|

El işi hat yazıları ile camileri süslüyorlar

Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar Derneği üyeleri, özel yazılmış hat yazıları, ahşapla kesip, altın varakla parlatarak camilere takıyor. Bursa'da 5 cami'ye cihar-i yari güzin takımı ve mihrap ayetleri yazan ekip, Bilecik'teki bir cami içinde devasa yazılar hazırlıyor.

İha
00:00 - 10/11/2011 Perşembe
Güncelleme: 17:32 - 10/11/2011 Perşembe
Yeni Şafak
El işi hat yazıları ile camileri süslüyorlar
El işi hat yazıları ile camileri süslüyorlar

Bursa'daki tarihi camiler, el işi orjinal hat yazıları ile süsleniyor. Şabani Tekkesi'nde faliyet gösteren hat, ahşap kesme ve varak ustaları, şehirde yeni restore edilen tarihi mescit ve camilerin duvar yazılarını gönüllülük esası ile hazırlayıp asıyor.

Kültür Bakanlığı Hat Sanatçısı Mahmut Şahin'in yönetimindeki ekip, öncelikle camiye gidecek hat tarzını belirliyor. Nakkaş Ali Mescidi için sülüs, Kestel Vani Mehmet Efendi Cami için ta'lik, Veledi Enbiya Camisi için nesih yazı tarzını seçen ekip, önce hangi duvara ne hangi ayet-i kerimenin güzel duracağını planlıyor. Daha sonra hattatlar Mahmut Şahin ve Ali Özden'in kamışla kağıda döktüğü yazılar, ahşap yazı kesen naht ustaları Recep Ulu ve Hüseyin Avni Kabaçalı tarafından kesiliyor. Müzehhip ekip veya nahtcılar daha sonra bu kesilen yazıları defter halinde satılan kağıt gibi altın varaklarla kaplayıp, ahşap zemine yapıştırıyorlar. Yeşil Cami'nde kubbe kasnaklarında ve duvarlarda yenilenecek yazıları da çizip tezyinat ekibine kılavuz kalıplar çıkartan sanatçılar, Kayhan ve Arap Mehmet Cami gibi tarihi mekanlardan kaybolan hatları da fotoğraflarından birebir hazırlayıp, eskisini aratmayacak şekilde yerlerine takıyorlar.


YAZILARI BİZZAT GÖTÜRÜP TAKIYORLAR

Bursa camilerini tezyin konusunda sadece sponsorların veya müteahhit firmaların malzeme masraflarını karşılamasını isteyen ekipler, yazıları götürüp takmasını da bizzat kendileri keyifle yerine getiriyorlar. Son olarak Kestel'deki 4 asırlık tarihi camiyi restore ettiren Oytaş İnşaatın talibe ile Vani Mehmet Efendi Cami'nin yazılarını 1 ayda yazıp hazırlayan ekip 8 adet levhada oluşan cari yari güzin takımı ile 3 büyük levhayı 4 saatlik çalışma ile yerlerine astı.

Civardaki vilayetlerden de hayır için müracat edenleri kıramayan ekip son olarak Bilecik merkezde inşa edilen Ertuğrulbey Caminin devasa çar-ı yari güzin takımları da 2 metreye yakın boyda hazırlanıyor. Caminin inşası bittiğinde muhteşem bir görüntü ile yerlerine takılacaklar.


HER AY BİR CAMİ SÜSLENİYOR

Ekip adına konuşan Hattat Mahmut Şahin, Bursa'ya İstanbul'dan haftada bir gün ders vermek için geldiğini, senede ekip olarak 10 civarında caminin tezyinatını yaptıklarını söyledi. Ulucami'deki hat zenginliğinin, Osmanlı'nın önde gelen hattatlarının Bursa'yı ziyarete gelirken, yanlarında bir tane levhasını getirip astığına dikkat çeken Mahmut Şahin, "Biz de Bursa'ya ders vermeye gelirken, eksik olan veya talep gelen caminin yazılarını çalışıp ayda bir camiyi süslemeye gayret ediyoruz. Sponsorlar destek verirlerse, 3-4 bin liralık masrafla bir caminin komple yazıları altın varaklı olarak tamamlanıyor" dedi.

Cami tezyinatı için yardım isteyenler Cumartesi günleri Namazgah Yokuşu'ndaki Şabani Tekkesi'nde ders veren hattat Mahmut Şahin ile görüşebilirler.


12 yıl önce