|

Avusturya'nın göçmen endişesi: Türkiye sınırında tel örgüler inşa edilmeli

Göçü yeniden gündeme getiren Avusturya Başbakanı Nehammer, Bulgaristan-Türkiye sınırında önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi. Nehammer, "Tel örgüler güçlendirilmeli. İki milyar euro gerekiyor" dedi.

15:36 - 15/12/2022 Perşembe
Güncelleme: 15:45 - 15/12/2022 Perşembe
AA
Arşiv
Arşiv

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi öncesi konuştu. Başbakan Nehammer'in gündeminde göç meselesi vardı. Düzensiz göçmenlerin AB için güvenlik sorunu haline geldiğini savunan Nehammer, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki sınıra işaret etti.

"Türkiye sınırı korunmalı"

Nehammer, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’ın AB’nin dış sınırlarının korunması açısından çok yönlü desteklenmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi: "AB’nin dış sınırlarının korunması güçlendirilmeli. Özellikle Bulgaristan’ın Türkiye sınırında ekonomik desteğe ihtiyaç var, burada dış sınırlar yoğun bir şekilde korunmalı.

"Bulgaristan'ın tel örgüye ihtiyacı var"

'Tel örgü tabusunu' kırmamız gerekiyor. Bulgaristan tel örgüye ihtiyaç duyuyor. Bu tel örgüyü AB finansal olarak desteklemeli."

Nehammer, bugünün kendileri için çok önemli olduğunu, göç konusunu zirvenin gündemine taşıyabildiklerini belirterek, düzensiz göçmen sayılarındaki artış nedeniyle ülkesinin ciddi zorluklar yaşadığını aktardı. Bu yılın başı itibarıyla 100 bine yakın düzensiz göçmenin ülkeye giriş yaptığını bunların yüzde 75’inin ilk defa Avusturya’da kayıt altına alındığını kaydeden Nehammer, söz konusu göçmenlerin ülkesine gelene kadar AB üyesi farklı ülkelerden geçtiğini ancak hiçbir ülkede kayıt işlemi yapılmadığını, bunun bir güvenlik sorunu olduğunu ileri sürdü.

"Türkiye sınırındaki tel örgüler güçlendirilmeli"

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın AB için güvenlik sorunu olarak tanımladığı düzensiz göçmen hususuyla kıyaslanmaması gerektiğini savunan Nehammer, Bulgaristan’la temas halinde olduğunu kaydederek, bu ülkenin sınırlarını korumada AB’nin desteğine ihtiyaç duyduğunu, Türkiye sınırında yapılan tel örgünün güçlendirilmesini talep ettiğini ileri sürdü. Nehammer, yoğunluk yaşanan sınırlarda güvenliğin sağlanması için fiziki bariyerlerin her zaman ihtiyaç duyulan bir yöntem olduğunu kaydederek, "Bulgaristan bir tane (tel örgü) yaptı, ancak bu başlangıç aşamasında, bunun güçlendirilmesi gerekiyor. Bulgarlar bunun (tel örgünün güçlendirilmesi) için bir hesap ortaya çıkardılar ve yaklaşık 2 milyar euroya ihtiyaç duyuyorlar." diye konuştu.

Avusturya'nın değişmeyen göçmen gündemi

Avusturya’da yeniden canlandırılan düzensiz göçmen konusuna ilişkin AB Bakanı Karoline Edtstadler de açıklamalarda bulundu. Edtstadler, AB dış sınırlarının korunması için fiziki bariyere ihtiyaç duyulduğunu ileri sürerek, tel örgü ya da duvarla sınırların korunması gerektiğini ancak böyle bir önerinin Brüksel’de kabul görmeyeceğini söyledi.

#avusturya
#türkiye
1 yıl önce