|

Kayseri, Nalçik'le 'kardeş şehir'i taçlandırdı

Büyükşehir Belediyesi ile Kabartay Balkar Cumhuriyeti'nin Nalçik şehri arasında 16 yıldır devam eden 'kardeş şehir' ilişkisi, imzalanan ekonomik işbirliği protokolüyle taçlandırıldı. Protokole, Özhaseki, Kilci ve Boydak imza koydu.

Cihan
00:00 - 6/10/2009 Salı
Güncelleme: 18:08 - 6/10/2009 Salı
Yeni Şafak
Kayseri, Nalçik'le 'kardeş şehir'i taçlandırdı
Kayseri, Nalçik'le 'kardeş şehir'i taçlandırdı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Kabartay Balkar Cumhuriyeti'nin Nalçik şehri arasında 16 yıldır devam eden 'kardeş şehir' ilişkisi, imzalanan ekonomik işbirliği protokolüyle taçlandırıldı.

Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamında gerçekleşen imza töreninde, hazırlanan protokole Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin yanı sıra Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak imza koydu. Mehmet Özhaseki, yaptığı açıklamada 16 yıl önce iyi niyet ve dostluk temennisiyle başlayan ilişkinin bugün ekonomik işbirliği anlaşmasıyla önemli bir aşamaya geldiğini belirterek, "Coğrafi olarak tarihin komşu yaptığı ülkeleriz. Kafkasya ve Anadolu Coğrafyası, birbirinden ayrılmaz iki parçadır. Kayseri de tarihin bir cilvesi olarak bir dönem Kafkasya'dan göçe zorlanan Çerkezlerin yoğun olarak yaşadığı bir il. Bundan tam 16 yıl önce Nalçik ile Kayseri'nin kardeş şehir ilişkisi olması yönünde bir adım adılmış ve karşılıklı ziyaretler gerçekleşmiş. Son yıllarda bu ilişki en üst düzeyde devam ediyor. Hem ziyaretler ve kültürel etkileşim hızlandı hem de bugün burada ekonomik işbirliğinin gelişimine yön verecek bir protokole imza atılıyor." diye konuştu.


HER TÜRLÜ DESTEK SAĞLANACAK

Türkiye'de birçok firmanın Çin'de ürettiği ürünleri kendi markasıyla sattığını ifade eden Özhaseki, "Kafkas coğrafyası da bu anlamda aynı konuma gelebilir. Çünkü burası hem hammadde yönünden zengin hem de doğalgaz, enerji ve işgücü yönünden oldukça avantajlı durumda. Kabartay Balkar Cumhurbaşkanı Kanokov'un da arsa tahsisi ve prosedür yönünden kolaylık sağlama sözü var. Kayserili yatırımcılar için iyi bir kapı olacağı kanaatindeyim." dedi.

Nalçik Vali Yardımcısı Hızır Tubaev de Kayseri'de olmaktan ve Pasumu Festivali'ne katılmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, "Başkan Mehmet Özhaseki ile birlikte Kayseri Nalçik arasındaki kardeşlik ilişkisi en üst düzeyde devam ediyor. 16 yıl önce başlayan ancak son yıllarda önemli aşamalar kaydeden bu ilişki ekonomik ve ticari yönden de gelişiyor. Geçen yıllarda Kayserili yatırımcılar bizim topraklarda yatırım yapmaya başladılar. Şu anda bir tekstil fabrikası açıldı ve yaklaşık 500 kişi çalışıyor. Mobilya fabrikası da açılmak üzere. Bu imzalanan protokolle ekonomik ve ticari işbirliğinin çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından karşılıklı olarak imzalar atıldı. Ardından Büyükşehir Belediyesi hizmet binası yanındaki 'Kardeş Şehir Hatıra Fidanlığı' ile Nalçik Bulvarı'na Nalçik'ten getirilen toplam 3 adet ladin ağacı dikildi.


15 yıl önce