|

Faşist Alman parti lideri Hitler'den alıntı yapmış

Alman tarihçiler, ana muhalefetteki sağ popülist Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) lideri Alexander Gauland tarafından kaleme alınan makaleyle Hitler’in 1933’te yaptığı bir konuşma arasında dikkat çekici benzerlikler buldu. Gauland iddiaları reddederek 'haberim yoktu' açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi
11:34 - 14/10/2018 Pazar
Güncelleme: 12:34 - 14/10/2018 Pazar
Diğer
Faşist Alman parti lideri Alexander Gauland
Faşist Alman parti lideri Alexander Gauland

Gauland, Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yayınlanan “Popülizm neden ve neye tepki olarak ortaya çıktı?” başlıklı yazısında “sıradan insanlardan kendini ayrı tutan, Alman ve Avrupalı kimliğini tehdit eden küresel sınıfa” eleştirilerde bulundu.

Nazi Almanyası konusunda uzmanlaşmış tarihçilerden Wolfgang Benz ve Michael Wolffsohn, mercek altına aldıkları yazının Nazi lideri Adolf Hitler’in 1933 yılında, Berlin’de Siemens işçilerine yaptığı bir konuşmayla ciddi paralellikler gösterdiği fikrindeler. Tarihçilere göre Hitler bahsi geçen konuşmada “küçük, köksüz, uluslararası kliği” hedef almıştı.

Nazi lideri Hitler'le aynı benzetmeyi yaptı
  • “Küresel sınıfın” üyelerinin ana akım kuruluşlarda, akademide, medyada, uluslararası şirketlerde, sivil toplum örgütlerinde ve siyasette önemli konumlarda olduğunu yazan Gauland’a göre bu kişiler, “
    neredeyse tümüyle büyük şehirlerde yaşarlar, akıcı İngilizce konuşurlar ve Berlin’den Londra’ya ya da Singapur’a göçtüklerinde birbirine benzeyen evler, restoranlar, dükkanlar ve özel okullar bulurlar.”
    Gauland ayrıca,
    “sadece kendi arasında sosyalleşen”
    bu kişiler için “kültürel açıdan renkli” ve “
    anavatanlarına bağlılık hissetmeyen”
    nitelemelerinde bulundu.
  • Hitler de konuşmasında bu ifadeyi
    “aynı anda her yerde ve hiçbir yerde olan, üzerinde büyüyüp yetiştikleri tek bir toprak parçası olmayan fakat bugün Berlin’de, yarın Brüksel’de, sonraki gün de Paris’te yaşayan, sonra yeniden Prag’da, Viyana’da ya da Londra’da olan ve her yerde evde hisseden”
    insanlar olarak göstermişti. Dinleyici kitle ise Hitler’i “Yahudiler!” diye yanıtlamıştı.
İddiaları reddetti

Gauland ise Hitler’in bahsi geçen konuşmasından haberi olmadığını söyleyerek iddiaları reddetti. Eski bir Hıristiyan Demokrat olan Gauland, sık sık yaptığı göçmen karşıtı yorumları ve Yahudi Soykırımı’nı kaale almayan düşüncelerinden ötürü eleştirilere maruz kalmıştı. Sağcı lider geçen haziranda ise 12 yıllık Nazi döneminin “bin yıllık muvaffak Alman tarihinde ancak bir kuş pisliği" olduğunu söylemişti.


#Alexander Gauland
#Hitler
#Almanya
#AfD
6 yıl önce