|

Afrika medyasından Türkiye’ye övgü: Yeni bir ivme yakalandı

Afrika’da Avrupa karşıtlığı artarken bunun tam aksine Türkiye’ye övgüler diziliyor. Bu seferki adres Tanzanya. Ülkede yayın yapan bir haber sitesi, Türk girişimcilerin her yerde olduğunu belirterek, Türk markalarının kaliteli ve uygun olduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temaslarıyla Türkiye-Afrika ilişkilerine “yeni bir ivme” yakalandığı belirtildi.

14:54 - 21/02/2022 Pazartesi
Güncelleme: 15:21 - 21/02/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tanzanya ziyareti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tanzanya ziyareti.
Saffet Özdemir

Afrika ülkesi Tanzanya’da yayın yapan The Chanzo Initiative'de bir Türkiye analizi yayımlandı. Analist Tony Alfred tarafından kaleme alınan ve “Türkiye Tanzanya’da etkisini nasıl inşa ediyor?” başlığıyla yayımlanan yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Türk girişimciler her yerde”

“Darüsselam sokaklarında ev eşyası satan ve kendilerini Türkiye'den tüccarlar olarak tanımlayan insanlarla karşılaşmak yaygın bir durum. Darüsselam'ın orta gelirli çoğunluğu için Türk kumaşı, kravat ve ayakkabı her şey anlamına geliyor. Ofislerde bile jeneratör satan Türk iş adamlarına rastlanılıyor. Her yerde Türk girişimci bulunuyor. Tanzanyalılar arasında 'Türkiye' markası, oldukça uygun fiyata satılıyor.

“İlişkiler yeni ivme kazanıyor”

Afrika pazarını keşfetme çabası 2005 yılında başladı ancak Afrika arasında bir ortaklığın resmileştirilmesi, 19 Ağustos 2008'de İstanbul'da düzenlenen ilk Afrika-Türkiye İşbirliği Zirvesi'nde gerçekleşti. İkinci Afrika-Türkiye Zirvesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelmesi Türkiye-Afrika ilişkilerine yeni bir ivme kazandırdı. Ardından Erdoğan 2017 yılında Tanzanya'yı ziyaret ettiğinde Tanzanya'da 2.950 kişiye istihdam sağlandı. Son altı yılda Türkiye, Tanzanya'nın ürünlerinin çoğunu ithal ettiği ilk 11 ülkedeki yerini korumaya devam ediyor. Pazarlardaki Türk malları Türkiye'nin Afrika'ya yönelik politika atılımı sayesinde gerçekleşiyor.

“Eğitim ve kültür faaliyetleri destekleniyor”

“Türkiye yıllardır Tanzanya eğitim sektörüne yaptığı katkılarla biliniyor. Özel okulların yanı sıra, Tanzanya'dan her yıl Orta Doğu’da eğitim almak için seçilen yaklaşık 40-48 öğrenci burslarla destekleniyor. Ayrıca son yıllarda Tanzanya'nın dijital yayıncılarından Azam TV, ilk Türk televizyon programını tanıttı. Türk sinemasının ülkede bıraktığı izlenim çok fazla. Bu Türkiye'nin Tanzanya Büyükelçisi Dr. Mehmet Güllüoğlu'nun bazı Tanzanya film etkinliklerine davet edildiğini görmenin neden şaşırtıcı olmadığını açıklıyor.


#Afrika
#Tanzanya
#Darüsselam
#RecepTayyipErdoğan
2 yıl önce