|

Toyota elektrikli araçlarında 20 kat ucuz malzeme kullanacak

Japon otomobil devi elektrikli araçlarındaki motorlar için bir mıknatıs tasarladı. Normalde motor içerisinde kullanılan değerli metal miktarını azaltan bu mıknatıs araç maliyetini 20 kat aşağı çekecek.

Yeni Şafak
12:13 - 21/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 12:18 - 21/02/2018 Çarşamba
Diğer
Toyota Rav  4 Elektrikli versiyonu.
Toyota Rav 4 Elektrikli versiyonu.

Toyota, elektrikli otomobillerinin motorlarında kullandığı değerli metal miktarını yarıya indirecek bir mıknatıs tasarladı. Diğer elektrikli otomobil üreticileri gibi Toyota’nın motorlarında neodmiyum, terbiyum ve disprosyum isimli değerli metaller kullanılıyor.

Elektrikli otomobil taleplerinin önümüzdeki yıllarda yaygınlaşmasıyla bu metallere olan talep de artacak ve otomobil fiyatlarında büyük bir artış söz konusu olacak. Toyota firması, şimdiden önlem alarak geliştirdiği özel mıknatıs ile nadir bulunan metaller yerine yoğun olarak seryum elementini kullanacak. Bu sayede değerli toprak metali maliyetleri 20 kat düşecek.

  • Neodmiyum maddesinin nadir bulunması, elektrikli araç piyasasının gelişimi önündeki en büyük engellerden birisi. Ayrıca bu maddeye ait dünya cevher ihtiyacının yüzde 80’i Çin tarafından karşılanıyor. Ülkede geçen yıl yasadışı madencilik çalışmaları nedeniyle birçok problem söz konusu oldu. Yaşanan bu gelişmeler nedeniyle neodmiyum fiyatları yüzde 30 artış gösterdi.

Toyota bu nedenle alternatif bir çözüm bulmuş gibi görünüyor. Japon otomobil üreticisi 2030 yılına kadar 5.5 milyon elektrikli otomobil satmayı hedefliyor.

#Toyoya
#Otomobil
#Elektrikli
6 yıl önce