|

Fransız lider başörtüsü yasağı istedi

Fransa'daki aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marine Le Pen, kamuya açık yerlerde başörtü ve kipanın yasaklanmasını istedi.

Aa
00:00 - 21/09/2012 Cuma
Güncelleme: 15:26 - 21/09/2012 Cuma
Yeni Şafak
Fransız lider başörtüsü yasağı istedi
Fransız lider başörtüsü yasağı istedi

Le Monde gazetesinin sorularını yanıtlayan Le Pen, söz konusu yasağın, mağazalar, sokaklar ve ulaşım araçlarında bile yürürlüğe girmesinden yana olduğunu söyledi.

Le Pen, başörtüye yasak getirilmesi halinde doğal olarak Musevilerini kafalarına taktığı kipaya da kamuya açık yerlerde yasak getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Söz konusu yasağın ''temel özgürlükleri ihlal anlamına gelip gelmeyeceği?'' yolundaki soru üzerine Marine Le Pen, ''Bu özgürlükten ne anladığınızla ilgili, sokaklarda çıplak dolaşamıyorsunuz, bunun da özgürlüğü yok herhalde'' diye konuştu.

Laiklikle ilgili 1905 yılında kabul edilen yasanın ciddi bir şekilde uygulanmasını talep eden ve devletin dolaylı ya da doğrudan camilere mali yardım yapmasının engellenmesini isteyen Le Pen, yine yurt dışından camilere yapılacak mali yardımların da önüne geçilmesi gerektiğini iddia etti.

Le Pen, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yürüttüğü kampanyada, seçilirse, devlet dairelerinde ve bölgesel yönetime bağlı binalarda başörtü dahil bütün dini simgelerle dolaşılmasının yasaklanmasını savunmuştu.


12 yıl önce