|
Sosyal konut ve Kanal İstanbul

İnşaat sektörünün gücü ve kabiliyetlerine bakarak dünyada en son konut krizi yaşayacak ülkelerden olabileceği düşünülecek Türkiye, son dönemde bir sıkışma yaşadı.

Daha birkaç yıl öncesine kadar orta gelir grubunun 30 maaşla içine sinen konutlar alabileceği piyasada rakamlar hızlıca 200 maaşlara kadar fırladı. Tabii orta gelir grubu için denklem böyle bozulunca, alt gelir grubu için konut edinimi hatta ihtimal dışı kaldı.

Buna karşın Hükümet, TOKİ üzerinden bir sosyal konut projesi planladığını açıkladı. Bir süre önce duyurulan sosyal konut projesinin ilk hali 81 il ve 150 bin konut olacağı şeklindeydi. Son açıklamalarda ise rakam 250 bin konut ve 100 bin arsa ve 10 bin sanayi birimi olacak şekilde güncellendi. 1,5 milyon konut olsa bile kurtarır.

Ödeme planında taksit tutarının bilimsel çalışmaların gösterdiği eşik olan gelirin %30’unu geçmeyeceği açıklandı. Şehit yakını ve gaziler, emekliler, gençler gibi grupların hedeflendiğini de biliyoruz.

Ancak projenin nerede yapılacağı da merak konusu... Özellikle İstanbul için konumun hayli ilgi çekebileceğini tahmin edersiniz. Bununla ilgili bir ilçenin adı ön plana çıkıyor ki İstanbul’un Avrupa Yakasındaki gelişimi izlendiğinde makul gibi görünüyor; Arnavutköy.

Arnavutköy çok geniş bir ilçe. Biraz daha spesifik olması adına Tayakadın ve civar köylerin sosyal konut projesinin adresi olabileceği değerlendiriliyor.

Burası Kanal İstanbul projesinin güzergâhı üzerinde… Kanal, Karadeniz’den karanın biraz içine girdiğinde Tayakadın’la beraber Baklalı, Boyalık, Dursunköy, Sazlıbosna gibi köyler geliyor. Şehrin yoğunluğu göz önüne alındığında ideal bir seçim gibi duruyor.

Böyle bir konum tercihinin Kanal İstanbul projesi için kaldıraç sağlayacağı da değerlendirilebilir. Şehircilik anlamında da yeni bir deneyim ortaya çıkabilir.

İşsizlik ve Cari Açık

İşsizlik verisi açıklandı. Ücret artışlarına rağmen işsizlik oranı azalmaya devam ediyor. %10,1 seviyelerine gelmiş durumda. Ancak atıl işgücü ve genç işsizlikteki yüksek seyir devam ediyor. Şunu anlıyorum; fosil ekonomi tam gaz devam ediyor ancak yeni ekonomiye geçişte yavaş kalınıyor. Atıl işsizlikte gerekçeler çok çeşitli olabilir. Fakat genç işsizlikte yeni ekonomi işlerinin üretilmesinin sonuçları değiştireceği muhakkak…

Diğer taraftan cari açık verisi geldi. Net hata noksanla cari açık arasındaki ters yönlü korelasyon 2022’nin karakteri haline gelmeye başladı. İlişki grafikten görülebilir.

Net hata noksanı besleyen ilişkileri daha önce yazmıştım. Bu ilişkinin sene boyunca ve 2023’te de sürmesini bekliyorum.


Yunanistan’a Ambargo

Türkiye barışçıl bir devlettir. Dostlarına hak ettikleri krediyi verir. Türkiye’ye düşmanlık edenlerse ettikleriyle kendi kendilerini endişeye koymaktan başka bir şey yapmaz. Gene de Türkiye hayli sabırlıdır.

Düşmanlık edenlerle meselelerini siyasetten aşağı indirmez. Toplumlarıyla karşı karşıya gelmez. O yüzden hasımlık edenlere ambargo gibi uygulamalara gitmez.

Birçokları teröristleri desteklese de ev sahipliği yapsa da Türkiye’nin sabrına çok şey borçlular.

Belki de Türkiye’yi öfkelendirip ambargo kazanmak istiyorlardır. Böylece TANAP’ın geleceğiyle ilgili bir kararsızlık oluşmasına çalışıyorlardır. Türkiye bu oyuna düşmez.

İkinci Dünya Savaşında Yunanistan önce İtalya sonra Almanya tarafından işgal edilince İngilizlerin geniş bir bölgeyi abluka altına aldığı kaydedilir. 1941-1942 kışı Yunanlar için soğuktan ötesidir. Büyük Kıtlık (Great Famine) olarak adlandırılan bir dönem başlar. Yardım eli ise Türkiye’den uzanır.

Kurtuluş ve Dumlupınar
gemileri defalarca sefer yaparak Yunanlara tonlarca balık, kuru meyve, bakliyat, makarna, un, patates, çorap, ayakkabı, palto ve daha nicelerini götürür. Bu iş için kurumlar ihdas edilir. Tıpkı bugün Afrika’nın menfaatleri için (Avrupalıların fırsata çeviriyor olması kendi ayıpları) tahıl koridorunu açar gibi. Bu gemilerin çalışmaları ve yükleriyle ilgili birçok çalışma merak edenler için yayınlanmış durumda.

Şimdi bu Yunanistan sivil gemilere saldırıyor. Sabırlı olmak lazım… Çapları yetmeyeceğinden yelkenleri iner.

#TOKİ
#Kanal İstanbul
#cari açık
#Yunanistan
2 yıl önce
Sosyal konut ve Kanal İstanbul
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi