|

Endonezya halkına yeni tsunami uyarısı

Endonezya’da yetkililer, Sunda Boğazı’nda meydana gelen tsunamide ölenlerin sayısının 281’e ulaştığını açıklayarak, halkı yeni bir tsunami tehlikesi konusunda uyardı.

Yeni Şafak
09:27 - 24/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 09:43 - 24/12/2018 Pazartesi
Endonezya’daki tsunaminin sebebi Anak Krakatau yanardağında meydana gelen patlama oldu.
Endonezya’daki tsunaminin sebebi Anak Krakatau yanardağında meydana gelen patlama oldu.

Endonezya'da, Sunda Boğazı'nda meydana gelen tsunamide ölenlerin sayısının 281'e çıktığı bildirildi.

Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, Sumatra ve Cava Adası arasında yer alan Sunda Boğazı'nda meydana gelen tsunamide yaşamını yitirenlerin sayısının 281'e yükseldiğini, yaralı sayısının ise 1016 olduğunu açıkladı.

Tsunami nedeniyle 57 kişinin kayıp olduğunu bildiren Nugroho, Anak Krakatau (Krakatau'nun Çocuğu) Yanardağı'nda devam eden volkanik hareketlilikten dolayı, yeni bir tsunami tehlikesine karşı, sahil şeridinden uzak durulması konusunda uyarıda bulundu.


Tsunami uyarı sistemi çalışmıyor

Ülke genelinde bazı bölgelerdeki tsunami uyarı sistemlerinin çalındığını ya da hasar verildiğini belirten Nugroho, 2012'den bu yana genel olarak tsunami uyarı sisteminde sorun olduğunu vurgulayarak, uyarı sistemlerinin yenilenmesi gerektiğini aktardı.

Öte yandan sosyal medyada üzerinden yapılan paylaşımlarda halk, erken tsunami uyarı sisteminin çalışmamasından dolayı can kayıplarının yaşandığını ve ölümlerden hükümet yetkililerinin sorumlu olduğunu belirtti.

Arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgede, şu ana kadar 3 binden fazla kişinin yer değiştirdiği bildirildi.


Tsunaminin nedeni yanardağdaki volkanik hareketlilik

Yetkililer, bölgede bulunan Anak Krakatau Yanardağı'ndaki volkanik hareketliliğin tsunamiye neden olduğunu açıklamıştı.

Yanardağdaki faaliyetlerin artması üzerine eylül ayında, bölgede en yüksek ikinci seviyede alarm verilmişti.

Sulawesi Adası'ndaki Palu Körfezi'nde 28 Eylül'de meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 2 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, 1500'e yakın kişinin kayıp olduğu belirtilmişti.

  • "Pasifik Ateş Çemberi" olarak adlandırılan, deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya'da, 26 Aralık 2004'te, 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami sonucunda bölgedeki diğer ülkeleri de kapsayan geniş bir alanda 230 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Tsunami nedir?

Tsunamiler deniz tabanında oluşan ani hareketliliklerden ortaya çıkan seri dalgalara denir. Bir tsunaminin meydana gelmesinde çeşitli nedenler olabilir: deprem, volkan patlaması, deniz altı heyelanları veya asteroitlerin denize düşmesi gibi.

Tsunaminin en sık nedeni deprem

Ama tsunamiler en sık deprem sonucunda görülüyor. Derinliği en fazla 50 metre olan sularda, Richter ölçeğine göre 6,5 büyüklüğündeki bir deprem tsunami oluşması için yeterliyken, depremin büyüklüğü 8’i bulduğunda, dalgalar çok büyük bir tehdit haline gelebiliyor.

Okyanus dibindeki karaların hareket etmesi, üstündeki su seviyesinin düşmesine ve yüzeydeki dengesizliğin birbiri ardına dalgalar halinde yayılmasıyla sonuçlanıyor.


Hızı saatte yüzlerce kilometreyi ve yüksekliği 30 metreyi bulabilen dalgalar, karaya 10 ila 40 dakika aralıklarla vurarak önlerine çıkan her şeyi süpürüyor.

  • Japonca büyük dalga anlamına gelen tsunami, genelde depremlerin sık görüldüğü okyanus kıyılarında meydana geliyor.

Tsunaminin nedeni Karakatoa Yanardağı

Sumatra ve Malezya arasında bulunan Endonezya’ya bağlı bir ada olan Karakatau (Karakatoa) adası coğrafi bir kavram olmaktan çok yine bu adada olan ve adanın adı ile anılan yanardağı ile biliniyor. Krakatoa yanardağı, 1883 yılında beklenmedik bir şekilde faaliyete geçerek yüzlerce nükleer bombanın yaratacağı bir güçle patlamış ve hesaplamalara göre 30 metre yüksekliğinde dev tsunamilerin oluşumuna neden olmuştu. Oluşan bu tsunamiler Krakatoa yanardağı adasını (13 kilometrekare) tamamı ile yutmuştur. patlama 35 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Son olarak yaşanan yanardağ patlaması da büyük bir tsunamiyi tetikledi.

#can kaybı
#Endonezya
#tsunami
5 yıl önce