|

Asgari ücrete zam pazarlığı başladı: Yeni asgari ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca çalışan asgari ücret ara zammını merakla bekliyor. Yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere ilk toplantısını gereçekleştirdi. Peki asgari ücret ne kadar olur? Yeni asgari ücret zam oranı belli oldu mu? İşte tahmin edilen yeni net ve brüt asgari ücret oranları.

09:41 - 13/06/2023 الثلاثاء
Güncelleme: 15:43 - 13/06/2023 الثلاثاء
Yeni Şafak
Asgari ücret ne kadar olacak?
Asgari ücret ne kadar olacak?

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren asgari ücrete Temmuz ek zammı için ilk toplantı bugün yapılacak. Pazarlıklar ne zaman bitecek? Zamlı asgari ücret ne zaman açıklanacak? Yeni asgari ücret kaç lira olacak?. İşte ayrıntılar.

Asgari ücret toplantısı bugün saat kaçta?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katıldı. Toplantıda, TÜRK-İŞ heyetine Pevrul Kavlak, TİSK heyetine ise Akansel Koç başkanlık etti. Basına kapalı yapılması beklenen toplantıda, taraflar görüşlerini dile getirildi ve güncel ekonomik verileri görüşüldü.

Asgari ücret zammında rakam belli mi?

Asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere düzenlenen ilk toplantı sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıya, TÜRK-İŞ heyeti ve TİSK heyeti katıldı. Toplantının ardından TÜRK-İŞ Heyet Başkanı Veli Solak, "Masada herhangi bir rakam yok. Hayat koşullarına, enflasyona, zamlara uygun bir rakam ortaya çıkartılmalıdır" dedi.

Türk-İş Başkanı masaya oturmadan resti çekti

Asgari ücret pazarlığına saatler kala işçi temsilcisi Türk-İş'ten dikkat çeken bir açıklama geldi. Asgari ücret rakamına ilişkin henüz hükümet kanadının teklifini görmediklerini belirten Türk-İş'in Başkanı Ergün Atalay, "Önümüzü bir görelim. Geçen sene biliyorsunuz teklifi makul bulmayınca toplantıya gitmedik. İşimize gelmeyen bir rakam olursa yine gitmeyiz" dedi.

Türk-İş'e bağlı iş kollarında asgari ücretli olmadığını hatırlatan Atalay, "Daha önce dedik ki görüşmelere asgari ücretli biri katılsın. Yasal olarak muhatabımız sensin diyorlar. Henüz ortada bir rakam da yok. Ben şu aşamada hiç konuşmuyorum ama dönüp dolaşıp ihale bana kalıyor. Böyle bir sistem yok. Yarın gidip görelim bakalım ne diyecekler. Onlardan ne gelecek? İlk toplantıda masaya ne getirecekler; görelim. Ona göre tavrımızı belirleriz" ifadelerini kullandı. Ücreti belirleme sürecinin yasal zorunluluk olduğunu hatırlatan Atalay, işverene de bu noktada bir çağrıda bulundu. Atalay, "Çalışana asgari ücretin üzerinde ücret ver. Elini tutan mı var?" dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında asgari ücret zammı ilişkin dikkat çeken ifadeler kulandı. Bahçeli: “Asgari ücretle geçinen kardeşlerimizin, emeklilerimizin, memurlarımızın döviz kurundaki dalgalanmalardan korunarak insanca yaşayacakları ücret ve maaş seviyelerine çıkarılmalarını destekliyor, üzerimize ne düşüyorsa yapacağımızın sözünü veriyorum." dedi.

Yeni asgari ücret nasıl hesaplanıyor?

- Yeni asgari ücret için 500 dolarlık (1 dolar=23,30 TL) yani 11.650 TL alım gücü işçi tarafının masaya getireceği önemli bir eşik olarak dikkat çekiyor.

- Asgari ücret için 6 aylık enflasyon rakamları ve refah payı önemli bir kıstas olacak. 5 aylık enflasyon rakamları yüzde 15,26 oldu. 6 aylık enflasyon rakamlarının da yüzde 18-20 bandında olması bekleniyor. Buna refah payı da eklenmesi bekleniyor.

Bakanlığın 3 aydır gerçekleştirdiği saha çalışmaları neticesinde ortaya çıkan anket çalışmaları masada olacak.

Yeni asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret için refah payı dahil masada 3 formül bulunuyor.

  1. Birinci formül: Yüzde 25 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 10 bin 634 TL, brüt asgari ücret 12 bin 510 TL, işveren maliyeti ise bu durumda 14 bin 699 TL olacak.
  2. İkinci formül: Yüzde 30 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 58 TL, brüt asgari ücret 13 bin 10 TL, işveren maliyeti ise bu durumda 15 bin 287 TL olacak.
  3. Üçüncü formül: Yüzde 40 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 910 TL, brüt asgari ücret 14 bin 11 TL, işveren maliyeti ise bu durumda 16 bin 463 TL olacak.

Zamlı asgari ücret ne zaman açıklanacak?

Yeni asgari ücret zammın Kurban Bayramı öncesi netleşmesi bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarını tamamlaması sonrası uzlaşılan rakam Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak. Yeni rakamın Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Şuan asgari ücret net ne kadar?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

#asgari ücret
#ara zam
#asgari ücret zammı
1 عام قبل