
İkinci olarak, icrâ edilecek eserin ismini ortaya koyalım. Eserin ismi “Abraham Plânı”dır. Orkestra mensupları olarak bu coğrafyaya dâhil olan devletleri sayabiliriz. Bunları farklı ağırlıktaki sazlar olarak değerlendirebiliriz. Meselâ Ürdün burada ne olabilir? Olsa olsa vurmalı çalgılardan birisidir Ürdün. Lübnan olsa olsa zildir. Eserin bütünü içinde bunlara çok az yer verilir; sâdece belli bölümlerde işitiriz onu. Yaylılar âilesinde kemanlar olarak Türkiye ve Katar, viyolalar olarak Mısır, çello olarak Suudlar veyâ Kuveyt; üflemeli olarak meselâ obualarda BAE, Sûriye ve Irak düşünülebilir.
Bu yazı ilhâmını, son zamanların Türk hâriciye dünyâsının akademik ayağını meydana getiren Mülkiye’nin en parlak ismi olduğunu düşündüğüm kıymetli dostum Prof. Dr. Taşansu Türker’in Hâriciye Konseri isimli romanından aldı. Ona bu benzetmemi açtım… Çok hoş bir ilâvede bulundu: “Unutmayalım, müzik târihinde iki Umûmî Harp arasında atonalite pek revaçtaydı” dedi. Doğru… Berg’ler, Schönbergler, Stravinsky’ler… Bu, müziğin yapısını da dönüştüren kırılma ile savaşlar arasındaki münâsebetler düşündürücü değil mi?..
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.