|

G7’de ABD’ye nota

Trump’ın yeni gümrük vergileri G7’de büyük bir çatlağa yol açtı. Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere temsilcileri yayınladıkları ortak bildiri ile Washington’a geri adım atması için ültimatom verdi. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire “Birkaç gün içinde ticaret savaşı başlayabilir” uyarısında bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:27 - 4/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
G7 üyesi 6 ülke ABD'ye karşı birleşti.
G7 üyesi 6 ülke ABD'ye karşı birleşti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın uluslararası alanda aldığı tek taraflı kararlar, Washington'a karşı küresel izolasyonu da beraberinde getiriyor. Son olarak G7 üyesi 6 ülke ABD'ye karşı birleşti.

Trump'ın, ithal çelik ve alüminyuma yönelik yeni gümrük vergisi uygulamaları, G7 üyesi ülkelerden sert tepki gördü. G7 üyesi ülkelerin maliye bakanlarının Kanada'da üç gün süren toplantısı sonrasında grubun altı üyesi ile Avrupa Birliği, ABD'nin yeni gümrük tarifelerine karşı birleşerek, Washington'a çağrıda bulunup tarifelerin uygulanmasını geri çekmesini istedi.

Toplantı sonrasında ABD ile yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle ortak sonuç bildirisi yayınlanmadı. Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere temsilcileri adeta Washington'a ültimatom verdi. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie, altı ülkenin ABD'ye “Tepki vermeye hazırız ama başka bir yolu tercih ediyoruz” mesajı verdiğini söyledi. ABD’nin ticaret savaşını engellemek için çok az zamanı olduğuna dikkat çeken Fransız Bakan, anlaşmazlığı gidermek için “artık topun ABD'nin sahasında olduğunu” vurguladı.

TRUMP’A İLETİN

Toplantıya başkanlık eden Kanada Maliye Bakanı Bill Morneau yaptığı açıklamada, grubun ABD dışındaki altı üyesi ile AB temsilcisinin, Trump'ın ABD ticaret eylemleri konusundaki uygulamalarından "endişe ve hayal kırıklığı" duyduğunu açıkladı. Bakan Morneau, açıkladığı toplantı ortak bildirisinde grubun altı üyesi ile Avrupa Birliği'nin ABD'nin yeni gümrük tarifelerine karşı birleştiğini belirtti. Morneau, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'den de 8-9 Haziran tarihleri arasında Kanada'da yapılacak olan G7 Liderler Zirvesi'nden önce mesajlarını Başkan Trump'a iletmesini istedi.

#Kanada
#Fransa
#Almanya
#İtalya
#Japonya
#İngiltere
6 yıl önce