|

Pilotların basmak istemediği 5 buton

Uçaklarda pilotların tehlikeli durum anında basması gereken bazı butonlar bulunuyor. Motor yangını kolundan acil dişli uzatma koluna kadar acil durum için belirlenen her butonun ayrı bir özelliği bulunuyor. İşte pilotların yolculuk esnasında basmak istemediği o 5 buton ve özellikleri.

Yeni Şafak
12:20 - 16/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 12:59 - 16/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Transponder kodunu 7500 olarak ayarlamak, uçağın kaçırıldığı veya yasa dışı parazit olduğu anlamına geliyor.
Transponder kodunu 7500 olarak ayarlamak, uçağın kaçırıldığı veya yasa dışı parazit olduğu anlamına geliyor.

Uçak pilotluğu, sorumluluğu en yüksek meslekler arasında yer alıyor. Zira uçaklarda yüzlerce yolcu seyahat ediyor ve en ufak bir hata, tüm yolcu ve kabin görevlilerinin hayatına mal olabilir. Elbette uçaklardaki tehlikeli durumlar, nadir olarak pilotaj hatasından kaynaklanıyor. Uçak kazalarında belirleyici etken genellikle hava durumu, teknik arıza veya terör eylemleri oluyor.

Bu gibi durumlarda ise pilotların olayı kontrol altına alması için basması gereken bazı butonlar bulunuyor. İşte uçak pilotlarının basmak istemeyeceği o 5 buton:

1- Motor yangın kolunu çekmek

Bu kol, motorda bir yangın olduğu anda çekiliyor ve motorlara giden yakıt akışını kesiyor. Fakat bir süre daha havada kalması gereken pilotlar, duruma göre bu yangın kolunu çekmeyi erteleyebiliyor. Zira motora yakıt gitmemesi, pervanelerin durmasına neden oluyor. Motorun çevresindeki bileşenler 1090 derece sıcaklıkta 5-15 dakika çalışabilecek şekilde dizayn edildiği için, erteleme işleminin oldukça güvenli olduğu ifade ediliyor.

2- Mecburi iniş düğmesine basmak


Mecburi iniş butonu da pilotların asla basmak istemeyeceği bir buton olarak biliniyor. Bu butona basan pilot, uçağın düşmekte olduğunu ve suya mecburi iniş yapacağını doğrulamış oluyor. Mecburi iniş butonuna basında uçağın altındaki hava kanalları kapatılıyor ve suya iniş yapıldığında uçağa su girişinin önüne geçiliyor.

3- Transponder kodunu 7500’e ayarlamak

Tüm ticari uçuşlarda transponder diye bilinen bir cihaz kullanılıyor. Bu ekipman, hava trafik kontrolüne ve diğer uçaklara olağandışı durumlar için çeşitli kodlar gönderebiliyor. Tehlike kodlarından bazıları şöyle:

  • 7700
    – Genel acil durum
  • 7600
    – Radyo iletişimi kaybı
  • 7500
    – Uçak kaçırma, yasadışı parazit
4- Yolcu oksijen şalteri

Kabin basıncının düşmesi potansiyel tehlike olarak biliniyor. Uçak kabininde veya gövdesinde bir delik veya boşluğun oluşmasıyla kabindeki oksijen azalmaya başlıyor. Bu durumlarda oksijen maskeleri açılıyor ve her yolcunun bunu takması gerekiyor.

5- Acil dişli uzatma kolu

Bildiğimiz üzere uçağın dengesini sağlamak için kalkıştan sonra tekerlekler kapanıyor, inişten önce ise yeniden açılıyor. Elbette pilotlar, uçağın tekerlekleri açılmadan piste iniş yapamaz. Fakat uçağın tekerleklerinin açılmaması gibi durumlar için de bir acil durum kolu bulunuyor. Bu kol çekildiğinde, uçağın iniş takımları manuel olarak devreye giriyor. Bazı uçaklarda, hava basınçlı güç düğmesi kullanılarak da iniş takımlarının açılması sağlanıyor.

#Uçak
#Pilot
#Acil durum
7 yıl önce