vali

Şu an 62 yaşındaki eski Amerikan güreşçisi Jesse Ventura, 1999'da ABD'nin Minnesota eyaletinin 38. valisi seçildi. Asıl adı James George Janos olan Ventura, doğduğu eyaletin valisi olduktan sonra yaptığı konuşmada, "Eski bir deniz komandosu, eski bir profesyonel güreşçi ve bay vücut olarak bilinen eski bir aktör olan dazlak kafalı birini, vali seçmekle yanlış yapmadığınızı en kısa zamanda göreceksiniz" demişti.

10 yıl önce