|

El ve ayak parmakları olmadan yaşamanı sürdürdü

İngiltere'de yaşayan 94 yaşındaki bir kadın 'ıstakoz kıskacı' olarak bilinen hastalıkla yıllar boyunca yaşadı. Oğlunu hiç yardım almadan büyüten ve el-ayak parmakları olmadan yaşayan kadın doktorları bile şaşırttı. Yaşlı kadın ailesi için örgü bile örüyor.

Yeni Şafak
11:45 - 13/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 12:31 - 13/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İngiltere’de 94 yaşındaki bir büyükanne, ‘ıstakoz kıskacı’ olarak da adlandırılan kemik hastalığıyla hayatı boyunca mücadele etti.
İngiltere’de 94 yaşındaki bir büyükanne, ‘ıstakoz kıskacı’ olarak da adlandırılan kemik hastalığıyla hayatı boyunca mücadele etti.

İsmi belirtilmeyen yaşlı kadının, bölünmüş el – ayak denilen bir hastalığı var. Hayatı boyunca bu hastalıkla yaşayan kadın 1 çocuk büyüttü ve hobi edindi. Başparmağı olmasa da üç parmağını etkili bir şekilde kullandı.

‘Istakoz kıskacı’ hastalığıyla dünyaya gelen yaşlı kadın doktorları bile şaşırttı.

Haftalık olarak yayınlanan tıp dergisi BMJ'nin yayımladığı makaleye göre, kadının iki elinde de baş parmağı yok ve ikişer parmağı var.



Istakozun pençesine benzeyen uzuvlarıyla hiç yardım almadan hayatını geçirdi. Ailesi için örgü bile ördü.

İngiltere’nin Sussex vilayetinin doğusunda yaşayan kadın, idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye gitti. Doktor kadının el ve ayaklarındaki şekil bozukluğunu fark edip muayene etmek istedi.

Bunun üzerine kadın, kardeşlerinin, bir oğlunun ve üç torunun bu durumdan etkilenmediğini söyledi. Şekil bozukluğu olsa da son derece sağlıklı olan kadın hiç yardım almadan oğlunu büyütebildi ve ailesi için örgü örebildi.


  • 'Istakoz Kıskacı' hastalığı nedir?
  • ‘Ectrodactyly‘ ya da ‘clawhand’ tanısıyla bilinen (parmak kaslarındaki atrofi sonunda elin pençe haline gelmesi durumu) 18 bin kişiden birinde görülen ender hastalık, henüz anne rahmindeyken yaşanan bir genetik bozukluktan kaynaklanmakta.

Sağlıklı bir şekilde kullanabildiği bozulmamış parmakları ise örgü örmesini sağlıyor. Ayaklarındaki orta parmakları olmayan yaşlı kadının hastalığı için ‘ıstakoz kıskacı’ benzetmesi yapılıyor.


#susex
#ıstakoz pençesi
#sakat
6 yıl önce