Merz’in kimyası bozuldu
04:00, 23/09/2026, Çarşamba
Yeni Şafak

Almanya Başbakanı Friedrich Merz
Berlin’deki seçimlerde hezimet yaşayan Almanya Başbakanı ve CDU Genel Başkanı Merz, “Beni en çok endişelendiren şey Berlin’de antisemitizm” dedi. Merz ayrıca Berlin’in Yahudiler için artık güvensiz olduğunu ileri sürerek “Yahudilerin güvende olması için elinden gelen her çabayı sergileyeceğim” ifadelerini kullandı.
Hafta sonu iki kirtik eyalette yapılan seçimlerde hezimet yaşayan Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, Berlin'de seçimi kaybettiği rakibini antisemitizmle suçlayarak hedef aldı. Merz, Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde yüzde 5 barajını aşamamanın partisi için dramatik bir ilk olduğunu söyledi. Mecklenburg-Vorpommern ve Berlin’deki seçimlerin marjinal partilerin yükselişini gösterdiğine işaret eden Merz, Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ve Sol Parti’yi "yıkıcı güçler" olarak nitelendirdi. Avrupa Birliği’ndeki (AB) mevkidaşlarından ve yatırımcılardan haftalardır kendisine “Almanya’da aslında neler oluyor?” diye sorular geldiğini aktaran Merz, "Beni en çok endişelendiren şey, sadece Berlin’de değil ama özellikle Berlin’de son birkaç aydır giderek artan, radikal ve açıkça dile getirilen bir antisemitizmin yaşanması ve bunun Berlin’de adeta alkışlarla karşılanmasıdır. Ve toplumun bazı kesimlerinin buna itiraz etmemesi beni gerçekten derinden rahatsız ediyor" diye konuştu. Almanya'da özellikle Berlin'de Yahudiler için yaşamın artık güvenliği olmadığı öne süren Merz, Yahudilerin güvende olması için elinden gelen her çabayı sergileyeceğini" belirterek isim vermeden Die Linke (Sol Parti) ve adayı Elif Eralp'i hedefe koydu.
YAHUDI LOBISINDEN DESTEK
Merz'in açıklamaları, Almanya'da Yahudi lobisinin ve İsrail'in doğrudan Die Linke'yi ve Eralp'i hedef alan saldırılarına paralel geldi. Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, seçimden bir gün sonra Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşillere Sol Parti ile hükümet kurmamaları çağrısında bulundu. Schuster'in gerekçesi, partinin seçim kampanyası sırasında antisemitik sloganlar atılması ve parti içerisinde Yahudi düşmanlığıyla yeterince kararlı mücadele edilmediği yönündeki iddiasıydı. İsrail'in Berlin Büyükelçisi Ron Prosor da Sol Partinin seçim başarısının Yahudi toplumu açısından ciddi endişe yaratması gerektiğini savundu. Prosor, Berlin'deki Yahudi yaşamı için "doğrudan varoluşsal tehlike" ifadeleriyle neredeyse Merz ile benzer bir dil kullandı. SPD ve Yeşiller de Sol Partinin antisemitizm konusundaki tutumunu koalisyon görüşmelerinin şartlarından biri haline getirdi. Sol Parti ise antisemitizm suçlamasının siyasi rakipleri susturmak veya damgalamak amacıyla kullanılmasına karşı çıktığını belirtiyor. Sol Parti Eş Genel Başkanı Ines Schwerdtner, Yahudi karşıtlığı ile İsrail hükümetine yönelik eleştirinin birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi. Schwerdtner, CDU'nun Sol Parti'ye yönelik antisemitizm suçlamalarını siyasi amaçlarla kullandığını ifade ederek, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı ve CDU'nun izlediği politikanın sonuçlarını sorgulaması gerektiğini belirtti. Sol Partinin Berlin eyalet başbakan adayı Elif Eralp, Yahudi karşıtı olduğu yönündeki suçlamaları reddederek İsrail hükümetine yönelik eleştirilerin araçsallaş-tırılmaması gerektiğini söyledi.
HALK ‘GİTSİN’ DİYOR
Öte yandan RTL/ntv televizyonu için kamuoyu araştırma şirketi Forsa tarafından yapılan güncel "Trendbarometer" anketine göre, katılımcıların yüzde 55'i Merz'in görevinden ayrılmasını isterken, yüzde 40'ı görevine devam etmesinden yana görüş bildirdi.

Dünya
Berlin'de Gazze etkisi

Dünya
Almanya'da bir ilk: Elif Eralp ilk Türk kökenli eyalet başbakanı olmaya hazırlanıyor

Dünya
Berlin’de Türk aday kazandı

