https://img.piri.net/piri/upload/3/2025/9/22/a2110fa8-3jd9lfkh2m7zckbggfv8q.webp
15:53, 22/09/2025, Pazartesi

Eski madenler güneş enerjisi santrallerine dönüştürülüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ömrünü tamamlayan maden sahalarını güneş enerjisi santrallerine (GES) dönüştürerek hem ekonomiye hem de çevreye kazandırıyor. Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) Manisa Soma ve Çanakkale Çan’daki eski maden sahalarında kurulan 10 megavat kapasiteli GES’ler, yıllık 18 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor. Bu üretim işletmelerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılıyor. Bakanlık, projeyi büyütmek için Kütahya Tavşanlı’da 5 megavat, Kahramanmaraş Afşin’de ise 9 megavat kapasiteli yeni santrallerin hazırlıklarını sürdürüyor. Kurulumların tamamlanmasıyla toplam kurulu gücün 24 megavata çıkması, yıllık 41 milyon kilovatsaatlik elektrik üretimi hedefleniyor. Sadece enerji üretmekle yetinmeyen TKİ, maden sahalarını yeniden ağaçlandırıyor. 2024’te 6 bin 265 hektar alana 12 milyondan fazla fidan dikildi. Böylece hem karbon emisyonları düşürülüyor hem de iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlanıyor.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026