|

2018 Bakanlar Kurulu listesi: İşte yeni kabinede yer alan isimler

Türkiye bugün yeni bir döneme giriyor. Meclis’te yemin ederek göreve başlayan Başkan Erdoğan, bugün yeni kabineyi açıklayacak. Kabinede yer alan isimler ve 2018 Bakanlar Kurulu listesi ise şimdiden en çok merak edilenler arasına girmeye başladı. 16 bakanlığın bulunacağı kabinede yer alan isimleri anlık olarak yenisafak.com’dan öğrenebilirsiniz.

Yeni Şafak
23:02 - 9/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 23:24 - 9/07/2018 Pazartesi
Diğer
Bakanlar Kurulu listesi belli oluyor.
Bakanlar Kurulu listesi belli oluyor.

2018 Bakanlar Kurulu’nda sürpriz isimler olabilir. Başkan Erdoğan yaptığı açıklamada kabinede farklı isimlerin yer alacağını duyurmuştu. Bugün ise yeni sisteme geçiş ile birlikte kabinede yer alan isimlerin kimler olacağı büyük bir merak konusu olmuştu. Peki 2018 Bakanlar Kurulu listesinde yer alan isimler kim? İşte tam liste.

Bakanlar Kurulu listesi açıklandı mı?

Yeni sisteme geçiş ile birlikte merak edilen Bakanlar Kurulu listesi açıklandı.

İŞTE YENİ BAKANLAR KURULU

Başkan Yardımcısı: Fuat Oktay

Adalet Bakanı: Abdülhamit Gül

Milli Savunma Bakanlı: Hulusi Akar

İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu

Dışişleri Bakanlı: Mevlüt Çavuşoğlu

Milli Eğitim Bakanlı: Ziya Selçuk

Sağlık Bakanlı: Fahrettin Koca

Ticaret Bakanı: Ruhsar Pekcan

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Murat Kurum

Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Ersoy

Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı: Zehra Zümrüt Selçuk

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı: Mehmet Cahit Turan

Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Muharrem

KasapoğluSanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez

Tarım ve Orman Bakanı: Bekir Pakdemirli

Hazine ve Maliye Bakanlığı: Berat Albayrak


Yeni sistemde kabinede yer alacak 16 bakanlık şöyle:

Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı.

Yeni dönemin şifreleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin ederek göreve başlamasıyla yürürlüğe girecek yeni sistem, Türkiye için tarihi bir değişim getiriyor. Yeni sistemin Türkiye’ye getirdiği yenilikler ve katacağı faydalar özetle şöyle:

* Yeni sistemle Türkiye’yi cezai sorumluluğu olan cumhurbaşkanı yönetecek. Her türlü işlem ve eylemden sorumlu olacak olan cumhurbaşkanı, eylemlerinden dolayı yargı yolu da açık olacak.

* Yeni sistem devlet yönetiminde çift başlılığı da sona erdirecek. Cumhurbaşkanı hem hükümetin, hem de devletin başı olacak.

* Meclis’in yasama ve denetim mekanizmaları güçlenecek.

* Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde cumhurbaşkanı, daha önce olduğu gibi yine doğrudan halk oylarıyla belirlendi. Beş yıllığına seçilen cumhurbaşkanı, en fazla iki dönem cumhurbaşkanlığı yapabilecek.

* Yeni sistem kapsamında, mevcut bakanlıkların sayılarında azaltılmaya gidildi. Yeni dönemde bakanlıkların sayısı 16 olacak.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Yapısında, cumhurbaşkanlığına bağlı ofis ve kurullar da hizmet verecek.

* Cumhurbaşkanı, Genel Bütçe Kanunu dışında yasa hazırlayamayacak. Cumhurbaşkanı’nın hazırlayacağı Bütçe Kanunu, TBMM’nin onayına sunulacak. TBMM’de hükümet sıraları olmayacak, yasa görüşmelerinde bakanlar yer almayacak.

* Cumhurbaşkanı ve Meclis, karşılıklı olarak seçimlerin yenilenmesi kararı verebilecek. Verilen kararla birlikte hem Cumhurbaşkanlığı, hem de parlamento seçimleri birlikte yenilenecek.

* Yeni sistem Cumhurbaşkanına yargı yolunu da açıyor. Cumhurbaşkanı her türlü eylem ve işlemlerine karşı cezai sorumlulukla karşı karşıya kalacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu yemin metni:

Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.

"Devletimizi yüceltmeye devam edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Anıtkabir'i ziyaret etti. Erdoğan Anıtkabir Özel Defteri'ne şu mesajı yazdı:

"Türkiye, 24 Haziran 2018 tarihinde iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Yeni yönetim sistemimize göre seçilen ilk cumhurbaşkanlığı görevine şahsımı layık gören milletimiz TBMM'nin 27. dönem milletvekillerini de belirledi. Cumhuriyetimiz ve demokrasimizin bu önemli noktasında cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin birinci cumhurbaşkanı olarak ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Cumhuriyeti 100. kuruluş yıl dönümünde hedefiyle buluşturmakta kararlıyız."


#Bakanlar Kurulu
#Bakanlar Kurulu listesi
#Yeni kabine
6 yıl önce