|

Bütün eyaletlere yayıldı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, yeni tip koronavirüsün bütün eyaletlere yayıldığını açıkladı. Ruhani, ABD’yi virüsle mücadelede ihtiyaç duyulan malzemelere yaptırım uygulamakla suçladı. Ülkede virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 92’ye çıkarken Ruhani’nin yardımcısının da karantinaya alındığı bildirildi.

Haber Merkezi
04:00 - 5/03/2020 Perşembe
Güncelleme: 03:27 - 5/03/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
BAKANLAR KURULUNDA KONUŞTU

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neredeyse bütün ülkeye yayıldığını söyledi. Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Ruhani, “Koronavirüs neredeyse bütün eyaletlerimize yayıldı. Bir anlamda bu, dünyadaki birçok ülkenin enfekte olduğu küresel bir hastalıktır. Tedbir ve iş birliğiyle bu sorunu en kısa zamanda aşmamız gerekmektedir” dedi.

STOKÇULAR ENDİŞEYİ ARTIRIYOR

Ruhani, “Uzman sağlık kadrolarımızın desteği ve halkımızın irade ve iş birliğiyle en kısa sürede en az kayıpla bu krizi aşacağımıza söz veriyorum” ifadesini kullandı. Kovid-19’la mücadele için ihtiyaç duyulan gıda ve sağlık malzemelerine ABD’ninn yaptırım uygulandığını söyleyen Ruhani, ülkede bazı kişilerin kar için ihtiyaç duyulan sağlık malzemelerini stoklayarak halkın endişesini artırdığını söyledi.

ABD’YE YAPTIRIM ÇAĞRISI

İran Cumhurbaşkanı, virüs ülkeye girdiğinden beri Sağlık Bakanlığının tüm verileri vatandaşlarla paylaştığını savunarak, salgınla mücadelede yardımcı olan tüm ülkelere teşekkür etti. ABD’ye “en azından ilaç yaptırımlarını kaldırın” çağrısında bulunan Ruhani, halka da kalabalıklardan uzak durmalarını, bilim insanları ve sanatçılardan da sosyal medya üzerinden halkın ruh halini değiştirecek faaliyetlerde bulunmasını istedi.


Avrupa’da maske önlemi


Avrupa’da hükümetler, maske önlemlerini artırıyor. Fransa, ülkedeki çok sayıda maske stokuna el koydu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, maskelerin sağlık personeli ile virüs bulaşanlara dağıtılacağını duyurdu. Almanya ise maske ve eldiven gibi tıbbi teçhizatın ihraç edilmesini yasakladı. Öte yandan virüs, Avrupa’nın diğer ülkelerine yayılıyor. Polonya ve Macaristan’da ilk Kovid-19 vakaları dün tespit edildi.

ROMA HAYALET ŞEHRE DÖNÜŞTÜ

İtalya turizminin simge şehirleri Roma ve Venedik, virüs salgını nedeniyle hayalet şehre döndü. Ülkenin turistik simgelerinden biri olan Kolezyum’a gelen az sayıdaki turistin yüzlerine maske taktıkları görüldü. Salgın nedeniyle ilk ve orta dereceli okullar ile üniversiteler de bu ay ortasına kadar kapatıldı. Bu arada ülkede ölü sayısı önceki güne göre 28 kişi daha artarak 107’ye çıktı.

YARDIMCISI KARANTİNADA

İran’da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 92’ye, vaka sayısı ise 2 bin 922’ye yükseldi. 522 kişinin ise iyileşerek taburcu edildiği kaydedildi. Kovid-19 teşhisi koyulanlar arasında Ruhani’nin Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani’nin de olduğu bildirildi. Cihangiri’nin evinde ailesiyle birlikte karantinaya alındığı, Rahmani’nin ise hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

Koca: 9 ülke yardım istedi


  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İran’ın da aralarında bulunduğu 9 ülkenin, Türkiye’nin Kovid-19 ile mücadele konusundaki çalışmalarına ilişkin yardım talebinde bulunduğunu açıkladı. Koca, umreden veya sınırı ve havayolu kapatılan 5 ülkeden Türkiye’ye gelenlerden “14 gün kuralı” gereği bu süre boyunca evlerinde bulunmalarını istedi. Söz konusu kişilerin diğer kişilerle temas etmemelerini tavsiye eden Koca, virüsün bulaşmasının, ancak temasın önlenmesiyle mümkün olabileceğine işaret etti. Öte yandan, Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde, umre dönüşü öksürük şikayeti artan hasta Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gözlem altına alındı.

#İran
#Koronavirüs
#İtalya
#Türkiye
4 yıl önce