|

El Salvador bir ilke imza attı: Volkandan Bitcoin üretti

20 aktif yanardağı bulunan ve “volkanlar ülkesi” olarak bilinen El Salvador, Bitcoin (BTC) madenciliğini buradan elde ettiği jeotermal enerjiyle yapmaya başladı. BTC’yi yasal ödeme aracı olarak kullanan ülkenin enerjisinin yüzde 20’si aktif yanardağlardan sağlanıyor.

Haber Merkezi
02:53 - 4/10/2021 Pazartesi
Güncelleme: 02:57 - 4/10/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, ülkenin Bitcoin madenciliğini yanardağlardan gelen jeotermal enerjiyle yapmaya başladığını açıkladı. Eski iş insanı Bukele, yaklaşık 269 dolar değerindeki BTC’yi jeotermal enerjiyle elde etmeyi başardıklarını duyurdu. Bu açıklama, BTC’nin ülkede yasal ödeme aracı olarak kabul edilmesinden birkaç hafta sonra geldi. 20 aktif yanardağı bulunan El Salvador, enerjisinin yüzde 20’sini buradan sağlıyor.

PROTESTO EDİLMİŞTİ

Dünyanın en popüler kripto para birimini yasal olarak kullanıma alan ülke, bu kararından bir gün önce 20,9 milyon dolar (185,19 milyon TL) değerinde 400 BTC satın almıştı. Ertesi gün ise Bitcoin’in değeri 52 bin dolardan 43 bin dolara, yaklaşık bir ay içindeki asgari seviyesine düşmüştü. Cumhurbaşkanı Bukele, haziran ayında ilk kez BTC’ye ilişkin planlarını duyurduğunda da bu karar başkent San Salvador’da protesto edilmişti.


DOĞAYA ZARAR VERİYOR

Dünya Bankası ise El Salvador’un bu girişimi üzerine, Bitcoin madenciliğinin çevresel etkisi ve şeffaflığına yönelik tartışmaları başlatmıştı. BTC ya da diğer kripto paralarla yapılan satın alımlar yüksek miktarda elektrik gerektiriyor. Ayrıca BTC madenciliği, yüksek enerji gerektirmesinin yanında, tek bir işlemin yaklaşık 270 gram elektronik atık üretmesiyle de çevreye zarar veriyor. Kripto para madenciliğinin yılda 33 bin 800 ton atığa yol açtığı belirtiliyor.



#El Salvador
#Bitcoin
#BTC
3 yıl önce