|
İhlaszedeler için çember daralıyor

İflas etmiş bulunan İhlas Finans''ın Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Ören''in Amerikan vatandaşlığına geçişi bu kuruluştan para bekleyen yüzbinlerce insan için ümit ışıklarının iyice sönmesi anlamına gelmektedir.

Hatırlayacağınız gibi İhlas Finans, dini motifleri kullanarak ve öne çıkararak, ağırlıklı olarak muhafazakar insanların birikimleri üzerine faaliyette bulunan ve diğer özel finans kurumlarından daha fazla kar payı vermesiyle dikkat çeken bir finans kuruluşu idi.

Batmadan önce 1 milyar Doların üzerinde para topladığı tahmin edilmektedir.

Toplanan bu paraların paravan şirketler aracılığı ile belirli şirketlere aktarıldığı ve bir kısmının da yurt dışına kaçırıldığı iddia edilmektedir. Bir başka ifade ile klasik banka içi boşaltma operasyonu ile toplanan paraların şahsi hesaplara aktarılmasından bahsedilmektedir.

Eğer bu iddialar doğru ise yapılan işlemlerin vehameti ve korkunçluğu yanında buna sebebiyet veren kişinin yargılanması imkanının ortadan kalkmış olmasıdır.

İhlas Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Ören''den bahsediyoruz.

Bu şahıs, İhlas Finans''ın en yetkili makamında oturmuş ve İhlas Finans''ı yönetmiştir. İddialar doğru ise yapılan usulsüzlüklerin talimatını veren kişi de Mücahit Ören olacaktır. Yönetim Kurulu Başkanı olarak İhlas Finans''ın tüm icraatlarının sorumluluğu birinci derecede Mücahit Ören''e aittir.

Ne yazık ki sorumluluğu tespit edilse dahi artık Mücahit Ören''in Türkiye''ye getirilmesi ve yargı önüne çıkartılması mümkün değildir. Kaçırdığı paraları Amerika''da afiyetle yerken, yüzbinlerce insan birikimlerinin yok olmasının sancısını uzun yıllar hissedeceklerdir.

Nasıl bu kadar karamsar olduğumuzu merak ediyorsanız söyleyelim.

Yönetim Kurulu Başkanlığı''nı yaptığı kurum zor duruma düşmüşken Mücahit Ören''in Amerika''ya gitmesi, daha sonra da Amerikan vatandaşlığına geçmesi son derece anlamlı hareketlerdir. Demek ki korktuğu bir şey var. Bir daha getirilmemek üzere Türkiye''den kaçmasını iyi niyetle izah etmek ve normal bir davranış olarak kabul etmek imkan dahilinde değildir. Her şey ortada iken de insanlara içi boş umut vermek son derece anlamsızdır.

Sorumlu kim?

İhlas Finans Kurumu''nun batmış olduğunun tespiti yaklaşık 6 ay önce yapıldı. O tarihten beri İhlas Finans''ın hesap ve işlemleri hem Bankalar Yeminli Murakıplarınca ve hem de SPK uzmanları tarafından incelenmektedir. Bu kadar uzun sürede işlemlerde muvazaa olup olmadığı, kaynakların hileli yollarla şahsi hesaplara aktarılıp aktarılmadığının ve sorumluluğu bulunanların ortaya konulamaması son derece ilginçtir.

Hesapların ayrıntılı incelenmesi uzun zaman alsa dahi bu tür incelemelerde, ilk bulgulara göre hileli yollara sapıldığı anlaşılmışsa hem sorumlular açısından ve hem de kaynaklar açısından ihtiyati tedbir alınabilir, ilk tespitler ışığı altında usulüne uygun olarak Mücahit Ören Amerika''dan istenebilirdi. Bu süreç başlatılabilmiş olsaydı Mücahit Ören''in Amerikan vatandaşı olmasının yolu kapanabilir ve yaptıklarının hesabını yargı önünde verebilirdi. İhtiyati tedbir için idarenin gerekli tedbirleri niçin almadığının ve incelemenin Bankalar Yeminli Murakıpları tarafından süratle tamamlanmamasının nedenlerinin açıklığa kavuşturulması ve ihmali görülenler hakkında soruşturma başlatılması gerekir.

Diğer taraftan, Mücahit Ören''in Amerikan vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulunduğunun istihbarat birimlerince tespit edilip edilmediği, eğer tespit edilmiş ise bu bilgi çerçevesinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu''nun tedbir alıp-almadığını bilmek, İhlaszede vatandaşların doğal hakkıdır.

Zedelerin kayıplarının bir bölümünü devlet karşılamalı

İhlas Finans''ta parası bulunanların bu paralarını alabilmeleri her geçen gün zorlaşmaktadır. Bize göre İhlas Finans her hangi bir ödeme yapmayacaktır. İhlaszedeler sadece tasfiye sonucunda ortaya çıkacak imkanlar ölçüsünde para alabileceklerdir. İhlas Finans''ın aktiflerinin fiktif olduğu ve toplam taahhütlerinin % 5''ini dahi karşılamaktan uzak olduğu tahmin edilmektedir.

İhlas Finans''ın batış sürecinde hazinenin zamanında mevduat sahiplerini uyarmaması, İhlas Finans''a para yatıranların zararlarını büyütmüştür. Bunun için devletin İhlaszedelerin zararlarının bir bölümünü karşılaması gerekir.

23 yıl önce
İhlaszedeler için çember daralıyor
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi
İğne ve çuvaldız…
İhracatta Türkiye
Hizmet sektöründeki enflasyon işleri zorlaştırıyor!
Tarihin sonu ve ABD üniversiteleri