|

BTK: Facebook Yeni Şafak kararını gözden geçirsin

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan "Facebook'un milyonlarca kullanıcı tarafından takipçisi bulunan Yeni Şafak Gazetesi'ne ait sosyal medya hesabını herhangi bir gerekçe göstermeden kapatmasını kabul edilemez buluyorum. Facebook yetkililerinden kararlarını yeniden gözden geçirerek, bahsi geçen hesap kapatma uygulamasına bir an önce son vermelerini diliyorum” dedi.

Yeni Şafak ve
16:01 - 25/03/2016 Cuma
Güncelleme: 18:51 - 25/03/2016 Cuma
Yeni Şafak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Yeni Şafak'ın Facebook üzerindeki 10 milyon kullanıcısı bulunan sayfasının keyfi bir tutumla kapatılarak milyonlarca okurun Yeni Şafak haberlerine ulaşımının engellenmesine tepki gösterdi.



İnternetin hukukun olmadığı bir ortam anlamına gelmediğini ifade eden Sayan, sözlerinin devamında şunları ifade etti:



  • Türkiye'de hala temsilciliği bulunmayan, ülkemizdeki kullanıcılardan her yıl milyonlarca lira gelir elde eden ancak vergi ödemeyen Facebook'un hiçbir açıklama yapmaksızın tamamen keyfi biçimde yapmış olduğu bu uygulama ile kullanıcılar açısından sosyal medya sitelerine güvensiz bir ortamın oluşmasına neden olunmuş ve bu konuda bir çok şikayet alınmıştır. İnternet ortamı hukukun olmadığı bir alan değildir. Haberleşme özgürlüğünün korunması en temel haklardandır.





"Facebook kararını gözden geçirsin"


Sayan'ın açıklamasının tam metni şöyle:



"Facebook'un milyonlarca kullanıcı tarafından takipçisi bulunan Yeni Şafak Gazetesi'ne ait sosyal medya hesabını herhangi bir gerekçe göstermeden kapatmasını kabul edilemez buluyorum. Ülkemizde gerçekleştirilen düzenlemeler ve internetin altyapısına yapılan yatırımlar neticesinde geniş bant internet kullanımındaki artışla birlikte sosyal medya kullanımında da dünyada en üst seviyelere ulaşılmıştır. Bu altyapı üzerinden kullanıcılarına ulaşan şirketlerin de, kullanıcılarının haklarına riayet etmeleri ve keyfi uygulamalardan kaçınmaları gerekmektedir. Herhangi bir yasal dayanağı olmadan ülkemizin önde gelen medya kuruluşlarından biri olan Yeni Şafak Gazetesi'ne yapılan bu uygulamayla, hesabı takip eden ve buradan bilgi edinen kişilerin de haklarının ihlal edilmesine sebep olunmuştur. Türkiye'de hala temsilciliği bulunmayan, ülkemizdeki kullanıcılardan her yıl milyonlarca lira gelir elde eden ancak vergi ödemeyen Facebook'un hiçbir açıklama yapmaksızın tamamen keyfi biçimde yapmış olduğu bu uygulama ile kullanıcılar açısından sosyal medya sitelerine güvensiz bir ortamın oluşmasına neden olunmuş ve bu konuda bir çok şikayet alınmıştır. İnternet ortamı hukukun olmadığı bir alan değildir. Haberleşme özgürlüğünün korunması en temel haklardandır. Bu hakkın hiçbir yargı kararı olmaksızın tamamen keyfi bir şekilde kullanılmış olmasının hiçbir izahı yoktur. Bu vesile ile Facebook yetkililerinden kararlarını yeniden gözden geçirerek temel insan haklarından biri olan haberleşme özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik bu ve benzer tutumlardan kaçınmalarını, bahsi geçen hesap kapatma uygulamasına bir an önce son vermelerini diliyorum.








#btk yeni şafak
#btk facebook
#yeni şafak facebook
8 yıl önce