|

Endonezya'da seçim sandıkları fil sırtında taşınıyor

193 milyona yakın seçmen, 809 binden fazla sandık, toplam 245 binden fazla aday ile Endonezya bugün sandık başında. Dünyanın en büyük seçimlerinden birine sahne olan ülkede coğrafi ve lojistik sıkıntılar nedeniyle sandıklar fil ve at sırtında, ya da kanolarla taşınıyor. Bazı köylerde görevliler, sandık ve pusulaları sayım merkezlerine ulaştırmak için nehirleri aşıyor.

13:21 - 17/04/2019 Çarşamba
Güncelleme: 13:30 - 17/04/2019 Çarşamba
AA
Endonezya'daki seçiler ilginç görüntülere sahne oldu.
Endonezya'daki seçiler ilginç görüntülere sahne oldu.

Güvenlik güçlerinin gözetiminde gerçekleşen seçimlerin en büyük özelliği, lojistik sıkıntılar. Ülke 17 bin adacıktan oluşan bir takımada. Sandıklar fil sırtında, nehirlerde kayıklarla ve at üstünde oy verme noktalarına taşınıyor.

Endonezya’da devlet başkanlığı seçiminde, Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDI-P) üyesi mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo, resmi olmayan sonuçlara göre yarışı önde götürüyor.

Kompas TV kanalının, Polltracking anket şirketine dayandırarak yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre, sandıkların yüzde 53,25’i açılırken, PDI-P üyesi mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo oyların yüzde 56,36’sını aldı.

Charta Politika araştırma şirketinin yayımladığı verilere göre de sandıkların yüzde 56,88’nin açıldığı, Widodo’nun oyların yüzde 54,88'ini, Subianto’nun ise yüzde 45,12'sini aldığı kaydedildi.

Bu arada, birçok araştırma şirketinin şu ana kadarki verilerinde de seçime katılan 16 parti arasında da Widodo’nun partisi PDI-P’nin en yüksek oy yüzdesine sahip olduğu görülüyor.

245 binden fazla aday yarışıyor

İlk kez devlet başkanlığı ve milletvekili seçiminin aynı gün yapıldığı ülkede, merkez parlamento, eyalet, il ve ilçeleri kapsayan yerel yönetimlerin bölgesel meclislerindeki 20 bin 528 sandalye için 245 binden fazla aday yarışıyor.

Widodo ve Subianto’nun daha önce de rakip olduğu 2014 başkanlık seçiminde, Widodo oylarını yüzde 53'ünü alarak devlet başkanı olmuştu.

#devlet başkanlığı
#Endonezya
#resmi olmayan seçim sonuçları
#seçim
5 yıl önce