|
Sınırımızdaki yeni tehdit: PKK’nın 4. kantonu

Amerikan silahlarıyla donatılarak, Türkiye sınırında patlamaya hazır bomba haline gelen PKK’nın Suriye kolu PYD, geçtiğimiz günlerde sözde 4. kantonunu ilan etti. Ülke güvenliğimizi yakından ilgilendiren bu yeni sözde kantonun kapsadığı alan ve geleceğe yönelik terör stratejisi, hepimizi yakından ilgilendiriyor.

Suriye’nin Türkiye Sınırı Boyunca PKK Devleti Kurma Çalışmaları

2014 yılında ilan edilen Afrin, Cizre ve Rojova’dan sonra gündeme düşen PKK’nın yeni sözde kantonunun adı Şehba. Yeni ilan edilen Şehba kantonu ile Suriye’nin Türkiye sınırı boyunca 2 ayrı noktada bulunan 3 PKK kantonu birleştiriliyor.

Rojova ve Afrin arasındaki PKK hattını birleştirmeye yönelik kurulmaya çalışılan Şehba’nın kapsadığı bölge, Fırat Kalkanı Harekatı’nı da yakından ilgilendiriyor. Çünkü yeni ilan edilen sözde kantonun sınırlarında Cerablus, Çobanbey ve Azez isimleri geçiyor. Şehba’nın sınırlarında, Türkiye’nin kırmızı çizgi ilan ettiği Fırat Nehri’nin batısı da yer alıyor.

Fırat Kalkanı Harekatı’nda Alınan Bölgelere Yeni Tehdit

Türk Silahlı Kuvvetleri, 216 gün süren Fırat Kalkanı Harekatı ile Cerablus, Çobanbey ve El Bab bölgelerinden DAEŞ terör örgütünü temizlemiş ve bölgede PKK devleti kurmak isteyen PKK/PYD’nin silahlı kolu YPG’nin ilerleyişini durdurmuştu.

PKK kantonu Afrin ve Rojova arasındaki bölgeyi içeren Fırat Kalkanı Harekatı, aldığı bölgelerle güneyindeki terör devleti kurulumuna karşı önemli bir adım atmıştı. PKK’nın 4. kanton olarak ilan ettiği Şehba, Fırat Kalkanı Harekatı ile güvenliği sağlanan Cerablus, Çobanbey ve Azez’i de kapsıyor. PYD’nin silahlı kolu YPG son günlerde Azez’e yönelik saldırılar gerçekleştiriliyor.

Yoğun Uluslararası Askeri Trafik

Nasıl bir tesadüftür ki; Şehba kantonu ilanından bir hafta sonra Türkiye’de önemli askeri diplomatik trafik başladı. İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Türkiye ve İran arasındaki askeri ve güvenlik işbirliğini görüşmek için Türkiye’ye geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un Suriye'nin İdlib vilayetindeki durumu görüşmek üzere Türkiye'ye geleceğini açıkladı. 23 Ağustos’ta ise ABD Savunma Bakanı James Mattis’in Türkiye'yi ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceği açıklandı.

Ne İdiği Belirsiz Müttefiklerimiz

Amerika’nın PKK kantonlarının 10 ayrı bölgesinde yoğun silah teçhizatlı askeri üsler kurması, Türkiye’nin yanı sıra İran’ın da güvenliğini ilgilendiriyor. PKK’nın Amerikan silahlarıyla donatılması, PKK’nın ileride ABD’ye minnet borcu olarak İran’la ters düşebileceği tehlikesini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle İran PKK’dan uzaklaşarak, Türkiye ile askeri işbirliği içinde bulunmak istiyor.

PKK devleti için anayasa çalışması yapan ve ülkesinde ofisler kurulmasına sesini çıkarmayan ve PKK’yı terör örgütü olarak tanımayan Rusya için de PKK kantonlarındaki ABD üsleri tehlike oluşturuyor. Suriye’deki savaşta üstünlük sağlamak isteyen Rusya, PKK ile ilişkilerini askıya alarak Türkiye ile yakınlaşma çabasını sürdürüyor.

İdlip ve Afrin

Türkiye’nin toprak bütünlüğü için büyük önem arz eden Fırat Kalkanı Harekatı’nın yakın zamanda farklı bir bölgeden, farklı bir kapsamla devam edeceği herkes tarafından biliniyor. Şu sıralarda en çok adı anılan yerlerin arasında ise Afrin ve İdlip bulunuyor.

Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca PKK devleti kurulmaması adına bu iki bölge hakkında İran, Rusya ve Türkiye arasında görüşmeler sürüyor. İdlip’te uzun zamandır gözü olan PKK ise, ABD desteğini arkasına alarak yeni Fırat Kalkanı Harekatı’na benzer bir operasyonun durdurulmasını ya da ertelenmesini umut ediyor.

Hızlı Hareket Etmezsek Haritamızdan Toprak Kopartmak İsteyecekler

Türkiye’nin Suriye sınırında bir terör devleti kurulmaması için acil bir şekilde harekete geçip, Fırat Kalkanı Harekatı’nı genişletmesi gerekiyor. Türkiye’nin sınır güvenliğini tehdit edenler, gelecek yıllar için güney doğu illerimize yönelik toprak kopartma senaryolarını yazıyor.

PKK’nın ilan ettiği sözde 4. kanton, Türkiye’nin başarılı Fırat Kalkanı Harekatı ve “Fırat Nehri’nin batısı kırmızı çizgimizdir” sözüne karşı ABD’nin 1200 tırlık askeri mühimmatıyla sarmalanmış bir hareket olarak gündemde yer yerini alıyor.

Fırat Kalkanı Harekatı’ndaki başarılı operasyonumuz gibi atılacak her önemli adım, bu terör senaryolarını bertaraf edecektir. PKK’ya füze üsleri hibe eden Amerika Türkiye’yi taşeron terör örgütü ile vurmaya hazırlanırken, 15 Temmuz’da sukutu hayale uğrayan uluslararası terörsevicilere karşı elimizi çabuk tutmalıyız…

#PKK
#Kanton
#Suriye
#Fırat Kalkanı
7 yıl önce
Sınırımızdaki yeni tehdit: PKK’nın 4. kantonu
Bir bu eksikti...
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak